- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

27/10/14 ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ,ΠΟΛΙΤΙΚΗ,ΣΕΛΙΔΕΣ

Ζήτημα δεοντολογίας και ήθους

 

Στην εφημερίδα το «Βήμα της Κυριακής» δημοσιεύτηκε ρεπορτάζ με τίτλο «Οταν η πλουτοκρατία ανακάλυψε τον Αλέξη…», στο οποίο, ανάμεσα σε πολλά και διάφορα για την κ. Γιάννα Αγγελοπούλου και την οικογένειά της, δημοσιεύεται η εξής παράγραφος: «Ο υιός Παναγιώτης είναι υπότροφος του Πανεπιστημίου του Σικάγου στα οικονομικά, υποστηρίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει παρευρεθεί σε ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα σε πλατείες και λέγεται ότι αρθρογραφεί με ψευδώνυμο, μάλλον στην “Εφημερίδα των Συντακτών”, υπέρ αριστερών θέσεων». Εντυπωσιάζει η ακρίβεια και η σαφήνεια (!) του ρεπορτάζ, αφού μέσα σε τρεις αράδες χρησιμοποιούνται οι φράσεις «λέγεται ότι…», «με ψευδώνυμο», «μάλλον στην…». Ο συντάκτης δεν τολμά, βέβαια, να αναφέρει από ποιους «λέγεται» ούτε να αποκαλύψει το «ψευδώνυμο». Οσο για εκείνο το «μάλλον στην “Εφημερίδα των Συντακτών”», είναι μόνο για να τον λυπούνται όσοι διάβασαν το κείμενό του. Αλήθεια, έτσι υπηρετεί τη δημοσιογραφική δεοντολογία ή μήπως η δεοντολογία και το ήθος της εφημερίδας του του επιτρέπουν να δημιουργεί εντυπώσεις επικαλούμενος φήμες και εικασίες; Δεν γνωρίζει, άραγε, ότι στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τόσο οι συντάκτες της όσο και οι δεκάδες συνεργάτες της, από ένα ευρύτατο ιδεολογικό-πολιτικό φάσμα, γράφουν ελεύθερα και επώνυμα τις απόψεις τους χωρίς λογοκρισία, χωρίς να αυτολογοκρίνονται και κυρίως χωρίς να τους υπαγορεύουν άλλοι τι θα γράψουν και πώς θα το γράψουν;

 

Ν.Β.

 

„Παρέμβαση

 

Τη θέση του ότι η τελική λύση για το ελληνικό χρέος θα καθυστερήσει, χτυπώντας ταυτόχρονα καμπανάκι στην κυβέρνηση να προετοιμάσει το σχέδιό της, επαναλαμβάνει ο Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του «Εθνους», ο πρώην πρωθυπουργός, ο οποίος έχει πυκνώσει αισθητά τις παρεμβάσεις του, λέει σε συνομιλητές του ότι η ουσιαστική συζήτηση για το χρέος δεν πρόκειται να αρχίσει αν δεν έχει λήξει η αξιολόγηση και δεν έχει σταθεροποιηθεί η πολιτική εικόνα στο εσωτερικό, πιστεύει όμως ότι η ελληνική πλευρά οφείλει να έχει έτοιμη και επεξεργασμένη απάντηση. Ο κ. Σημίτης φαίνεται να διαφωνεί με την επιχειρηματολογία του success story, πριν προκύψουν χειροπιαστά αποτελέσματα, ενώ εν όψει προεδρικής εκλογής τάσσεται υπέρ σκληρού διλήμματος που θα αφορά το μέλλον της χώρας.

 

Δ.Κ.

 

„Βιασύνη

 

Μόνο με την παρουσία των μελών της παράταξής του, χωρίς την αντιπολίτευση, ο δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, κάθισε και επισήμως στην καρέκλα του προέδρου της ΚΕΔΕ. Δεν παρέστησαν στην πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. το «Αυτοδιοικητικό Κίνημα» (ΠΑΣΟΚ), ενώ αποχώρησαν η «Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία» (ΣΥΡΙΖΑ) και η «Νέα Αυτοδιοίκηση» (ανεξάρτητη). Αιτία, η «βιασύνη» του κ. Πατούλη να συγκαλέσει το Σώμα, χωρίς να περιμένει να περάσουν τρεις ημέρες από τις εκλογές όπως προβλέπει ο κανονισμός. Η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε χωρίς να εκλεγούν επτά από τα έντεκα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής και τα τρία του Εποπτικού Συμβουλίου.

