- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

24/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

«Πασοκαρία»

 

Πρωθιέρεια του άκρατου νεοφιλελευθερισμού και της μνημονιακής προσήλωσης που υπηρετεί με αφοσίωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτοχρίστηκε η Φωτεινή Πιπιλή, καταγγέλλοντας τους λαϊκιστές του ΠΑΣΟΚ που δεν θέλουν να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα και «κόπτονται» μόνο για το Δημόσιο. Φυσικά, μεταρρυθμίσεις βαφτίζονται οι περικοπές, οι μειώσεις μισθών, οι απολύσεις και άλλα παρόμοια… «Οπου υπάρχει εναπομείνασα πασοκαρία, θα δημιουργείται πρόβλημα», δήλωσε χθες η βουλευτής της Ν.Δ. («Βήμα FM»), παίρνοντας το μέρος του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Προφανώς και το ΠΑΣΟΚ δεν είναι άμοιρο ευθυνών, αφού εγκαινίασε και στηρίζει την πολιτική των μνημονίων. Αν όμως η κ. Πιπιλή έχει αγανακτήσει τόσο πολύ, γιατί δεν εισηγείται την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ από την κυβέρνηση, ώστε να μπορέσουν απερίσπαστοι οι γαλάζιοι «μεταρρυθμιστές» να ολοκληρώσουν το έργο τους;

 

Δ.Κ.

 

„Χρυσαυγίτικες απειλές

 

Χθες το μεσημέρι, τρεις βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Αρτ. Ματθαιόπουλος, Ελ. Ζαρούλια, Μιχ. Αρβανίτης), από τους ελάχιστους που δεν είναι προφυλακισμένοι, προσήλθαν ξαφνικά στην αίθουσα των κοινοβουλευτικών συντακτών εντός του μεγάρου της Βουλής, αρχικά με μειλίχιο ύφος, παραπονούμενοι ότι «ενώ είναι η τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας, τα Μέσα Ενημέρωσης δεν τους αφιερώνουν τον χρόνο που πρέπει». Στη συνέχεια, ο κ. Ματθαιόπουλος μπέρδεψε τους φορείς, λέγοντας «πήγαμε στην ΕΣΗΕΑ και διαμαρτυρηθήκαμε στον κ. Λασκαρίδη», εννοώντας φυσικά το ΕΣΡ, ενώ στο τέλος της παρέμβασής του δεν μπόρεσε να κρατηθεί και φανέρωσε για άλλη μια φορά το πραγματικό πρόσωπο της οργάνωσης. «Είστε υποχρεωμένοι να μεταδώσετε τη δήλωσή μου για την Κύπρο», είπε με απειλητικό ύφος προς τους δημοσιογράφους ο σύντροφος της κόρης τού προφυλακισμένου αρχηγού.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Ακριβό μου μονοπώλιο!

 

Αφού διαλύθηκε το μονοπώλιο της Ολυμπιακής με το επιχείρημα ότι έτσι θα πάψει να υπάρχει μονοπώλιο, ενώ οι εταιρείες θα έχουν πλέον υγιή ανταγωνισμό και οι επιβάτες φτηνότερα εισιτήρια, τελικά η Aegean ενώθηκε με την Olympic Air και επιστρέψαμε στην παλιά καλή κατάσταση του μονοπωλίου. Μόνο που αυτή τη φορά τα εισιτήρια είναι πανάκριβα και οι πτήσεις ακόμα και για δημοφιλείς προορισμούς εξαιρετικά μειωμένες, διότι προφανώς αυτό συμφέρει την πολιτική των οικονομικών συμφερόντων του ομίλου στον οποίο ανήκει η εταιρεία. Γιορτάζοντας δε τον έναν χρόνο της μονοπωλιακής της υπόστασης, η εταιρεία θα μοιράσει 500.000 φτηνά εισιτήρια. Το επόμενο βήμα είναι να μοιράσει και χάντρες ή καθρεφτάκια!

 

Α.Ψ.

 

„Υποτέλεια

 

Δεν πίστευαν στα αυτιά τους τα μέλη της νέας Επιτροπής Εποπτείας της Βικελαίας Δημοτικής Βιβλιοθήκης Ηρακλείου όταν άκουσαν από την αντιδήμαρχο των Πολιτιστικών, Αριστέα Πλεύρη, πως η απελθούσα Δημοτική Αρχή είχε παραχωρήσει χώρο στην αμερικανική πρεσβεία για να εκθέσει βιβλία και άλλο υλικό στο κτίριο της βιβλιοθήκης. Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της εν λόγω πρεσβείας επανερχόταν ζητώντας όλο και περισσότερα πράγματα. Η αντιδήμαρχος Ηρακλείου τόνισε πως το δέμα της πρεσβείας επιστρέφεται στον αποστολέα σφραγισμένο, χωρίς να ανοιχτεί. Η υποτέλεια της παλιάς Δημοτικής Αρχής σε όλο της το μεγαλείο.

