Pin It

Υπάρχει «το φάρμακο κατά του καρκίνου και το κρύβουν για να πουλήσουν οι βιομηχανίες τα παλιά»; Πόσος ανορθολογισμός μπορεί να κρύβεται πίσω από τέτοιες διαπιστώσεις; Δεν χρειάζεται να συζητηθεί κατά πόσο είναι δυνατόν μια τόσο ετερογενής ομάδα νοσημάτων να δαμαστεί με ένα ή δύο ή τρία φάρμακα. Αν σκεφτούμε ότι σε καρκινικό όγκο μόλις ενός κυβικού εκατοστού μπορεί να συμβιώνουν πάνω από τριάντα κυτταρικοί πληθυσμοί, ίσως μπορούμε να συλλάβουμε την ιλιγγιώδη διαφορετικότητα των δισεκατομμυρίων ή τρισεκατομμυρίων κυττάρων ενός διεσπαρμένου στο σώμα καρκίνου. Η ετερογένεια των όγκων αποτελεί και το βασικότερο εμπόδιο στην εκρίζωση των προχωρημένων καρκίνων, με κάποιες εξαιρέσεις.

 

«Εναλλακτικές» θεραπείες

 

Για τις λεγόμενες εναλλακτικές, προτιμώ να μην επεκταθώ σε πολλά. Ωστόσο, είναι παντελώς βέβαιο ότι χρησιμοποιούν παραπλήσιες μεθόδους προώθησης πωλήσεων με αυτές της βιομηχανίας -άλλωστε κάποια βιομηχανία παράγει όλα αυτά τα προϊόντα-, με τη διαφορά ότι εδώ οι έννοιες του Ελέγχου Ποιότητας και της Αξιοπιστίας απλώς απουσιάζουν. Οι εναλλακτικές ιατρικές της Κινεζικής και Ομοιοπαθητικής σε σημαντικό μέρος τους δυστυχώς δεν εξαιρούνται.

 

Μια εικόνα: άνθρωποι οχυρωμένοι και εγκλωβισμένοι πίσω από ένα τερματικό. Σερφάροντας, κατηγορώντας την «κλασική ιατρική«, διαφημίζοντας και πουλώντας εναλλακτικά προϊόντα και υπηρεσίες μέσω ίντερνετ. Στο footnote οι σπουδές και οι τίτλοι τους, και βέβαια η επαγγελματική διεύθυνση και τηλέφωνα -ακριβώς όπως και οι «ορθόδοξοι» αντίπαλοί τους που αρθρογραφούν σε ΜΜΕ και «έγκυρους» δικτυακούς τόπους. Πωλήσεις, πωλήσεις, πωλήσεις και ο δόλος της διαφήμισης.

 

Τι κρύβει η κολοσσιαία φάμπρικα των εναλλακτικών -δήθεν- φυσικών φαρμάκων και μεθόδων; Ας σκεφτούμε.

 

Η επίσημη φαρμακοβιομηχανία ακολουθεί κάποιους κανόνες από την ανάπτυξη στην κυκλοφορία στο εμπόριο. Σε κάθε στάδιο λογοδοτεί σε επίσημους οργανισμούς και ενώ ελέγχεται από αυτούς ή και τους ανταγωνιστές, κάνει τις λαθροχειρίες της. Οι λεγόμενοι «εναλλακτικοί» από ποιους ελέγχονται όταν δηλώνουν ότι προλαμβάνουν ή θεραπεύουν την τάδε ή τη δείνα ασθένεια; Και βέβαια αυτό το ερώτημα δεν αφορά μόνο φάρμακα αλλά και πλήθος μεθόδων. Θυμίζω ότι η αγυρτεία προϋπήρξε της Ιατρικής και είναι προφανώς απείρως εμπειροτέρα αυτής.

 

A.Aρδ.

 

Scroll to top