 

Στ.Ζ.

 

„Εμβολιασμοί

 

Ο δήμαρχος Παιανίας-Γλυκών Νερών, κ. Στάμος, βρήκε εμβόλια κατά της γρίπης από γνωστή φαρμακοβιομηχανία, βρήκε και τον κατάλληλο(;) χώρο, τα ΚΑΠΗ, και ανάρτησε σε σουπερμάρκετ και φούρνους το κάλεσμα του μαζικού εμβολιασμού: Περάστε, όλοι, άτομα άνω των 60 και ανήκοντες στις ευπαθείς ομάδες να εμβολιαστείτε δωρεάν… Μέσα σε δύο ώρες εμβολιάστηκαν την πρώτη μέρα 120 πολίτες και τη δεύτερη 80, χωρίς να ζητηθεί από κανέναν το ιστορικό. Στα ΚΑΠΗ! Οι οδηγίες του υπ. Υγείας είναι σαφείς: εμβολιασμοί γίνονται σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας της περιφέρειας ή ιδιωτικά ιατρεία. Προφανώς διότι εκεί διασφαλίζονται οι συνθήκες φύλαξης των εμβολίων (κατάλληλη θερμοκρασία) αλλά και υγιεινής. Είναι ενημερωμένοι στο υπουργείο Υγείας και στην Περιφέρεια Αττικής γι’ αυτούς τους μαζικούς εμβολιασμούς;

 

Σ.Ματζ.

 

„Αντιπαράθεση

 

Ανακοινώσεις με τίτλο «Βίβα Ρένα» και προτάσεις σύνταξης προϋπολογισμών «με τη βοήθεια της κ. Αγγελοπούλου και του κ. Λαζόπουλου» περισσότερο ρίχνουν το επίπεδο της πολιτικής αντιπαράθεσης, παρά αποτελούν «σφοδρή κριτική». Ο λόγος για την ανακοίνωση της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ με αφορμή τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας Αττικής. Δημοσιεύτηκε ενώ κάτοικοι υποβαθμισμένων προαστίων μετρούσαν τις πληγές τους από τη θεομηνία. Η ανακοίνωση έκλεισε με μία και μοναδική πρόταση στο υστερόγραφο: «Είναι προφανές ότι στο ζήτημα της χθεσινής πλημμύρας και των καταστροφών που προκάλεσε δεν χωρούν μικροκομματικά συμφέροντα και διαφωνίες». Και… ξελάσπωσαν…

 

Στ.Ζ.

 

„Διάλογοι!

 

Δημοκρατικό ήθος δίδαξε πάλι ο Θανάσης Χειμωνάς, τομεάρχης Πολιτισμού του ΠΑΣΟΚ και πρόσφατα υποψήφιος ευρωβουλευτής. «Τώρα μόκο», απάντησε σε αναγνώστρια της σελίδας του στο facebook, που αμφισβήτησε πως η Βίκυ Σταμάτη, που νοσηλεύεται στο «Δρομοκαΐτειο», αντιμετωπίζει πράγματι ψυχολογικά προβλήματα. «Μόκο να πείτε στη μανούλα σας που σας έμαθε τρόπους», του απάντησε αυτή. Ο Χειμωνάς δεν σηκώνει τέτοια: «Το λέω στη δικιά σου μάνα όταν τη γα… από τον κ… και τραγουδάει Πάριο», της έγραψε. Μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, ο συγγραφέας επιχείρησε να δικαιολογήσει τη στάση του: «Οταν νιώθω πως κάποιος με προσβάλλει απαντώ με τέτοιο τρόπο ώστε η σύγκρουση να τελειώνει μια και καλή». Τέτοια κουλτούρα διαλόγου είχαμε να ζήσουμε από τα ξεσπάσματα των χρυσαυγιτών στη Βουλή…

 

Δ.Αγγ.

