29/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΜΙΑ ΠΑΡΑΞΕΝΗ «ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑΣ» ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Λογοτεχνικοί ήρωες με πληρωμή

      Pin It

Ποιος δεν θα ήθελε να δει το όνομά του σε ένα μυθιστόρημα της Ζέιντι Σμιθ ή να εμπνεύσει τον ήρωα του επόμενου λογοτεχνικού εγχειρήματος του Ιαν ΜακΓιούαν; Συνολικά 17 Βρετανοί συγγραφείς, ανάμεσά τους διασημότητες όπως οι Τζούλιαν Μπαρνς, Μάργκαρετ Ατγουντ, Αλαν Χόλινγκχερστ, Χανίφ Κιουρέισι, προσφέρουν στους αναγνώστες την ευκαιρία να «βαφτίσουν» τους μυθιστορηματικούς χαρακτήρες των βιβλίων που ετοιμάζουν. Πρόκειται για μια δημοπρασία ονοματοδοσίας με τίτλο «Immortality Auction» (Δημοπρασία Αθανασίας) που θα γίνει στο Λονδίνο στις 20 Νοεμβρίου και θα φιλοξενηθεί στο Royal Institution of Great Britain. Τα χρήματα που θα συγκεντρωθούν θα δοθούν στη φιλανθρωπική οργάνωση Freedom from Torture που παρέχει θεραπεία και υποστήριξη σε θύματα βασανιστηρίων.

 

Μέλος της φιλανθρωπικής οργάνωσης και οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Τζούλιαν Μπαρνς ήταν ο πρώτος που δώρισε έναν μυθιστορηματικό χαρακτήρα. Ακολούθησαν και άλλοι φημισμένοι συγγραφείς όπως οι: Τζοάνα Τρόλοπ, Γουίλ Σελφ, Μαρτίνα Κόουλ, Σεμπάστιαν Φοκς, Ρόμπερτ Χαρις, Κεν Φόλετ, Κάθι Λέτε, Ανταμ Μαρς-Τζόουνς, Ανταμ Φουλντς, Πατ Μπάρκερ, Τρέισι Σεβαλιέ κ.ά.

 

Η Σεβαλιέ («Το κορίτσι με το σκουλαρίκι»), Αμερικανίδα εγκατεστημένη στην Αγγλία, προσφέρει έναν γυναικείο χαρακτήρα. «Κρατάω μια θέση στο νέο μου μυθιστόρημα για την κυρία που θα έχει το επώνυμό σας» λέει. «Μια αυστηρή οικοδέσποινα πανδοχείου, το 1850, την εποχή του Πυρετού του Χρυσού στο Σαν Φρανσίσκο. Το πρώτο πράγμα που λέει στον ήρωα είναι: “Δεν δέχομαι αρρώστους. Αν ξεράσετε στο πάτωμά μου, φεύγετε”».

 

Ο ΜακΓιούαν με χιούμορ προτρέπει τους ενδιαφερόμενους «να ξεχάσουν τις υποσχέσεις των παγκόσμιων θρησκειών, καθώς η δημοπρασία προσφέρει μια ευκαιρία ζωής μετά θάνατον». Η Ατγουντ δίνει την ευκαιρία να διαλέξουν ανάμεσα στο μυθιστόρημα που δουλεύει αυτό τον καιρό ή στη διασκευή της «Τρικυμίας» του Σέξπιρ, που θα κυκλοφορήσει το 2016 στο πλαίσιο του προγράμματος Vintage Books του Hogarth Shakespeare.

 

Η «Guardian» αναφέρει ότι ανάμεσα στους επίδοξους «νονούς» βρίσκονται «μεγάλα ονόματα». Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που συγγραφείς προσφέρουν τα δικαιώματα ονοματοδοσίας για καλό σκοπό. Το 2005 έγινε κάτι ανάλογο μέσω eBay, όπου συμμετείχαν οι Στίβεν Κίνγκ, Τζον Γκρίσαμ, Ντέιβ Εγκερς, Μάικλ Σάμπον. Mάλιστα ο πλειοδότης του Κινγκ πλήρωσε 25.100 δολάρια για να δώσει σε «κακό» ήρωα το όνομα του μικρού αδελφού του: πρόκειται για το ζόμπι-δολοφόνος Ρέι Χουϊζένγκα στο βιβλίο τού 2006 «Το κινητό». Πρόσφατα πάλι δύο φανατικοί θαυμαστές τού «Game of Thrones» πλήρωσαν 20.000 λίρες ο καθένας για να δουν τα ονόματά τους στα επόμενα βιβλία του Τζορτζ Ρ.Ρ. Μάρτιν. Τα χρήματα πάντως πήγαν σε ένα καταφύγιο λύκων και σε τρόφιμα για το βόρειο Μεξικό.

INFO: Πληροφορίες, δωρεές και οn line συμμετοχές στη δημοπρασία: www.freedomfromtorture.org/fullstop

 

Παρή Σπίνου

 

Scroll to top