- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Τι δεν καταλαβαίνεις;

29/10/14 SPORT

Του Ν. Ασημακόπουλου

 

Ο Χιου Ντάλας έμεινε, σε γενικές γραμμές, ικανοποιημένος από τη διαιτησία του Καλογερόπουλου στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με τον Παναθηναϊκό. Εχω πει τόσες φορές, σε όσους με διαβάζουν προσεκτικά, ότι για τον Σκοτσέζο αρχιρέφερι, αλλά και για την UEFA ή τη FIFA, ο κάθε διαιτητής δεν κρίνεται με βάση το αν σφύριξε ένα ανύπαρκτο πέναλτι ή αν μέτρησε κάποιο γκολ σαν οφσάιντ, αλλά από τη γενικότερη παρουσία του, την προσωπικότητα που βγάζει στο γήπεδο, τον πειθαρχικό έλεγχο που ασκεί και την πρόθεσή του να προστατεύει τους ποδοσφαιριστές από σκόπιμα χτυπήματα αντιπάλων.

 

Ενας ανυποψίαστος παρατηρητής, που βρισκόταν την Κυριακή στο γήπεδο απαλλαγμένος από τις δικές μας… δεισιδαιμονίες, δεν θα είχε πολλά να πει για τη διαιτησία, παρά μόνο αν ήταν οπαδός του Παναθηναϊκού ή γενικότερα αντι-Ολυμπιακός.

 

Αν εξαιρέσει κανείς τη φάση του 92ου λεπτού, εκεί όπου ο Πέτριτς φανερά κοντρολάρισε την μπάλα χωρίς να χρησιμοποιήσει το χέρι του αλλά σφυρίχτηκε φάουλ, δεν θα είχε άλλα σοβαρά να καταλογίσει. Το φάουλ από το οποίο ξεκίνησε το γκολ του Ολυμπιακού δίνεται, ενώ στη φάση του πέναλτι δεν θα το σκέφτονταν καν οι περισσότεροι διαιτητές και θα έδειχναν βούλα.

 

Αρα; Τι μένει; Ο φόβος, που δύσκολα τον ανακαλύπτει οποιοσδήποτε Χιου Ντάλας, αν δεν ξέρει τι γίνεται εδώ.

 

Ο Καλογερόπουλος, λοιπόν, για να θυμηθούμε τον Ακη Ζήκο… «έπαιξε σαν χεσμένος» την Κυριακή! Κι αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα με τις σφυρίχτρες και τα σφυρίγματα στην Ελλάδα. Κακώς κάθονται οι περισσότεροι και βάζουν την κάθε φάση στο μικροσκόπιο, την αναλύουν και βγάζουν συμπεράσματα. Το θέμα για τον Ελληνα ρέφερι είναι η ψυχολογία και η προδιάθεση με την οποία μπαίνει να σφυρίξει. Εκεί κρίνεται αρνητικά και όχι στην εφαρμογή των κανονισμών.

 

Τα έγραψα και στο σημείωμα της Δευτέρας. Ο συγκεκριμένος φοβήθηκε την έδρα, ενώ αγχώθηκε προς το τέλος βλέποντας ότι ο ο Ολυμπιακός μπορούσε να φάει γκολ. Αφησε μόνο 7 λεπτά καθυστερήσεων αντί για περίπου 12 που έγιναν. Εβλεπε τις κροτίδες να σκάνε πίσω από τον τερματοφύλακα του Παναθηναϊκού και έκανε το κορόιδο.

 

Είναι όλα αυτά που χρειάζεται να αποβάλουν οι διαιτητές μας, αν θέλουν να βγάλουν την καχυποψία από πάνω τους.

 

Και (θα το ξαναπώ) κάποιος πρέπει να δώσει στον Ντάλας να διαβάσει τις απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες από τον κοριό της ΕΥΠ σ’ εκείνο το βούλευμα που έχει στα χέρια του ο εισαγγελέας Κορέας, εξηγώντας του τι ακριβώς γίνεται.

 

Ομως, από τη στιγμή που εκείνοι που τον έφεραν έχουν προς το παρόν καταθέσει ως ύποπτοι, δεν υπάρχει ελπίδα να τον ενημερώσουν ώστε να αποκτήσει εικόνα της ελληνικής ποδοσφαιρικής πραγματικότητας και να μπορέσει μετά να μπει στο πνεύμα τού τι γίνεται εδώ ώστε να καταλάβει και για ποιο λόγο τον έφεραν από τη Γλασκόβη, ενώ θα μπορούσαμε να βάλουν Ελληνα στη θέση του.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=247694