- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

20/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

„Ανθρακες!

 

Εψαχνε ο υπουργός Παιδείας για χρέη, για κακοπληρωτές επιχειρηματίες, για απάτες με ΙΕΚ και κολέγια και, εν τέλει, βρήκε μια παλιά λίστα και ανακοίνωσε ότι θα κλείσει 20 φορείς. Ωστόσο, όπως αποδεικνύεται, οι περισσότεροι έχουν ήδη κλείσει, άλλοι δεν έχουν καν άδεια, ενώ ορισμένα εξ αυτών είναι ιδιωτικά σχολεία! Πιο πολύ απ’ όλους πρέπει να στενοχωρήθηκε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Οχι επειδή ο Σύνδεσμος Κολεγίων τον καρφώνει που περιέργως «θέλει να θέσει διαφορετικές προθεσμίες από αυτές που ανακοινώνει η κυβέρνηση» εντός των προσεχών ημερών για τη ρύθμιση οφειλών των επιχειρήσεων. Ούτε λόγω των καταγγελιών ΟΙΕΛΕ για «δήθεν επιχείρηση κάθαρσης». Πιο πολύ πρέπει να τον καίει που με τόσες επικοινωνιακές εκστρατείες ακόμα να βρει θησαυρούς.

 

Α.ΑΝΔΡ.

 

„Συναντήσεις

 

Την περιφερειάρχη Αττικής υποδέχεται σήμερα το μεσημέρι στην Αγίου Κωνσταντίνου ο Φώτης Κουβέλης, στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνάντησή τους μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τη Ρένα Δούρου, η οποία έχει ήδη συναντηθεί με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. Και μια και ο λόγος για συναντήσεις, την Παρασκευή, αμέσως μετά την κατάθεσή του για τον «γαλάζιο κουμπαρά» στον εισαγγελέα Εφετών, ο Φ. Κουβέλης επισκέφθηκε τους εισαγγελείς και τον νέο προϊστάμενο της Εισαγγελίας. Το κλίμα, ήταν ιδιαίτερα εγκάρδιο, ενώ αρκετοί θύμισαν στον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ τη θητεία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης και την καθιέρωση επί των ημερών του τού αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων.

 

Δ.Κ.

 

 

„Κυπριακό

 

Ενα σημείο απέμεινε για να τοποθετηθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, που συνεδρίασε το Σαββατοκύριακο: οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Ο Λ. Αξελός κατέθεσε μια τροπολογία επί του κειμένου, στην οποία περιέχονταν σκληροί όροι αναφορικά με το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου και των τουρκικών ενεργειών, που προκάλεσαν αρκετές συζητήσεις. Μπροστά στο ενδεχόμενο να αναλωθεί η συνεδρίαση σε αέναες συζητήσεις για το θέμα, παρενέβη ο Αντώνης Νταβανέλος προτείνοντας το ζήτημα να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας και το αρμόδιο τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του κόμματος. Απαντες συμφώνησαν και το θέμα παραπέμφθηκε στις επόμενες μέρες.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Αθλος

 

Η εργατικότητα, το ενωτικό πνεύμα αλλά και ο αθόρυβος χαρακτήρας του ήταν ορισμένα από τα χαρακτηριστικά που μέτρησαν για την επανεκλογή του Θανάση Θεοχαρόπουλου ως γραμματέα της ΔΗΜΑΡ. Την πρόταση υποψηφιότητάς του έκανε ο γνωστός νευροχειρουργός Βασίλης Τραϊφόρος, ο οποίος στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές ήταν επικεφαλής του ψηφοδελτίου που στήριξε η Αγίου Κωνσταντίνου για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αν ο κ. Θεοχαρόπουλος τα καταφέρει και η ΔΗΜΑΡ πάρει και πάλι τα πάνω της, θα αποτελεί άθλο. Πραγματικά, δύσκολη αποστολή!

 

Δ.Κ.

 

„18 Οκτωβρίου 1981

 

Ελάχιστοι από το ΠΑΣΟΚ θυμήθηκαν τα τριάντα τρία χρόνια από την Αλλαγή και την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου στις 18 Οκτωβρίου 1981. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έκανε μια μικρή αναφορά σε ομιλία του το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, ενώ πολύ μεγαλύτερη σημασία στη σημαντική αυτή ημερομηνία έδωσε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης στο άρθρο του στην «Εφ.Συν.» με θέμα την κληρονομιά και την προοπτική της δημοκρατικής παράταξης. Ανακοίνωση εξέδωσε και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος υπό τον εύγλωττο τίτλο «Τριάντα τρία χρόνια μετά: Από την Ελπίδα και τη μεγάλη Αλλαγή στην πλήρη διάλυση και υποταγή». «Είναι προσβλητικό να αναφέρονται στο ΠΑΣΟΚ όσοι μεταλλάχτηκαν σε δεξιούς ψάλτες της κυβέρνησης Σαμαρά», συμπλήρωσε, γνωστοποιώντας ότι οι ενωτικές προσπάθειες για την ανασύσταση του σοσιαλιστικού χώρου συνεχίζονται…

 

Δ.Κ.

