- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

23/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

Εφυγαν νύχτα

 

Ανεπιθύμητα είναι τα γραφεία της Χρυσής Αυγής και στο Μαρούσι. Τη νύχτα της Κυριακής κατέβασαν και την πινακίδα τους και έκλεισαν οριστικά, κάτω από τις πιέσεις του αντιφασιστικού κινήματος αλλά και του ιδιοκτήτη του ακινήτου, που απαίτησε την έξωσή τους με εξώδικο και ασφαλιστικά μέτρα. Νύχτα έφυγαν κι από την Αμφισσα, όπως μας πληροφορεί η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Φωκίδας. Αν φύγουν νύχτα κι από την Ξάνθη, όπου επίσης έχει κινηθεί διαδικασία έξωσης, μάλλον το νεοναζιστικό μόρφωμα πρέπει να μετονομαστεί από Χρυσή Αυγή σε Μαύρα Μεσάνυχτα.

 

Α.ΤΖ.

 

 

„ΑΚΥΠΕΞ

 

Το μήνυμα στο κινητό ενημέρωνε για τη δραστηριότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου με τη συντομογραφία «ΑΚΥΠΕΞ». Κατόπιν μετάφρασης, μάθαμε ότι σημαίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών. Αυτό το ΑΚΥΠΕΞ πάντως θυμίζει στράτευμα. Για παράδειγμα, ΑΓΕΣ, ΑΓΕΝ ή με μεγαλύτερη μεγαλοπρέπεια ΑΓΕΕΘΑ. Πολιτικά γαλόνια έχει και ο Ευάγγελος…

 

Φ.Π.

 

„Δεν έδωσαν στοιχεία

 

Προθεσμία να καταθέσει υπόμνημα μέχρι την επόμενη Τετάρτη έλαβε από τον εισαγγελέα Εφετών ο δήμαρχος Χαλανδρίου, Σ. Ρούσσος. Κλήθηκε να «εξεταστεί ανωμοτί και να παράσχει εξηγήσεις», καθώς, μετά από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, αρνήθηκε να παραδώσει στοιχεία για την «αξιολόγηση» και τον «επανέλεγχο» συμβάσεων. Στο δικαστήριο βρέθηκαν για συμπαράσταση πολλοί εργαζόμενοι, πολίτες και στελέχη της Αυτοδιοίκησης. Κατά την έξοδό του από την Εισαγγελία, ο δήμαρχος δήλωσε ότι θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τους εργαζομένους και την ανεξαρτησία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ψήφισμα συμπαράστασης στον ίδιο εξέδωσε το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Παρασκευής. Σήμερα, στην Εισαγγελία Εφετών παρουσιάζεται η δήμαρχος Ζωγράφου, Τ. Καφατσάκη.

 

Στ.Ζ.

 

„Για την τουρκική πρόκληση

 

Να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο αποσύροντας άμεσα τα πλοία της από την περιοχή καλεί την Τουρκία η Κοινωνική Συμφωνία της Λούκας Κατσέλη. «Η προκλητική παρουσία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Barbaros μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ, συνοδεία μάλιστα δύο υποστηρικτικών πολεμικών πλοίων, προφανώς αποτελεί μία επικίνδυνη εξέλιξη που συνδέεται με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισημαίνεται σε ανακοίνωση του κόμματος, το οποίο φημίζεται για την αυξημένη ευαισθησία του στα μείζονα εθνικά ζητήματα, και ιδίως στο Κυπριακό.

 

Δ.Κ.

 

„Ζήτησαν… συγχώρεση

 

Απολογισμό… συγγνώμης πραγματοποίησαν τα μέλη του απερχόμενου διοικητικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, στη διάρκεια της τελευταίας του συνεδρίασης. Οι αιρετοί σε ένα «γλυκόπικρο», όπως το χαρακτήρισαν, κλίμα, χαιρέτησαν τους συναδέλφους τους και ζήτησαν συγχώρεση για κάθε περίπτωση που κάποιος σύνεδρος θεώρησε ότι τον αδίκησαν. Μια πιο εύθυμη… νότα πρόσθεσε ο Λάζαρος Κυρίζογλου, δήμαρχος Αμπελοκήπων – Μενεμένης και νέος πρόεδρος της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος «διαφήμισε» τον… δίσκο του: «Μπείτε στο google, γράψτε «Λάζαρος Κυρίζογλου» και «Τα Τραγούδια του Δημάρχου» και ακούστε τα», προέτρεψε τους συνέδρους.

 

Στ.Ζ.

 

„Με τους δικαστές

 

Με τις διοικήσεις των Δικαστικών Ενώσεων συναντήθηκε χθες στη Βουλή ο Φώτης Κουβέλης με αντικείμενο τα θεσμικά θέματα του δικαστικού κλάδου. Σε δήλωσή του που ακολούθησε, ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ αναφέρθηκε στις ελλείψεις που -όπως είπε- «διαμορφώνουν απαράδεκτες συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης», με αποτέλεσμα να υπάρχει καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων και άλλες δυσλειτουργίες, ενώ ζήτησε από τους δικαστές να παραμείνουν ανεξάρτητοι και «τηρητές των εγγυήσεων του κράτους Δικαίου». Στη συνάντηση συμμετείχαν ο γραμματέας της Κ.Ο. της ΔΗΜΑΡ Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο βουλευτής Γιάννης Πανούσης.

 

Δ.Κ.

