- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

26/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

Το κλίμα αλλάζει

 

Εκτενή αναφορά στην πολιτική κατάσταση της χώρας επιχειρεί το βρετανικό οικονομικό περιοδικό Economist, σε άρθρο του με τίτλο «Ελληνική διάσωση; Οχι τόσο γρήγορα». Στο άρθρο, αφού επισημαίνεται ότι τα σχέδια της κυβέρνησης «για έξοδο τελούν υπό σύγχυση», επισημαίνεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ προηγείται 4%-8% έναντι της Ν.Δ. και οι υποστηρικτές της κυβέρνησης αποδέχονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές». Και διατυπώνει τον προβληματισμό αν «θα συγκεντρώσει την πλειοψηφία ή θα υποχρεωθεί να σχηματίσει συνασπισμό με άλλα κόμματα».

 

Ταυτόχρονα διατυπώνεται η άποψη ότι «ο Τσίπρας ρίχνει γέφυρες στην Ε.Ε. και τη γερμανική κυβέρνηση» και σημειώνεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζεται «ως το φόβητρο του 2012».

 

Το κλίμα και στην Ευρώπη αλλάζει, μόνο στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να βλέπουν τον ΣΥΡΙΖΑ ως… εχθρό του λαού!

 

Φ.Π.

 

„Μέριμνα εξαθλίωσης

 

Σε μια κοινωνία ανθρωπιστικής κρίσης με χιλιάδες νεκρούς και περίπου δύο εκατομμύρια ανέργους, δηλαδή «ζωντανούς νεκρούς», η κυβέρνηση ψηφίζει νόμους για την ενίσχυση των πλουσίων, των τραπεζών και των μεγάλων εταιρειών. Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μεριμνά να πολλαπλασιαστούν οι νεκροί, οι «ζωντανοί νεκροί» και να εμπεδωθεί η φτώχεια και η εξαθλίωση ως φυσικό καθεστώς, την ώρα που οι πλούσιοι αυξάνουν εκθετικά τα κέρδη τους.

 

Παν.Γεωρ.

 

„Γιώργου ξεκίνημα, νέοι αγώνες

 

Την… ανασύνταξη της δημοκρατικής παράταξης ξεκίνησε από το Ηράκλειο ο Γ. Παπανδρέου, εγκαινιάζοντας την έκθεση για τον πατέρα του, Ανδρέα, με τίτλο «Από τον ανένδοτο ώς την Αλλαγή». Αν και αποδεκατισμένο το κόμμα, στο πάλαι ποτέ «κάστρο» του Ηρακλείου μετρά αρκετούς φιλοπαπανδρεϊκούς και ο Γιώργος βρήκε ευκαιρία να στείλει μηνύματα προς την ηγεσία. Το κλίμα είχε στρώσει ήδη η Νομαρχιακή του Ηρακλείου με την πρόσκληση για τα εγκαίνια. Εκεί οι σύντροφοι του Γιώργου χαρακτήριζαν την έκθεση ως «ευκαιρία για την ανασύνταξη του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, που δεν μπορεί να υπάρξει και να ανασυνταχτεί από όσους αυτή τη μακρά περίοδο -των 40 χρόνων- δεν ήταν ή δεν ψήφισαν ποτέ ΠΑΣΟΚ»… Στη Χαριλάου Τρικούπη ήδη βράζουν…

 

Μ.Δ.

 

„Μήνυμα προς Αγκυρα

 

Ισχυρό μήνυμα με αυστηρές υποδείξεις προς την Αγκυρα έστειλε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο αναφέρει ότι «το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τις νέες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και παρότρυνε την Τουρκία να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί την κυριαρχία της Κύπρου στα χωρικά της ύδατα και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη». Την ίδια ώρα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να εκφράσει δημόσια γνώμη για τις τουρκικές παραβιάσεις. Στα επανειλημμένα ερωτήματα των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τζένιφερ Ψάκι περιορίστηκε να προσθέσει ότι το μήνυμα για αποφυγή εντάσεων στέλνεται «ευρέως» και ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε στενή επαφή με τον ειδικό σύμβουλο του γ.γ. του ΟΗΕ Εσπεν Μπαρθ Αϊντα για να επιστρέψουν τα μέρη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

 

Α.Φ.

 

„Προσφέρουν τις αποζημιώσεις

 

Με βασικό αντικείμενο την ανάθεση αρμοδιοτήτων στα μέλη του οργάνου, συνεδρίασε χθες η νεοεκλεγείσα Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Στο μεταξύ, συνεχίζοντας την πρωτοβουλία της, που αποτελεί φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση, η Κ.Ο. αποφάσισε να προσφέρει τις αποζημιώσεις από τη συμμετοχή της στις Επιτροπές της Βουλής των μηνών Αυγούστου-Σεπτεμβρίου στον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία – ΣΟΨΥ Πάτρας και στο Φιλανθρωπικό Σωματείο «Κιβωτός Αγάπης» – Ασυλο Χρόνιων Παθήσεων Παίδων «Γαλήνη Αναπήρων Παίδων» Πάτρας.

