ΝΙΚΟΣ Β. ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

23/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πίσω κανάγιες εργαζόμενοι

      Pin It

Του Νίκου Β. Αποστόλου*

 

Δύο στους τρεις Ελληνες εργαζόμενους αποκρύπτουν εισοδήματα. Ετσι μάθαμε πρόσφατα από τα ΜΜΕ.

 

Κάποιοι κακεντρεχείς και νοσηροί εγκέφαλοι θα μπορούσαν να σκεφτούν και να πουν ότι οι επί δεκαετίες κυβερνώντες, είτε είναι ντιπ ανίκανοι να ασκούν πολιτικές που να αποβαίνουν προς όφελος του λαού, με σπουδαιότερη εξ αυτών την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ώστε να μην πληρώνουν οι συνεπείς την αγυρτεία των φοροκλεπτών, είτε είναι εθνικοί μειοδότες, που, προκειμένου να διατηρούν θέσεις και οφίτσια, εξυπηρετούν τα μεγάλα ντόπια συμφέροντα των ολίγων, αλλά και ξένα κέντρα εξουσίας, που αποσκοπούν στην εκμετάλλευση των αδυναμιών των κρατών, καθιστώντας ισχυρότερη τη δική τους θέση στην παγκόσμια σκακιέρα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο εκδοχών οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι ανίκανοι πολιτικοί μας αβαντάρονται από τα ντόπια και τα ξένα συμφέροντα, που τους προβάλλουν ως τους μόνους κατάλληλους για να κυβερνούν τον τόπο. Ολα αυτά όμως δεν συμβαίνουν, διότι, όπως ξεκαθαρίσαμε απ' την αρχή, τέτοιες σκέψεις μόνο από νοσηρούς και κακεντρεχείς εγκεφάλους μπορούν να εκπορεύονται.

 

Το γεγονός λοιπόν ότι ουδείς εκ των κυβερνώντων ευθύνεται για το σμπαράλιασμα της χώρας, αφενός τους επιτρέπει να διεκδικούν με αξιώσεις και χωρίς αιδώ τη συνέχιση της διακυβέρνησης του τόπου και αφετέρου δεν αφήνει χώρο για καμιά άλλη σκέψη, παρά μόνον ότι για τη διάλυση της χώρας ευθύνεται αποκλειστικά ο αισχρός εσμός των εργαζομένων ομού μετά των συνταξιούχων, οι οποίοι δολίως και υπούλως αποκρύπτουν τα παχυλά εισοδήματά τους, υποσκάπτοντας τα θεμέλια της οικονομίας και δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα (αυτοί και μόνον αυτοί) στην πρόοδο της πατρίδας μας. Γι' αυτό και οι κυβερνώντες, ορθώς ποιούντες, το 'χουν βάλει αμέτι μουχαμέτι να ξεσκίσουν κυριολεκτικά αυτούς τους αναιδείς, κακόψυχους και φοροφυγάδες εργαζόμενους –κι από κοντά και τους συνταξιούχους– δίνοντας έτσι το μήνυμα στους υπόλοιπους καλοπληρωτές φορολογούμενους Ελληνες, όπως είναι π.χ. οι μεγαλοβιομήχανοι, οι μεγαλογιατροί, οι μεγαλοεφοπλιστές, οι μεγαλοδικηγόροι κ.λπ., που άλλωστε είναι και οι κατ' εξοχήν αιμοδότες του κρατικού κορβανά ότι «Προσέξτε καλά, διότι έτσι και κάποιος από σας φοροδιαφύγει, μαύρο φίδι που τον έφαγε». Ετσι ακριβώς το λένε. «Θα τον λιανίσουμε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που τώρα λιανίζουμε τους κανάγιες τους εργαζόμενους. Τον νου σας. Δεν πρόκειται να χαριστούμε –όπως εξάλλου δεν έχουμε χαριστεί– ποτέ και σε κανέναν. Είδατε τι έπαθαν όσοι ήταν στη λίστα Λαγκάρντ; Ε, όποιον τσακώσουμε, τα ίδια και χειρότερα θα πάθει. Θα του αλλάξουμε τα φώτα. Να είμαστε εξηγημένοι».