 

Παν.Γεωργ.

 

Αποχαιρετισμός σε ένα λαμπρό μυαλό

 

[1]Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου συμμετείχαν στις πρώτες μεταπολιτευτικές πορείες για την επέτειο του Πολυτεχνείου, καθώς οι μνήμες ήταν νωπές και τα όνειρα ζητούσαν δικαίωση… Η φωτογραφία από εκείνη την εποχή, που σήμερα μπορεί και να θυμίζει μιαν άλλη Ελλάδα… Την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου κρατά (πρώτος από δεξιά) ο Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΦΕΕ και επικεφαλής της ισχυρότερης φοιτητικής παράταξης της εποχής, της Πανσπουδαστικής.

 

Κοντά 40 χρόνια μετά, η είδηση του θανάτου του (στα 59 του χρόνια) αφήνει την παγωνιά της απώλειας σε όσους τον ήξεραν, αλλά και αυτούς που τον γνώρισαν μέσα από τα γραφτά και τις ραδιοφωνικές του εκπομπές, μιας και αντί της πολιτικής (υπήρξε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε όταν διερράγησαν οι σχέσεις του Περισσού με τον Συνασπισμό της Αριστεράς), τον κέρδισε αποκλειστικά η δημοσιογραφία.

 

Ο καρκίνος λύγισε αυτό το λαμπρό μυαλό που σε κατακτούσε ακόμα και αν διαφωνούσες κάθετα μαζί του. Σε κέρδιζε και με τη συναδελφική του στάση και την κατάθεση ψυχής σ’ αυτά που ήθελε να μοιράζεται με τα «συντροφάκια» της δουλειάς.

 

Γεννούσε θέματα, τίτλους και εκπομπές σε χρόνο-ρεκόρ. Στις βραδινές συσκέψεις ως εφημεριδάς, αργότερα, άνοιγε δρόμους εκεί που όλοι έβλεπαν αδιέξοδα στον χειρισμό των θεμάτων που έτρεχαν. Επένδυε στα νέα παιδιά που είχαν την τύχη να ξεκινήσουν δίπλα του, είτε στα ραδιόφωνα («902 Αριστερά στα FM» – «Planet») είτε στις εφημερίδες που άφησε τα χνάρια του («Ριζοσπάστης» – «Αυγή» – «Εξουσία» – «Ημερησία»).

 

Τα κείμενά του θα μείνουν να θυμίζουν έναν ξεχωριστό γραφιά και οι μνήμες όσων τον γνωρίσαμε θα μας θυμίζουν πόσο δυσαναπλήρωτο θα είναι το κενό που άφησε. Ενα κενό που καλούνται να βιώσουν ιδιαίτερα επώδυνα η σύζυγός του και καλή συνάδελφος Σοφία Φασουλάκη καθώς και τα τρία του παιδιά.

 

Καλό ταξίδι στ’ άστρα που μετρούσαμε ένα ξημέρωμα πριν κάμποσα χρόνια «συντροφάκι» ψάχνοντας για το πού βρίσκεται ο «μικρός πρίγκιπας» των χρόνων της αθωότητας.

 

Σ. Ν. Ράπτης

 

„Ο επόμενος…

 

Αμεση επιβεβαίωση του χθεσινού δημοσιεύματός μας για τους αποδιοπομπαίους τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών. Τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή ανοίγει την πόρτα εξόδου στον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), καθηγητή Χριστόδουλο Στεφανάδη. Η τροπολογία προβλέπει ότι τα καθήκοντα του προέδρου του ΣΟΕ μπορεί να ανατίθενται, με απόφαση του υπουργού Οικονομικών, στον γενικό γραμματέα Οικονομικής Πολιτικής του υπουργείου. Τουτέστιν, Τάσος Αναστασάτος στη θέση Χριστόδουλου Στεφανάδη. Δεν μακροημέρευσε η προσωπική επιλογή του υπουργού Οικονομικών αφού δεν έκλεισε ούτε πεντάμηνο στη θέση του προέδρου του ΣΟΕ.

 

Κ.ΤΣ.