 

Δ.Κ.

 

„Μειωμένες προσδοκίες

 

Χαμηλώνει ο πήχης των προσδοκιών για το περιβόητο κατοχικό δάνειο (όχι συνολικά για τις γερμανικές επανορθώσεις), καθώς, σύμφωνα με όσα είπε την Πέμπτη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, Παναγιώτης Καρακούσης, μια ρεαλιστική προσέγγιση για το ελάχιστο που μπορεί να διεκδικήσει η ελληνική πλευρά είναι περίπου 12-13 δισ. δολάρια, δηλαδή περίπου 10 δισ. ευρώ. Το ποσό προκύπτει από τη μετατροπή των 32,25 δισ. δραχμών του 1941 σε δολάρια (213 εκατ.), τα οποία με 6% επιτόκιο φτάνουν το συγκεκριμένο νούμερο. Να μην αυτοπεριορίζεται η χώρα στις απαιτήσεις της, ζήτησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ).

 

Χ.ΙΩ.

 

„Κλειστό για το κοινό

 

Την απόφαση της διοίκησης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας (ΕΑΚΝ) Αγίου Κοσμά να αποκλειστεί φέτος για πρώτη φορά έπειτα από 15 χρόνια η πρόσβαση του κοινού στο Εθνικό κλειστό κολυμβητήριο του Πειραιά «Πέτρος Καπαγέρωφ» γνωστοποιεί με ερώτησή του προς τον υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας. Ο βουλευτής τονίζει ότι η απόφαση αυτή αποκλείει αιφνιδιαστικά από μια δημόσια αθλητική εγκατάσταση εκατοντάδες πολίτες, ερασιτέχνες αθλητές, φοιτητές και άτομα με αναπηρίες, και αποτελεί ένα ακόμη πλήγμα στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.

 

ΧΡ.ΠΑΠ.

 

„Ούτε μία ώρα μάθημα

 

Παρά τις εξαγγελίες του υπουργού Παιδείας, Ανδρέα Λοβέρδου, ότι τα μαθήματα του Ελεύθερου και Γραμμικού Σχεδίου στη Β' τάξη του Λυκείου θα διδαχτούν απρόσκοπτα φέτος, κοντεύουν σχεδόν δύο μήνες από τη στιγμή που άνοιξαν τα σχολεία και οι μαθητές δεν έχουν κάνει ούτε μία ώρα μάθημα Σχεδίου. Ακαδημαϊκοί εκπρόσωποι από τις Ανώτατες Σχολές Καλών Τεχνών Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Φλώρινας απέστειλαν στον υπουργό υπομνήματα, με τα οποία τονίζουν την αναγκαιότητα διδασκαλίας των μαθημάτων αυτών στο σχολείο και του ζητούν να κάνει άμεσα πράξη τις δεσμεύσεις του. Θα τους ακούσει;

 

Δ.Α.

 

„«Πλεόνασμα»

 

Περίπου 1,5 δισ. ευρώ θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία η νέα ρύθμιση με τις πολλαπλές δόσεις και τη μείωση των προσαυξήσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές. Από αυτά το 1,2 δισ. υπολογίζεται να έχει εισπραχθεί έως το 2018, όπως επισήμανε την Παρασκευή στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Βέβαια, με την ίδια τροπολογία οι πολίτες επιβαρύνονται με 1,5 δισ. λόγω της παράτασης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για άλλα δύο χρόνια, ενώ αν προσθέσουμε σε αυτά και τα 3 δισ. του ΕΝΦΙΑ, αντιλαμβανόμαστε από πού προέρχεται το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα.

 

Χ.ΙΩ.

 

„ΣΥΡΙΖΑ και αθλητισμός

 

Τις θέσεις του για τον αθλητισμό παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου στον Πολιτιστικό Πολυχώρο «Κώστας Κωσταράκος» (Θήρας και Μαντινείας – Καμίνια). Ομιλητές θα είναι οι Τάσος Πανταζίδης και Ανδρέας Στρατής από το Αθλητικό Τμήμα της Κουμουνδούρου και ο δημοσιογράφος Γιάννης Μαμουζέλος. Συντονίζει ο συνάδελφος Γιάννης Κλάδης. Η εκδήλωση ξεκινά στις 7.30 το απόγευμα.

 

Κ.Π.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=246703