 

Μέχρι τώρα το αβίαστο όσο και προφανές συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι η απέραντη φοροδιαφυγή που μαστίζει τον τόπο προέρχεται από τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, εξ ου και η κυβερνητική τακτική να τους γδέρνει κανονικά για να καλύπτει τα τεράστια οικονομικά ελλείμματα της χώρας, που αυτοί δημιούργησαν. Εχεις, κύριε μισθωτέ ή συνταξιούχε, ένα τριάρι; Πάρε μαζί κι έναν ΕΝΦΙΑ να 'χεις. Διότι πού βρήκες τα χρήματα που πλήρωσες για να το αποκτήσεις; Είναι ηλίου φαεινότερον ότι έχεις φοροδιαφύγει σκανδαλωδώς. Κατοικείς σε ένα ιδιόκτητο διαμέρισμα; Εδώ να δεις ατράνταχτη λογική. Εάν δεν ήταν ιδιόκτητο, θα πλήρωνες νοίκι. Πόσο νοίκι θα πλήρωνες με βάση την αντικειμενική του αξία; Τόσο. Αρα αυτό το τόσο το γλιτώνεις. Επομένως έχεις ένα πρόσθετο εισόδημα. Γι' αυτό πλήρωσε φόρο για να μάθεις ότι εμείς δεν παίζουμε. Κι επειδή, κύριε εργαζόμενε και συνταξιούχε, μια ζωή αποκρύπτεις τα έσοδά σου, άρα φοροδιαφεύγεις, γι' αυτό κι εμείς σου κουτσουρεύουμε τη σύνταξη και το εφάπαξ, ασχέτως αν εσύ επί χρόνια πλήρωνες τις εισφορές στα Ταμεία σου. Δηλαδή σου σουφρώνουμε τα δικά σου λεφτά. Αμ, τίνος δηλαδή να παίρναμε; Των συνεπών αιμοδοτών της οικονομίας; Ποτέ.

 

Σ' αυτό το σημείο κάποιος αφελής θα μπορούσε να πει: Γιατί, ω κυβερνώντες, δεν απαλλάσσετε από τον φόρο κάθε πιστοποιημένη δαπάνη, ώστε όλοι να έχουν κίνητρο να πιστοποιούν τις δαπάνες τους, πράγμα που θα έφερνε στην επιφάνεια όλο το μαύρο χρήμα; Με άλλα λόγια, γιατί δεν φορολογείτε το εναπομείναν εισόδημα; Ιδού η απορία του αφελούς. Και σ' αυτή την απορία έρχεται η κυβέρνηση και λέει: Αν κάνω κάτι τέτοιο, τότε όσοι έκλεβαν τόσα χρόνια το κράτος (δηλαδή οι μισθωτοί κι οι συνταξιούχοι αποκλειστικά), θα στριμωχτούν άσχημα. Και είναι κακό να στριμώχνεις την άρχουσα τάξη (δηλαδή τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους), διότι μπορεί και να σου κηρύξουν και κάνα πόλεμο και μετά θα ψάχνεσαι να βρεις από πού σου 'ρθε η σφαλιάρα και δεν θα βρίσκεις.

 

Ομως παρ' όλο που σεις, μπαγάσηδες μισθωτοί και συνταξιούχοι, συμπεριφερθήκατε μπαμπέσικα και χωρίς τσίπα βουλιάξατε τη χώρα, εμείς τι σας κάναμε; Σχεδόν τίποτα μπροστά στα δικά σας ατοπήματα. Τα μόνα μέτρα που πήραμε ήταν να σας βάλουμε σε μια σειρά μνημονίων. Κι αν αυτό σας θυμίζει τον γύψο του Παπαδόπουλου, δείχνετε ακόμα μια φορά πόσο αντιδραστικοί και εμπαθείς είστε. Τώρα το γεγονός ότι εξαφανίστηκε κάθε έννοια κοινωνικής μέριμνας, ότι διαλύθηκε η Παιδεία, ότι τα χρήματα που σεις πληρώνατε για συντάξεις και για εφάπαξ εξαφανίστηκαν, ότι καταβαραθρώθηκαν τα ασφαλιστικά ταμεία, ότι το σύστημα Υγείας (αυτό που τέλος πάντων κουτσά-στραβά δούλευε), ήρθε κι έγινε ένα με το τίποτα, όλα αυτά –πέραν του ότι αποτελούν ασήμαντες παράπλευρες ζημίες– έγιναν απ' τη μια για να σταματήσετε επιτέλους να αποκρύπτετε τα τρανά εισοδήματά σας κι απ' την άλλη για να δείτε σεις, ανόητοι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, άσπρη μέρα, εκμεταλλευόμενοι την ανωτερότητα των ιδιωτικών σχολείων, των ιδιωτικών κλινικών, της ιδιωτικής ασφάλισης κ.ο.κ. Και εφεξής να παραδειγματίζεστε από όλους τους άλλους καλούς Ελληνες –που όπως είπαμε είναι οι αιμοδότες των κρατικών ταμείων– και να συμβάλλετε στην ανόρθωση του κράτους, όπως δεν κάνατε μέχρι τώρα. Εξηγηθήκαμε; Αντε μπράβο.

 

Αυτά κι ο Θεός βοηθός.

 

……………………………………………………………………

 

* Μηχανικός

 

[email protected]

 

Scroll to top