beos

27/10/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Ο δήμαρχος βγήκε παγανιά…

Παγανιά βγήκε ο δήμαρχος Βόλου -ο Μπέος, ντε!- ψάχνοντας για τ' αδέσποτα σκυλιά της πόλης.
      Pin It

Υπάλληλοι του δήμου προχώρησαν στη «σύλληψη» αρκετών σκύλων, παρά τις διαμαρτυρίες φιλοζώων που έτρεξαν μόλις έμαθαν τα νέα. Ο δήμαρχος απέρριψε τις διαμαρτυρίες τους, δηλώνοντας αποφασισμένος να «καθαρίσει την πόλη απ' τα αδέσποτα». Μάλιστα επικαλέστηκε σχετική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Οι ζωόφιλοι πολίτες υποστηρίζουν ότι αυτή η περισυλλογή των ζώων είναι παράνομη, μια και το μεν δημοτικό κυνοκομείο είναι υπερπλήρες και δεν χωράει άλλα, ο δε περιφραγμένος χώρος πάνω στο βουνό, που «βαφτίστηκε» κυνοκομείο, δεν προσφέρεται για φιλοξενία ζώων. Και επικαλούνται τον νόμο (4039/12) όπου σαφώς αναφέρεται ότι δεν επιτρέπεται ο μόνιμος εγκλεισμός των ζώων σε ιδιωτικά ή δημοτικά κυνοκομεία, αλλά η παραμονή τους σ' αυτά πρέπει να 'ναι προσωρινή: για στείρωση, εμβολιασμό ή θεραπεία, αν υπάρχει λόγος. Ο ίδιος νόμος αναφέρει ότι ο εγκλεισμός ζώων -και μόνο για «εύλογο χρονικό διάστημα»- μπορεί να γίνεται μόνον εφ' όσον υπάρχουν κυνοκομεία «με κατάλληλη υποδομή», κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του «περιφραγμένου βουνού» στον Βόλο.

 

Ο δήμαρχος Βόλου, Αχιλλέας Μπέος, ακούει ανένδοτος τις διαμαρτυρίες των ζωόφιλων συμπολιτών του

 

Απ' τη μεριά του, ο δήμαρχος φέρεται να δηλώνει ότι «τα ζώα θα μεταφέρονται στο καταφύγιο των Γλαφυρών, όπου σ' έναν φιλόξενο χώρο θα δέχονται ιατρική φροντίδα, τροφή, νερό» κ.λπ. Και καλεί τους πολίτες να ειδοποιούν τις δημοτικές υπηρεσίες όταν αντιληφθούν επιθέσεις αδέσποτων κ.λπ. ώστε αυτές να επιληφθούν του προβλήματος. Σε ανακοίνωση, μάλιστα, που εξέδωσε ο δήμος, πουθενά δεν αναφέρεται η επανατοποθέτηση των σκύλων στα σημεία απ' όπου περισυνελέγησαν, κάτι που ο νόμος απαιτεί. Λέει ο νόμος (παράγραφος 9 του άρθρου 9): «Ζώα συντροφιάς, που δεν έχουν υιοθετηθεί και σύμφωνα με γνωμάτευση του κτηνιάτρου είναι υγιή, επανεντάσσονται άμεσα στο οικείο τους περιβάλλον, εντός των ορίων του δήμου που περισυνελέγησαν, αφού προηγουμένως έχει ελεγχθεί ότι έχουν σημανθεί και καταγραφεί ηλεκτρονικά και ότι έχουν υποβληθεί σε αποπαρασίτωση, εμβολιασμό και στείρωση». Πολλά απ' τα ζώα που αιχμαλώτισαν οι μπόγιες του δήμου ήταν ήδη στειρωμένα και εμβολιασμένα, χάρη στη φροντίδα των ζωόφιλων πολιτών, και δεν αποτελούσαν κίνδυνο για κανέναν. Θεωρείται βέβαιο ότι τα υγιέστατα αυτά σκυλιά, αν κλειστούν στον ακατάλληλο χώρο που δημιούργησε ο δήμαρχος γι' αυτά, όχι μόνο θα νοσήσουν αλλά θα εξοντωθούν – προς δόξαν του πολιτισμού μας!

 

Οπως λένε οι ζωόφιλοι του Βόλου, η άποψη του δημάρχου είναι ότι «το βουνό είναι ο φυσικός τόπος για τους σκύλους»! Δεν τον ακούσαμε να το λέει, γι' αυτό και κρατάμε κάποιες επιφυλάξεις. Αν και το γεγονός ότι περιέφραξε μια βουνίσια έκταση για να κλείσει εκεί τα αδεσποτάκια δείχνει ότι μάλλον ξέρουν τι λένε ο ζωόφιλοι.

 

Ο περιφραγμένος τόπος εξορίας των αδέσποτων σκύλων, «καταφύγιο» κατά τον δήμαρχο. Αιχμαλωτισμένο ζώο οδηγείται στην κλούβα απ' τον μπόγια (ένθετη φωτογραφία)

Ο περιφραγμένος τόπος εξορίας των αδέσποτων σκύλων, «καταφύγιο» κατά τον δήμαρχο. Αιχμαλωτισμένο ζώο οδηγείται στην κλούβα απ' τον μπόγια (ένθετη φωτογραφία)

 

 

Εμείς απλώς θα πούμε ότι, ιστορικά, ο σκύλος ζει όπου ζει κι ο άνθρωπος, εδώ και πάνω από 10.000 χρόνια. Οταν οι άνθρωποι ζούσαν στα βουνά, εκεί ζούσαν κι οι σκύλοι. Οταν οι άνθρωποι ίδρυσαν οικισμούς και πόλεις, τους ακολούθησαν κι οι σκύλοι. Αν κάνει μια βόλτα στην Αθήνα ο δήμαρχος Μπέος θα διαπιστώσει ότι οι αδέσποτοι σκύλοι της πόλης είναι φροντισμένοι, ευτραφέστατοι και εντελώς ακίνδυνοι. Αυτό πρέπει να είναι ο οδηγός του για τη συμπεριφορά του απέναντι στους τετράποδους πολίτες του Βόλου.

 

Συνιστούμε, λοιπόν, στον δήμαρχο Βόλου, αντί για την εξορία και -σίγουρη- εξόντωση των αδέσποτων σκύλων της πόλης του, να τους φροντίσει και να τους ξανατοποθετήσει εκεί όπου ζούσαν χρόνια τώρα. Και να ξεκινήσει μια (πιο δύσκολη, είναι αλήθεια) εκστρατεία για να πείσει ακόμα και τους πιο βλάκες συμπολίτες του να μην εγκαταλείπουν τα ζωάκια τους στον δρόμο. Αυτό είναι πολιτισμός. Τα άλλα είναι επαρχιώτικος βαρβαρισμός. Και κραυγαλέες παρανομίες.

 

 * Από τη στήλη «Εμείς κι αυτά» που δημοσιεύεται κάθε Δευτέρα στην «Εφημερίδα των Συντακτών».

Scroll to top