 

„«Νέα Αυτοδιοίκηση»

 

Φιλοδοξώντας να συνενώσει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που «αντιστέκονται στην κομματική χειραγώγηση», εν όψει των εκλογών της ΚΕΔΕ την Πέμπτη, η «Νέα Αυτοδιοίκηση» δημοσίευσε τη διακήρυξή της. Ο λόγος για τους «λευκούς» δημάρχους. Επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο δήμαρχος Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη, Γ. Ιωακειμίδης. Αρχικά, συγκεντρώνονται ακόμη έξι υπογραφές. Εχει ενδιαφέρον η στήριξη που είχαν στις εκλογές του Μαΐου: Γ. Κασσαβός (Αχαρνών) – Οικολόγοι Πράσινοι, Τ. Βάμβουκας (Χανίων) – ΔΗΜΑΡ, αλλά φέρεται να στηρίχτηκε ανεπισήμως από το περιβάλλον Μητσοτάκη, Β. Λαμπρινός (Ηράκλειο) – Ν.Δ.-ΔΗΜΑΡ, Θ. Μπέγκας (Ιωαννιτών) – ΔΗΜΑΡ, Γ. Μπουτάρης (Θεσσαλονίκη) -ας αρκεστούμε στη δήλωσή του ότι είναι «ο πιο ΠΑΣΟΚος»-, Ν. Σταυρογιάννης (Λαμιέων) – «αντάρτης» Ν.Δ., πρώην βουλευτής. Ο κ. Ιωακειμίδης προέρχεται από τη ΔΗΜΑΡ, ωστόσο στηρίχτηκε και από τη Ν.Δ. Ολοι εξελέγησαν ως ανεξάρτητοι.

 

Στ.Ζ.

 

Φαρμακερή…

 

Αλλη μία φαρμακερή μπηχτή για τον ΕΝΦΙΑ επιφύλασσε για την κυβέρνηση η Ντόρα Μπακογιάννη: «Μόλις βρεθεί ο ένοικος του τάφου της Αμφίπολης θα του στείλουν τον ΕΝΦΙΑ, είναι μεγαλοπρεπής τάφος και δεν μπορεί, είναι πολλά τετραγωνικά», είπε σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ. Παρέπεμψε και στο μπέρδεμα που έγινε με την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία κλήθηκε να πληρώσει ΕΝΦΙΑ για την Αρχαία Ολυμπία. Η βουλευτής της Ν.Δ. επανέλαβε ότι η τροπολογία της για μείωση κατά 30% των αντικειμενικών αξιών μπορεί να εφαρμοστεί «και αύριο γιατί δεν έχει σχέση με την τρόικα». Η αναφορά στην Αμφίπολη, πάντως, έφερε πιο πολλά νεύρα και από τον φόρο που έχει γίνει βραχνάς για την κυβέρνηση. Προχθές ήταν που ο Αντ. Σαμαράς έδειχνε τις φωτογραφίες του ψηφιδωτού στην καγκελάριο Μέρκελ.

 

ΜΠ.Α.

 

„Διαφωνίες

 

Στην άποψή του, ότι θα έπρεπε να υπάρχει συναινετικό σχέδιο των πολιτικών δυνάμεων για την ομαλή έξοδο της χώρας στις αγορές μετά το τέλος του Μνημονίου, επιμένει ο Φίλιππος Σαχινίδης. «Οφείλαμε να κάνουμε όλες τις αναγκαίες προπαρασκευαστικές ενέργειες, ώστε η χώρα να μην τεθεί σε κίνδυνο ούτε για ένα δευτερόλεπτο», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Οικονομικών, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα άφησε να διαφανούν οι διαφοροποιημένες θέσεις του από την ηγεσία του κόμματός του και η διαφωνία του με κεντρικές επιλογές του πρωθυπουργού και της Ν.Δ.

 

Δ.Κ.

 

„«Ολοι μαζί μπορούμε»

 

Ωστε έτσι, λοιπόν; Αφού τους μπουζουριάζουμε στο στρατόπεδο, αφού τους αφήνουμε ακόμα και πάνω από 18 μήνες εκεί, αφού στερούμε τη φροντίδα και την ελπίδα, μετά κάνουμε εκστρατεία για να τους συμπαρασταθούμε. Για την Αμυγδαλέζα, το στρατόπεδο με τους κατατρεγμένους μετανάστες και πρόσφυγες, με τη βοήθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, μάζεψε προσφορές το Σαββατοκύριακο ο ΣΚΑΪ. Προφανώς είναι δεκτές οι προσφορές και θα ανακουφίσουν τους κρατούμενους. Μήπως όμως είναι κάπως σαν να μας κοροϊδεύουν όσοι ανέδειξαν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες ως μέγιστο κίνδυνο, όσοι εφάρμοσαν επιχειρήσεις-σκούπα και άθλιες υγειονομικές διατάξεις, τώρα να «εξιλεώνονται» με σαπούνια και χαρτιά υγείας;

 

Α.Ψ.

 

„Κουράγιο

 

Πρώτος σε σταυρούς από όλους τους υποψηφίους για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ ήταν ο Γιώργος Σιακαντάρης. Αν και σχετικά καινούργιος στην Αγίου Κωνσταντίνου, ο διδάκτωρ Κοινωνιολογίας και αρθρογράφος της «Εφ.Συν.» έτυχε της αποδοχής και της στήριξης των συντρόφων του, με αποτέλεσμα την πανηγυρική εκλογή του στο ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος. Καλή δύναμη!

 

Δ.Κ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=245214