 

„«Απορία ψάλτου βηξ»

 

Στις απαντήσεις του υπουργού Ναυτιλίας, σε αναφορές που του κοινοποιούν βουλευτές, αναφέρεται με δηλώσεις της η βουλευτής Σάμου του ΣΥΡΙΖΑ Αγνή Καλογερή. Οπως σημειώνει, ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, απαντώντας στην υπ. αριθμ. 1700/02-10-2014 αναφορά της, στην οποία επισυνάπτει καταγγελία των λιμενικών για τις συνθήκες φύλαξης μεταναστών στη Χίο, αντί να απαντήσει επί της ουσίας, για μια φορά ακόμα επισημαίνει: «Σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας παρέχετε και για το ενδιαφέρον που επιδεικνύετε για την ανάδειξη του θέματος». «Είναι αυτό που λέμε “απορία ψάλτου βηξ”. Και δεν είναι παράφωνος ο ψάλτης, είναι που δεν ξέρει τι να ψάλει και τι να απαντήσει στην αναφορά των λιμενικών», τονίζει η βουλευτής.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Πρωτοβουλία

 

Εκστρατείες ενημέρωσης κοινωνικού περιεχομένου, που θα επικεντρώνονται στη λήψη μέτρων πρόληψης με σκοπό την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, καθώς τα κρούσματα πνιγμών τα τελευταία χρόνια καταγράφουν αυξητική τάση, σχεδιάζει το υπουργείο Ναυτιλίας. Για τον λόγο αυτό βρέθηκαν χθες στο υπουργείο εκπρόσωποι του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών, οι οποίοι εξέφρασαν στον υπουργό Ναυτιλίας την πρόθεσή τους να στηρίξουν ενεργά τις προσπάθειες αυτές. Στον σχεδιασμό των εκστρατειών ενημέρωσης περιλαμβάνονται η δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού που θα προβάλλεται στο ευρύ κοινό μέσα από τις τηλεοπτικές συχνότητες, καθώς και η διανομή πληροφοριακού εντύπου σε σχολεία και άλλους δημόσιους χώρους, με τη συμμετοχή γνωστών ολυμπιονικών. Αξιόλογες τέτοιες προσπάθειες.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Απώλεια

 

Κηδεύτηκε προχθές στο χωριό του Σοκαράς Ηρακλείου ο Σήφης Κόσογλου σε ηλικία 65 ετών. Ο Κόσογλου υπήρξε πρότυπο ενεργού πολίτη, ποιητής, συγγραφέας, οικολόγος της πράξης και ως φιλόλογος πραγματοποίησε σημαντικές ιστορικές έρευνες στην περιοχή της Μεσαράς, αναδεικνύοντας άγνωστες πτυχές της Εθνικής Αντίστασης, ιδιαίτερα τα ναζιστικά εγκλήματα και τις διώξεις των αγωνιστών της Αριστεράς. Βαθιά ανιδιοτελής, καλλιέργησε το κοινωνικό ήθος, τη συλλογική μνήμη, τις ανθρωπιστικές αξίες και ενέπνευσε στους μαθητές του ένα πνεύμα βαθιάς ανθρωπιάς.

 

Παν.Γεωργ.

 

„Δημόσια ή «εν κρυπτώ»;

 

Μόλις τέσσερα 24ωρα, από 20/10 μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής 24/10/2014, θα είναι ανοιχτή η δημόσια διαβούλευση (http://www.opengov.gr/minenv/?p=6373) για την «Τροποποίηση και συμπλήρωση των διατάξεων του Ν.4001/2011 (Α’ 179)», την οποία υπογράφει ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, σχετικά με την απελευθέρωση της λιανικής αγοράς φυσικού αερίου. Αν και η «καλή πρακτική» διαβούλευσης είναι τουλάχιστον 10-15 ημέρες, φαίνεται ότι «η αγορά» ήταν έτοιμη να σχολιάσει…

 

Γ.Μ.

 

„Φωτογράφισε τη Γιάννα

 

Επίθεση στη Γιάννα Αγγελοπούλου, χωρίς να την κατονομάζει, εξαπέλυσε χθες ο Ευάγγελος Βενιζέλος. «Τι έχουν να πουν αυτοί που αφενός μεν επικρίνουν την κυβέρνηση γιατί βιάστηκε, υποτίθεται, να μιλήσει για έξοδο από το Μνημόνιο, αφετέρου, δε, νταντεύουν τον ΣΥΡΙΖΑ που επαγγέλλεται ότι θα το καταργήσει μονομερώς και άμεσα μαζί με όλους τους εφαρμοστικούς νόμους;», έγραψε σε χθεσινό του άρθρο (εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατέληξε σε ιδιαιτέρως σκληρή γλώσσα: «Πρόκειται για μια γνήσια «αντισυστημική» και «αντισυμβατική» προσέγγιση που επιτρέπει σε ορισμένους πάμπλουτους χομπίστες (με τα χρήματα στο εξωτερικό και τις πιθανές ζημιές στην Ελλάδα) να διασκεδάζουν την ανία τους εις βάρος των πολιτών, υπό τις ιαχές ορισμένων αμετανόητων «λαθρεμπόρων επιρροής» που νομίζουν ότι το 2014 είναι όπως ήταν το 2004». Γιατί άραγε δε λέει ονόματα;

 

Δ.Κ.

 

„Επιτροπές…

 

Αλλη μια επιτροπή για να μας δώσει τα φώτα της στην είσπραξη των εσόδων. Με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων συστήνεται ειδική επιτροπή που θα διερευνήσει το πώς θα αυξηθεί εδώ και τώρα η αποτελεσματικότητα των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών. Η 9μελής ομάδα, που αποτελείται από έμπειρα στελέχη της Φορολογικής Διοίκησης, θα πρέπει να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις διατάξεις που έχουν να κάνουν με τη διενέργεια ελέγχων και τη λήψη μέτρων σε βάρος οφειλετών, «ξεχνώντας» τον παράγοντα της παραγραφής και προτάσσοντας το στοιχείο της μεγάλης εισπραξιμότητας.

 

Κ.ΤΣ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=246037