- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζημιές, κέρδη και… «ανάθεμα»!

29/10/14 SPORT

Του Κ. Μανωλιουδάκη

 

[1]Ο τρόπος με τον οποίο έχασε από τον Ολυμπιακό στο Φάληρο περιόρισε αισθητά τις αναταράξεις στο εσωτερικό του Παναθηναϊκού και του εξασφάλισε -έστω και οριακά- ηρεμία και πίστωση χρόνου εν όψει των δύσκολων αγώνων που ακολουθούν, αφού και το 1-1 στο Αϊντχόφεν λειτούργησε υποσυνείδητα ως «μαξιλαράκι».

 

Σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση είναι σαφές ότι οι επιπτώσεις θα ήταν είτε οδυνηρές είτε ευεργετικές. Στην παρούσα, ωστόσο, υπάρχουν ζημιές που δεν είναι ανυπολόγιστες, αλλά και κέρδη που… δεν λογίζονται ως κέρδη!

 

Ηθικά, για την πλειονότητα των φίλων της ομάδας και για σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα και τη διοίκησή της, ο Παναθηναϊκός έχασε «άδικα» και με «μπαμπεσιά» στο «Καραϊσκάκη». Πρακτικά, ο Χαράλαμπος Καλογερόπουλος υπήρξε το πρόσωπο πάνω στο οποίο επικεντρώθηκαν οι (επι)κρίσεις, ενώ το «ανάθεμα» εναντίον της διαιτησίας συνολικά επανήλθε δριμύτερο, εκτοξεύοντας στα ύψη την παρασκηνιακή «μάχη» εντυπώσεων.

 

Οι ζημιές

 

Αγωνιστικά οι ζημιές για τον Παναθηναϊκό είναι κατά βάση τρεις:

 

1. Ανύπαρκτος μεσοεπιθετικά. Για να πάρεις αποτέλεσμα σε ντέρμπι, θα πρέπει να έχεις πλάνο, πάθος, συνοχή των γραμμών και ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Ο Παναθηναϊκός μεσοεπιθετικά ήταν ανύπαρκτος και είχε εμφανές θέμα στη δημιουργία φάσεων προς την εστία του Ρομπέρτο. Αφενός, μπορούσε και έπρεπε να κρατήσει την μπάλα περισσότερο, έστω με εύκολες πάσες μεταξύ των στόπερ, δίχως πανικό και διωξίματα όπως όπως. Ενας δεύτερος λόγος ήταν η έλλειψη παιχνιδιού και πρέσινγκ από τον άξονα, με το γνωστό δημιουργικό πρόβλημα, ενώ προβληματική αποδείχτηκε η πλαγιοκόπηση από δεξιά με τον αμυντικογενή Τριανταφυλλόπουλο. Ο τρίτος λόγος που ο Παναθηναϊκός δεν απείλησε όσο θα έπρεπε είναι ότι δεν διέθετε φουνταριστό στράικερ. Ο Καρέλης είναι υποστηρικτικός επιθετικός και όχι «κολόνα». Το ίδιο και ο Κλωναρίδης.

 

2. Χωρίς προπονητή και Σίλντενφελντ. Ο Γιάννης Αναστασίου έχασε την ψυχραιμία και το μυαλό του από τις αποφάσεις του διαιτητή. Μετά την αποβολή του και το «είστε αλήτες» προς τον Σπάθα, κινδυνεύει με απαγόρευση εισόδου στους αγωνιστικούς χώρους 2-6 μήνες! Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να καθίσει ξανά στον πάγκο του Παναθηναϊκού τη… νέα χρονιά, με τον Στιβ Ρούτερ να αναλαμβάνει προς το παρόν το κοουτσάρισμα. Επίσης, ο Γκόρντον Σίλντενφελντ, ο πιο φορμαρισμένος αμυντικός, έχει κάταγμα στο μικρό δάχτυλο του ποδιού του, θα λείψει το μίνιμουμ δύο εβδομάδες. Η συμμετοχή του στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Τούμπας κρίνεται οριακή.

 

3. Ενα μήνα χωρίς νίκη. Ο Παναθηναϊκός έχει να νικήσει από το ματς με τη Νίκη Βόλου και το «φτωχό» 1-0 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Μετά τη διακοπή έκανε δύο συνεχόμενες ήττες, καθώς έχασε από τον ΟΦΗ στην έδρα του και από τον Ολυμπιακό εκτός. Αγνοεί τη νίκη εδώ και ένα μήνα. Ακολουθούν τα δύσκολα ματς με τον Ατρόμητο και τον ΠΑΟΚ. Η ισοπαλία στο Αϊντχόφεν απέναντι στην PSV αποτελεί τη μοναδική όαση τον τελευταίο μήνα.