 

„Ξανά στο εδώλιο

 

Με την υποβολή ένστασης για αποβολή της πολιτικής αγωγής από την υπεράσπιση των κατηγορουμένων συνεχίστηκε χθες ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας η δίκη σε δεύτερο βαθμό για τη ροή «μαύρου πολιτικού» χρήματος στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας επί θητείας Ακη Τσοχατζόπουλου.

 

Την απόρριψη της ένστασης πρότεινε και η εισαγγελέας της έδρας κρίνοντας ότι το Δημόσιο υπέστη βλάβη από τη δράση των κατηγορουμένων και πρέπει να προασπιστούν τα συμφέροντά του. Στο δικαστήριο χθες παρουσιάστηκαν οι εννέα από τους δεκαεπτά κατηγορουμένους, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους δικηγόρους τους, ενώ απούσες ήταν και η σύζυγος και η κόρη του βασικού κατηγορουμένου, Βίκυ Σταμάτη και Αρετή Τσοχατζοπούλου.

 

Μαρ.Δ.

 

„Τα λόγια του Πάπα

 

Ο Πάπας Φραγκίσκος της Ρώμης αποδεικνύει συνεχώς τη βαθιά προσήλωσή του στον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ζήτησε όχι μόνο την απόλυτη κατάργηση της θανατικής ποινής παντού και για πάντα, αλλά προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα εξήγησε ότι η ποινή των ισοβίων ισοδυναμεί με μια καλυμμένη θανατική ποινή. Στιγμάτισε τον επιπρόσθετο πόνο που δημιουργούν οι συνθήκες απομόνωσης κάθε ιδρύματος και ειδικά των φυλακών υψίστης ασφαλείας, ψυχιατρείων, κέντρωνμεταναστών κ.λπ. Στη χώρα, όμως, με τους περισσότερους ισοβίτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, με την απομόνωση και με τις φυλακές υψίστης ασφαλείας ως πρώτη προτεραιότητα, δεν φτάνουν δυστυχώς τα λόγια του Πάπα.

 

Α.Ψ.

 

„Μαγειρέματα

 

Ενα μικρό «πλάκωμα» σημειώθηκε σε πηγαδάκια δεξιών κατά την καταμέτρηση των σταυρών των ψηφοδελτίων τους για την ΚΕΔΕ. Ο θόρυβος αισθητός, η εικόνα θολή. Μας είπαν όμως ότι τσακώθηκαν γιατί κάποιοι «πιάστηκαν» να προσθέτουν σταυρούς «κολλητών» τους, που τους έβλεπαν πίσω στην καταμέτρηση. Αν αυτό ισχύει, να υποθέσουμε ότι αιτία έχει τον «υπερκομματισμό» της παράταξης ή τις προσωπικές φιλοδοξίες που επικρατούν στους συντηρητικούς χώρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης;

 

Στ.Ζ.

 

„Αλλαγή φρουράς

 

Τριπλασιάζει τις δυνάμεις του στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι έδρες του, από μία, αυξάνονται στις τρεις. Τον Σπύρο Τζόκα, ο οποίος παραμένει στην Αυτοδιοίκηση, καθώς πλέον ασκεί καθήκοντα αντιπεριφερειάρχη Αττικής, διαδέχονται στο Δ.Σ. ο Δημήτρης Μπίρμπας (δήμαρχος Αιγάλεω), όπως σας είχε ενημερώσει σε προηγούμενο φύλλο η «Εφ.Συν.», ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης (δημοτικός σύμβουλος Αθηναίων) και ο Τάσος Κανταράς (δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου).

 

Στ.Ζ.

 

„Αφαντος ο υπουργός

 

Δεν υπήρξαν υψηλά ιστάμενες πολιτικές παρουσίες στη χθεσινή συνέλευση της ΚΕΔΕ -ας μην αναφερθούμε στον βουλευτή της Ν.Δ., Μιχάλη Ταμήλο. Πολλοί, ωστόσο, περίμεναν να εμφανιστεί, κάποιοι και να μιλήσει, ο «αυτοδιοικητικός» υπουργός Εσωτερικών, Αργύρης Ντινόπουλος. Δεν κλήθηκε; Αδιαφόρησε; Είχε άλλους… καημούς; Παρ’ όλα αυτά, παρόντα ήταν άλλα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών. Γραμματείς, που δεν αρκούνται σε μια θέση και, πέρα από αρμοδιότητες εντεταλμένων συμβούλων, ετοιμάζονται και για καθήκοντα γενικού στην ΚΕΔΕ, σύμφωνα με πληροφορίες. Ιδωμεν. Θα επανέλθουμε…

 

Στ.Ζ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=246395