 

„Πανηγύρια

 

Τρελά πανηγύρια έστησαν, σχεδόν στο σύνολό τους, τα μέσα ενημέρωσης (ηλεκτρονικά και μη) για την επιτυχία των ελληνικών τραπεζών μετά τα stress tests. Τελευταία μας έχουν συνηθίσει να υιοθετούν άκριτα οποιαδήποτε υπερβολική δήλωση προέρχεται από κυβερνητικά (ή επιχειρηματικά) χείλη. Ομως αυτή τη φορά ξεπέρασαν τον εαυτό τους. Η τόσο μεγάλη χαρά τους, που δεν κρύβεται, προφανώς έχει να κάνει με τα… λογιστήριά τους και τα «κόκκινα» δάνεια που έχουν πάρει και… αδυνατούν να επιστρέψουν. Τόσο ανεξάρτητη είναι η δημοσιογραφία τους.

 

Γ.Σμ.

 

„«Το Ευρώ, ο Νότος και η Ελλάδα»

 

Την Τετάρτη 29 Οκτωβρίου, στις 7 το απόγευμα, η Γυναικεία Κολεκτίβα του καφέ-μπαρ Beaver (Μεγάλου Βασιλείου 46, Κεραμεικός, πίσω από το Μουσείο Μπενάκη), παρουσιάζει το βιβλίο της Μαριάννας Τόλια: «Το ευρώ, ο Νότος και η Ελλάδα. Ερευνες και προσεγγίσεις για την κρίση του Ευρωπαϊκού Νότου και τον ρόλο του ευρώ» από τις Μεταμεσονύχτιες Εκδόσεις (2014). Το βιβλίο αφορά την κρίση και τον ρόλο του ευρώ σε αυτήν. Εκλαϊκεύει και απλοποιεί οικονομικά επιχειρήματα, ενώ το νέο στοιχείο που συνεισφέρει είναι ότι αποκαλύπτει με ποιον τρόπο, με το πέρασμα της κρίσης από την Αμερική στην Ευρώπη το 2008, οι ευρωπαϊκές ελίτ (τράπεζες και πολιτική τάξη) αναποδογύρισαν τα νοήματα ώστε να κρύψουν τον κεντρικό ρόλο τους στην καταστροφή. Πώς φόρτωσαν δηλαδή όλα τα λάθη της θεωρίας και της πρακτικής της ΟΝΕ, την αποτυχία της ως νεοφιλελεύθερου σχεδίου, στις κοινωνίες της Ελλάδας, της Ιταλίας και των άλλων χωρών του Νότου. Το βιβλίο παρουσιάζουν η Μαριάννα Τόλια και η Ειρήνη Αποστολίδου.

 

Γ.Δ.

 

Για τον Νίκο Ζαχαριάδη

 

Μικρή αποδείχθηκε η αίθουσα στο Μουσείο της Εθνικής Αντίστασης στην Ηλιούπολη, το Σάββατο, με την παρουσίαση του δίτομου έργου με όλα τα δημοσιευμένα κείμενα του Νίκου Ζαχαριάδη για την περίοδο 1940-1947 (εκδόσεις Καστανιώτη). Ο μεγάλος αριθμός όσων έσπευσαν να ακούσουν τους επιμελητές του έργου, Γιώργο Πετρόπουλο και Νίκο Χατζηδημητρίου, αλλά και τον ηθοποιό Γιώργο Κοτανίδη μαζί με τον Σήφη Ζαχαριάδη (γιο του πρώην γ.γ. του ΚΚΕ) δείχνει ότι η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα του άλλοτε ισχυρού άνδρα του ΚΚΕ εξακολουθεί να συγκινεί και να προβληματίζει. Παρών ήταν και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Λαφαζάνης, αλλά η έκπληξη της βραδιάς ήρθε από τον θαλερό λογοτέχνη Αλέξη Πάρνη (Σωτήρης Λεωνιδάκης), ο οποίος μίλησε δημόσια για πρώτη φορά από το 1956 για τον προσωπικό του φίλο, προσεγγίζοντάς τον μέσα από την ποίηση και απαγγέλλοντας ορισμένα ποιήματά του.

 

Ε.Γ.

 

„Προστασία

 

Κύκλο ανοιχτών εκδηλώσεων ξεκινά το ΙΣΤΑΜΕ. Την Πέμπτη θα πραγματοποιήσει συζήτηση με θέμα την κοινωνική προστασία και πρόνοια με ομιλητή τον υφυπουργό Εργασίας Β. Κεγκέρογλου, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος. Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στο ΚΥΒΕ Περιστερίου – Εθνάρχου Μακαρίου 1 (Γέφυρα Κηφισού) στις 6 το απόγευμα.

 

Δ.Κ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=247359