 

Τα κέρδη

 

Οσον αφορά τα κέρδη μετά τα όσα συνέβησαν στο ντέρμπι, χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

 

1. Βρήκε τερματοφύλακα. Η εμφάνιση του Λουκ Στιλ σε ντέρμπι «αιωνίων» άγγιξε το τέλειο, αποκάλυψε την ισχυρή προσωπικότητα του Αγγλου και έδιωξε τα μαύρα σύννεφα της ανασφάλειας για τη θέση του τερματοφύλακα. Η επιλογή του Κοτσόλη στο ξεκίνημα της σεζόν είχε δημιουργήσει την εντύπωση ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα κάτω από τα δοκάρια, σε βαθμό που δινόταν η εντύπωση ότι ο Παναθηναϊκός παίζει χωρίς τερματοφύλακα. Μετά το ντέρμπι φαίνεται πως βρήκε! Ο Στιλ δεν επηρεάστηκε από τις ιδιαιτερότητες και την ατμόσφαιρα, καθώς πίσω του γινόταν… πόλεμος από τις κροτίδες και τις φωτοβολίδες που έφευγαν προς το μέρος του. Είχε σωστές τοποθετήσεις, δεν ευθύνεται στο γκολ, αντέδρασε σωστά στη διπλή φάση του 14ου λεπτού και κράτησε «ζωντανή» την ομάδα με την απόκρουσή του στο πέναλτι. Είχε δείξει πολλές φορές στην Αγγλία τις ικανότητές του στα πέναλτι, χαρίζοντας στην Μπάρνσλεϊ βαθμούς και προκρίσεις, με αποκρούσεις από την άσπρη βούλα. Εχει πιάσει συνολικά οκτώ πέναλτι τα τελευταία χρόνια(!), έχοντας ως «μέντορά» του τον προπονητή τερματοφυλάκων Ιαν Γουίλκοκ. Το «Sky Sports» είχε κάνει ειδικό αφιέρωμα γι’ αυτή την πτυχή του παιχνιδιού του. «Διαβάζω τη γλώσσα του σώματος των παικτών πριν από τις εκτελέσεις και γενικά έχω κάποιες μεθόδους που δεν θέλω να αποκαλύψω…», είχε πει τότε ο 30χρονος τερματοφύλακας.

 

2. Σωστό πλάνο αναχαίτισης. Με δεδομένη την απώλεια του παίκτη-κλειδί, Μάρκους Μπεργκ, την ανετοιμότητα του καθοριστικού Μέντες και τις ιδιαίτερες συνθήκες ενός εκτός έδρας ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ο Αναστασίου τοποθέτησε την άμυνα κοντά στη μεγάλη περιοχή του Στιλ, έδωσε χώρο και μπάλα στον αντίπαλο να φτιάξει παιχνίδι και πρόβαλε είχε ως βασική του επιδίωξη τη συνοχή των γραμμών. Για να το καταφέρει, μοίρασε τα μαρκαρίσματα σε τρόπο ώστε να μπλοκάρει τα αντίπαλα ατού και έδωσε εντολή να μη γίνεται ανάπτυξη με κοντινές πάσες, αλλά με βαθιές μπαλιές προς τον Καρέλη. Το δεύτερο σκέλος απέτυχε παταγωδώς. Στο αμυντικό κομμάτι τα πράγματα πήγαν καλύτερα αφού ο Ολυμπιακός δεν έκανε φάσεις.

 

3. Ο θυμός έγινε συσπείρωση. Παρά την ήττα από τον Ολυμπιακό τα όσα συνέβησαν στο Φάληρο επέδρασαν συσπειρωτικά. Αρχικά βέβαια εκνεύρισαν-θύμωσαν, αλλά μετά πείσμωσαν τους «πράσινους». Τόσο στα αποδυτήρια μετά το ντέρμπι όσο και στο Κορωπί οι παίκτες του Παναθηναϊκού είχαν να λένε για το… τρίτο χέρι του Πέτριτς, τη συμπεριφορά και τις αποφάσεις του Καλογερόπουλου, τον Ολυμπιακό που δεν είναι δα και μεγαθήριο, αλλά και τις… απαντήσεις που πρέπει να δώσουν στη συνέχεια. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε άλλωστε και ο Αναστασίου: «Είναι ξεκάθαρο πως μας φοβούνται, γι’ αυτό και έχουν αυτήν τη συμπεριφορά. Θέλουν να μας διαλύσουν, αλλά δεν θα τους κάνουμε με τίποτα τη χάρη. Το εύκολο θα ήταν να εγκαταλείψεις την προσπάθεια και να τα παρατήσεις. Εμείς δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, ακόμη κι αν απέναντί μας δεν υπάρχει μόνο η αντίπαλη ομάδα, αλλά και άλλοι», τόνισε χαρακτηριστικά.

 

Αυτό που μετράει ωστόσο είναι οι πράξεις. Επειδή στην Ελλάδα ζούμε, και γνωρίζουμε τι γίνεται, αν δεν υπάρξει σωστή «διαχείριση θυμού», μπορεί εύκολα η όλη κατάσταση να γυρίσει μπούμερανγκ στον Παναθηναϊκό με το πρώτο άσχημο αποτέλεσμα.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=247705