27/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΕΝΟΣ, καθηγητής, γιατρός

«Μοναδική απάντηση η επιστημονική τεκμηρίωση»

«Νέα επιστημονική ανακάλυψη ότι η “παρανομία”, δηλαδή η μη χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων από τις υπεύθυνες υπηρεσίες, αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού Εμπολα!».
      Pin It

ΑΛΕΞΗΣ ΜΠΕΝΟΣΜια ολόκληρη έρευνα διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΚΕΕΛΠΝΟ, από την οποία μάθαμε ότι οι πολίτες εμπιστεύονται το ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι πρέπει να κλείσουμε τα σύνορα στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, διότι μπορεί να μας φέρουν τον Εμπολα («Εφ.Συν.», 24/10/2014). Δεν γίναμε ούτε σοφότεροι ούτε και ανακαλύψαμε κάτι νέο από τη συγκεκριμένη έρευνα, στην οποία δεν υπήρχε καν η ερώτηση πώς θα αντιμετωπιστεί -για παράδειγμα- κάποιος εθελοντής Ελληνας γιατρός, επιστρέφοντας από εκεί μολυσμένος, γεγονός που μέχρι στιγμής είναι η κύρια αιτία μεταφοράς του ιού στις ΗΠΑ και την Ε.Ε.

 

Εν πάση περιπτώσει, η έρευνα δεν έχει ουσιαστικά σημασία, ούτε φυσικά η εμπιστοσύνη στο ΚΕΕΛΠΝΟ ή στους γιατρούς, στον βαθμό που η ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν προχωράει σε ενημέρωση των πολιτών και κυρίως σε άμεση χρηματοδότηση όλων εκείνων των μέτρων που θα θωρακίσουν τη χώρα, τα οποία αφορούν τις ιατρικές υπηρεσίες και όχι -για παράδειγμα- την απόρριψη του αιτήματος ασύλου των Σύρων προσφύγων ή τη διάσωση μισοπνιγμένων ανθρώπων.

 

Σχετικά με τα μέτρα αλλά και την έρευνα για το ΚΕΕΛΠΝΟ ο καθηγητής και γιατρός Αλέξης Μπένος μάς έστειλε το δικό του σχόλιο:

 

«Η τρομοκρατία που αναπαράγουν τα ΜΜΕ σχετικά με τον επερχόμενο “Μαύρο Θάνατο” που φέρνει ο ιός Εμπολα, είναι εξ ορισμού στον αντίποδα της προσπάθειας για την προάσπιση της Δημόσιας Υγείας. Ο τρόμος, η υστερία και ο πανικός, που στηρίζονται στην ημιμάθεια, όχι μόνο δεν βοηθούν την αντιμετώπιση του προβλήματος, αλλά αντίθετα -με την ενδυνάμωση πρωτόγονων αντανακλαστικών- φουντώνουν τον ρατσισμό και τον φασισμό, εντείνοντας τον φαύλο κύκλο της βαρβαρότητας.

 

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα αλγεινή εντύπωση προκαλεί η σχετική έρευνα που πραγματοποίησε το ΚΕΕΛΠΝΟ. Οι υπεύθυνοι του οργανισμού αυτού, αντί να στηρίζουν με επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα τη Δημόσια Υγεία, εντείνουν, με την “έρευνά” τους, τον κύκλο της φαυλότητας και του τρόμου. Πιστοί στο δόγμα Λοβέρδου, εκθέτουν για άλλη μια φορά, μετά την αθλιότητα των οροθετικών γυναικών, ένα θεσμό που θα ‘πρεπε να έχει κατοχυρωθεί στη λαϊκή συνείδηση ως προστάτης της υγείας του. Και ρωτούν στην έρευνά τους, άρα επικεντρώνουν το ενδιαφέρον του πληθυσμού, αν πρέπει να ελέγχονται οι “παράνομοι μετανάστες”.

 

Νέα επιστημονική ανακάλυψη λοιπόν ότι η “παρανομία”, δηλαδή η μη χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων από τις υπεύθυνες υπηρεσίες, αποτελεί κίνδυνο μετάδοσης του ιού Εμπολα! Αντίστοιχης επιστημονικής εγκυρότητας είναι και η ερώτηση -προκλητή διαπίστωση- ότι και οι μετανάστες από τη Συρία που έρχονται από τον Εβρο και τα νησιά είναι γεμάτοι Εμπολα.

 

Ευτυχώς, η απάντηση απέναντι στην ημιμάθεια, την ανευθυνότητα, τον πανικό και τον φασισμό είναι η επιστημονική τεκμηρίωση και η αντίσταση. Αν κάποιο μέτρο (που μας θυμίζει ο Εμπολα) αξίζει να θυμηθούμε και να καθιερώσουμε στην καθημερινότητά μας, αυτό είναι οι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών για όλους μας και η χρήση προφυλακτικών μέσων στην επαφή με σωματικά υγρά για το υγειονομικό προσωπικό».

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top