- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΕΝΦΙΑ και ΕΝ(ΤΑ)ΦΙΑ

22/10/14 ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ

Του Πέτρου Μανταίου

 

Μπλακ χιούμορ λέγεται αυτό. Για το ίδιο ακίνητο να πληρώνει ΕΝΦΙΑ (Ενιαίος Φόρος Ιδιοκτησίας Ακινήτων ή… διαρκής πηγή νευρώσεων!) ο κληρονόμος και ο… εκλιπών κληρονομούμενος («Καθημερινή» 20/10)! Το πρόβλημα, λέει, ήρθε στο φως μετά την ανάρτηση των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ στο σύστημα Taxis. Διότι, λέει, η δομή του ΕΝΦΙΑ είναι τέτοια, που όσα λάθη και παραλείψεις «έκρυβε» μέχρι τώρα το Taxis, όλα βγαίνουν στη φόρα.

 

Ετσι οι ζώντες και οι θανόντες που οφείλουν ΕΝΦΙΑ για το ίδιο ακίνητο, υπολογίζονται έως τώρα (δεν αποκλείεται να υπάρξει και συνέχεια, όσο θα εξελίσσεται ο έλεγχος) σε 5.500-6.000 περιπτώσεις. Σ’ αυτές περιλαμβάνονται κάμποσες αποκρύψεις θανάτου, προκειμένου να μην «ενταφιαστούν» με τον εκδημήσαντα επιδόματα και συντάξεις. Διότι, εδώ μένουν όλα, στον άλλο κόσμο παν επίδομα, πάσα σύνταξις στερούνται ανταλλακτικής αξίας∙ ένας οβολός διόδια αρκεί.

 

Επομένως, ορθώς, έστω κατά λάθος, με τον ΕΝΦΙΑ έμπλεξε στο Taxis και ο ΕΝ(ΤΑ)ΦΙΑ, ως ΕΝΦΙΑ των… κοιμωμένων, μιας και οι ζώντες τυχαίνει να είμαστε… ξύπνιοι. Διότι, για να πούμε και του στραβού (που παίρνει δίπλωμα οδήγησης αυτοκινήτου…) το δίκιο, αυτοί που, κανονικά, θα έπρεπε να πληρώνουν φόρο… επί (μονίμως) ακινήτου είναι οι… μακαρίτες. Οι ζώντες θα έδει να απαλλάσσονται, πρωτίστως για λόγους… επιβίωσης. Ετσι, του ΕΝ(ΤΑ)ΦΙΑ καταβαλλομένου, οι θανόντες, όχι μόνο στο όνομα αλλά και στη χάρη θα αποκαλούνται αξιομακάριστοι, αντί να τραβολογιούνται οι κληρονόμοι στις εφορίες, τα ληξιαρχεία, τα ειρηνοδικεία και πρωτοδικεία κάνοντας βλάσφημες σκέψεις, όπως: «Α ρε πατέρα…» ή «Α ρε μητέρα…».

 

Συμφωνώ, όθεν, με το σκωπτικό της Ντόρας Μπακογιάννη για την Αμφίπολη: «Μόλις βρεθεί ο ένοικος του τάφου, θα του στείλουν τον ΕΝΦΙΑ…». Αν αντιστραφούν τα πράγματα, και αντί να πληρώνουν ΕΝΦΙΑ οι ζωντανοί, πληρώνουν οι εκλιπόντες ΕΝ(ΤΑ)ΦΙΑ, και φορολογική δικαιοσύνη θα υπάρξει (εκ της… ανυπαρξίας) και θα επέλθει τάξις στο Taxis…

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=245787