- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ακροδεξιοί και χούλιγκαν κατά σαλαφιστών

22/10/14 ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΕ ΕΙΚΟΝΕΣ,ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Hooligans-HoGeSa [1]

Όλα ξεκίνησαν από το Facebook, γράφει η Deutsche Welle, όπου μήνες τώρα αντι-μουσουλμάνοι ποδοσφαιρόφιλοι ξεσπούν την οργή τους. Πρόσφατα όμως σε διάφορες Γερμανικές πόλεις, όπως η Εσση, η Νυρεμβέργη, το Μανχάιμ, η Φρανκφούρτη και το Ντόρτμουντ, ομάδες χούλιγκαν ιδιαίτερα βίαιες, συνήθως αντίπαλες μεταξύ τους , έχουν ενώσεις τις δυνάμεις τους κατά των σαλαφιστών, εκ των πλέον συντηρητικών Σουνιτών.

Τα αρχικά τους είναι Ho.Ge.Sa. από το «Hooligans gegen Salafisten» («Χούλιγκαν εναντίον Σαλαφιστών) και το προφίλ τους έχει επανειλημμένα μπλοκαριστεί στο Facebook για να εμφανιστεί πάλι με άλλη ονομασία χρήστη. Από αυτό το μέσο ξεκίνησαν να ρίχνουν «λάδι στη φωτιά», σχεδιάζοντας την επόμενη κίνηση τους που είναι διαδήλωση στις 26 Οκτωβρίου έξω από τον καθεδρικό ναό της Κολωνίας. Όπως υποστηρίζει ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Ολαφ Σουντερμάγιερ, οι διαδηλώσεις που οργάνωσαν οι Κούρδοι σε διάφορες χώρες της Ευρώπης έδωσαν το έναυσμα στους φανατικούς και τους ακροδεξιούς να «διαδηλώσουν κατά των Σαλαφιστών, εκφράζοντας στην πραγματικότητα της δικής του ισλαμοφοβία».

Hooligans-Salafistes

 

Όπως αναφέρουν στο προφίλ τους στο Facebook, θεωρούν τους εαυτούς τους «ένα κίνημα που ενώνει χούλιγκαν, ultras, πιστούς οπαδούς του ποδοσφαίρου και διάφορους πολίτες σε ένα κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατικής εκστρατείας του Ισλαμικού Κράτους και του σαλαφισμού».

Στις αναρτήσεις τους και στα πανό τους στις διαδηλώσεις, καλούν τον κόσμο να «αντισταθεί» κατά των «πραγματικών εχθρών της πατρίδας τους». Στην πρόσφατη συγκέντρωση τους στο Ντόρτμουντ συμμετείχαν 400 άτομα, αλλά οι ίδιοι πιστεύουν ότι θα καταφέρουν να αυξήσουν σημαντικά την προσέλευση στην Κολωνία, προαναγγέλλοντας μια «ειρηνική συγκέντρωση, χωρίς μάσκες και επεισόδια».

Για τον Γκούντερ Πιλτζ, καθηγητή στο Πανεπιστημίου Αθλητισμού στο Ανόβερο, το φαινόμενο είναι «μια προσωρινή αγωνιστική συμμαχία», η οποία πιθανόν θα διαρκέσει όσο υπάρχει ο κοινός εχθρός: οι σαλαφιστές.

Hooligans-HoGeSa-2 [2]

 

Οι «Χούλιγκαν εναντίον των Σαλαφιστών», υποστηρίζει από την πλευρά του ο Σουντερμάγιερ, μπορεί να είναι ακόμα μια σχετικά μικρή ομάδα, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος να επιδείξει ο κόσμος ανοχή απέναντι στα ακροδεξιά στοιχεία λόγω της βαρβαρότητας των εξτρεμιστών του Ισλαμικού Κράτους, απόδειξη για πολλούς Γερμανούς ότι οι Σαλαφιστές είναι «το μεγάλο κακό». Το ποδόσφαιρο, λέει, είναι ο κατάλληλος χώρος για τη ριζοσπαστικοποίηση και τη στρατολόγηση νέων ανθρώπων για τους σκοπούς των ακροδεξιών.

Παρότι επίσημα οι ακροδεξιές οργανώσεις κρατούν αποστάσεις, υπάρχουν «επαφές» με τους Νεοναζί. Το Ho.Ge.Sa. υποστηρίζεται από τον Ντομινικ Ρέσελερ, μέλος ακροδεξιού κόμματος που έχει εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία και δήλωσε ότι θα συμμετέχει στη συγκέντρωση στη Κολωνία. Και υπάρχουν κι άλλα «σημάδια». Στην πρόσφατη διαδήλωση στο Ντόρμουντ τα νεοναζιστικά σύμβολα ήταν στα μπλουζάκι των παρευρισκομένων και στα πανό, παρότι την επόμενη οι «χούλιγκαν» φρόντισαν να διαχωρίσουν τη θέση τους στο Facebook, δηλώνοντας ότι δεν έχουν πολιτικά κίνητρα.

Hooligans-HoGeSa-1 [3]

 

Ένα πράγμα είναι σίγουρο – γράφει το σχετικό άρθρο της DW- η συγκέντρωση στη Κολονία οργανώνεται από ακροδεξιούς πολιτικούς, επομένως ευλόγως τίθεται το ερώτημα εάν προσπαθούν με αυτό τον τρόπο οι εξτρεμιστές να προσελκύσουν νέα μέλη από τον ακραίο χώρο του ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με την τελευταίους υπολογισμούς η Ho.Ge.Sa. ήδη μετράνε 16.000 «οπαδούς».

 

 

efsyn.gr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=245933