pao1

25/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ντέρμπι με παρόν και… μέλλον

Το περσινό 3-0 υπέρ του Παναθηναϊκού σημαδεύει τις προσπάθειες των δύο ομάδων που έρχονται από ευρωπαϊκές επιτυχίες.
      Pin It

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Ο Μαρινάκης είχε τους λόγους του όταν έλεγε και ξανάλεγε λίγο μετά το τέλος του ματς και το 1-0 με τη Γιουβέντους ότι «για μένα εκείνο που μετράει είναι να νικήσουμε την Κυριακή». Δεν είναι μόνο ότι άκουγε πίσω του τον κόσμο να φωνάζει συνθήματα για το τι θα πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός τον Παναθηναϊκό στο σημερινό ντέρμπι. Εκείνο που ξέρει καλύτερα από τον καθένα ο πρόεδρος είναι πως αν κάτι στραβώσει στο «Καραϊσκάκη», αυτόματα θα ξεχαστούν όλα τα πανηγυρικά που έζησαν οι οπαδοί την Τετάρτη το βράδυ και όλοι θα αρχίσουν να ψάχνουν ενόχους και εξιλαστήρια θύματα, όταν μάλιστα υπάρχει και το περσινό 0-3 που δεν έχει βρεθεί ακόμη απορρυπαντικό για να το καθαρίσει.

 

Υπάρχουν δύο ακόμη διαπιστώσεις που αναγκάζουν ολόκληρο τον Ολυμπιακό να πέσει πάνω σ’ αυτό το παιχνίδι.

 

• Η πρώτη έχει να κάνει με τη βαθμολογία και το πώς μπορεί να διαμορφωθεί στην περίπτωση ενός κακού αποτελέσματος. Γιατί ναι μεν ο ΠΑΟΚ δεν δείχνει ικανός να καταφέρει κάτι το ιδιαίτερο στα ευρωπαϊκά του παιχνίδια όπως ο Ολυμπιακός, αλλά προς το παρόν είναι πρώτος στο χωριό κι αν νικήσει και τη Βέροια, θα ξεφύγει 5 με 6 βαθμούς.

 

• Η δεύτερη κρύβεται, προς το παρόν, πίσω από τα φανταχτερά αποτελέσματα κι έχει να κάνει με την αδυναμία της ομάδας να πιάσει έστω και σ’ έναν φετινό αγώνα μεγάλη απόδοση. Η ώς τώρα εικόνα του Ολυμπιακού δεν δικαιώνει σε καμιά περίπτωση τον καλοκαιρινό σχεδιασμό με τόσους να φεύγουν κι άλλους τόσους να έρχονται. Η περίφημη χημεία για την οποία είχε γίνει τόσο μεγάλη κουβέντα αποτελεί ακόμη ζητούμενο. Κι αν κάτι συζητείται ανάμεσα στους φίλους της ομάδας είναι η ανάγκη να γίνουν… κι άλλες μεταγραφές τον Ιανουάριο για να καλυφθούν κενά τα οποία παραμένουν αυτό που λέμε… ορατά διά γυμνού οφθαλμού, παρά το 3-2 με την Ατλέτικο Μαδρίτης και το 1-0 με τη Γιουβέντους.

 

Ο Παναθηναϊκός από την άλλη βρήκε σωσίβιο στο 1-0 της Πέμπτης με την Αϊντχόφεν. Μπορεί ελάχιστοι να έδιναν σημασία σ’ αυτό το παιχνίδι κι ο προπονητής Γιάννης Αναστασίου να έβγαζε στις ώρες των πτήσεων… πλάνα για το ντέρμπι, αλλά η ισοπαλία δίνει στην ομάδα την απαραίτητη ανάσα για να προετοιμαστεί όσο καλύτερα μπορεί μπροστά στα δύσκολα της αυριανής Κυριακής.

 

Καλούτσικη και η εικόνα. Δεν ήταν αυτό το χύμα πράγμα και η… σκόρπια διαδήλωση, προηγούμενων, πιο εύκολων αγώνων. Συμμαζεύτηκε η κατάσταση μπροστά στον κίνδυνο διάλυσης. Αν έλειπαν και οι δηλώσεις του Αναστασίου στο στιλ… «όταν βρίσκουμε ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο, μπορούμε να τις αντιμετωπίσουμε και να τις κοιτάξουμε στα μάτια», θα ήταν καλύτερα. Βρήκε πάλι την ευκαιρία να βγάλει γλώσσα. Αδιόρθωτος…

 

Πάντως αν οι «πράσινοι» έχαναν και στην Ολλανδία μετά το εντός έδρας 2-1 από τον ΟΦΗ, θα κινδύνευαν με διάλυση σε περίπτωση τρίτης αποτυχίας, ειδικά απέναντι στον Ολυμπιακό.

 

Αυτό το γλίτωσαν. Και πάνε τώρα σ’ ένα τρίτο σερί ματς, όπου μπορούν να διεκδικήσουν στη χειρότερη περίπτωση την επιβίωσή τους και στην καλύτερη μια επανεκκίνηση από δύσκολη θέση και με ζόρικο πρόγραμμα αγώνων.

 

Scroll to top