- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Να σκαλίζεις λεπτομέρειες

20/10/14 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Του Πέτρου Μανταίου

 

Μ’ αρέσει να σκαλίζω λεπτομέρειες από την καθημερινή ειδησεογραφία∙ πρώτον, με ψυχαγωγεί, δεύτερον, η λεπτομέρεια είναι η πηγή, ο σπινθήρας του χρονογραφήματος. Στα όσα γράφονται ή διαδίδονται εσχάτως περί τον χρηματισμό βουλευτών, ώστε να επιτευχθεί προεδρική πλειοψηφία, βρήκα έξοχη λεπτομέρεια, από την ομιλία του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο, εστραμμένη –πού αλλού;– στον ΣΥΡΙΖΑ («Εφ.Συν.» 16/10), που υποσκάπτει την κυβερνητική προσπάθεια, «διότι ξέρουν ότι λίγο αργότερα θα είναι γι’ αυτούς πολύ αργά». Χάρηκα που ο κ. Σαμαράς θυμήθηκε τον λογοτεχνικό κλάδο της οικογένειάς του, αλλά συγχρόνως λυπήθηκα που δεν ακολούθησε τη λογοτεχνία∙ το πολύ, να είχαμε να κάνουμε με κακό λογοτέχνη!

 

Διαφορετική γνώμη έχω για λεπτομέρεια από την ομιλία, στην ίδια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, του αντιπροέδρου της κυβερνήσεως, (διακριτικού…) υπουργού Εξωτερικών και προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που χαρακτήρισε τα περί χρηματισμού βουλευτών «σταλινική μέθοδο προληπτικής συκοφάντησης», που όμοιά της δεν έχει γίνει ποτέ. Καλό θα ήταν να έλεγε ο κ. Βενιζέλος τι μέθοδος είναι ο καθαυτό χρηματισμός, ως πράξη, εφ’ όσον αποδεικνυόταν, κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν∙ στιγμάτισε μάλιστα ολόκληρη πολιτική περίοδο.

 

Οσο για τα περί χρηματισμού, που εκστόμισε, σε τηλεοπτική συζήτηση, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, βασιζόμενος σε σχετικό δημοσίευμα της «Kontra News». Συμφωνώ ότι «στο πλαίσιο πολιτικής αντιπαράθεσης είναι απολύτως θεμιτό να κάνει κάποιος αναφορά σε δημοσίευμα», όπως είπε. Ομως –και αυτό απηχεί την προσωπική μου αισθητική– θα έπρεπε να το σκεφτεί πολύ ο κ. Σκουρλέτης, προτού επικαλεστεί δημοσίευμα εφημερίδας που εκδίδει ο Γ. Κουρής και διευθύνει ο Αιμίλιος Λιάτσος. Οχι όλα στο ίδιο σακί, επειδή έτσι (πιστεύουμε ότι ίσως) συμφέρει την παράταξη. Κάτι άλλο, νομίζω, περιμένει ο κόσμος από τον ΣΥΡΙΖΑ. Από «βενιζελισμούς», «σαμαρισμούς» και τα τοιαύτα μπουχτίσαμε. Τι τα θέμε τα «αντίγραφα», όταν έχουμε φάει στη μάπα τα «πρωτότυπα»! Νισάφι!

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=245080