- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Πατρίκ Μοντιανό
«Η βίλα της θλίψης»

29/10/14 ΑΡΧΕΙΟ ΒΙΒΛΙΩΝ - Πατήστε εδώ για να δείτε όλα τα προηγούμενα βιβλία

Από τον πρόσφατα βραβευμένο συγγραφέα με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το 2014 μια ιστορία έρωτα, περιπέτειας και μυστηρίου.

 

«Σου ανοίγει διαδρόμους στον χρόνο στους οποίους μπορείς να βαδίσεις και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου», επεσήμανε ο περίφημος Πέτερ Ένγκλουντ, γραμματέας της Σουηδικής Ακαδημίας, για την γραφή του Μοντιανό.

 

vivlio-Modiano-1 [1]
Σε μια επαρχιακή λουτρόπολη της Γαλλίας, τη δεκαετία του ’60, μια παρέα περίεργων ανθρώπων ζει μια περιπέτεια πίσω από την οποία παραμονεύει το μυστήριο και ο αισθησιασμός. Σε αυτήν εμπλέκονται ένας μυστηριώδης γιατρός, μια γοητευτική ηθοποιός και ένας ανυπότακτος δεκαοχτάχρονος. Πίσω από τη φαινομενική ηρεμία που βαραίνει την ατμόσφαιρα, γεγονότα και χαρακτήρες αναδεύονται αργά και υπόγεια. Η μοιραία συνάντηση του νεαρού Βίκτορα με την ωραία Υβόννη γεννά έναν έρωτα που μοιάζει προορισμένος να κρατήσει αιώνια.

 
Πατρίκ Μοντιανό – βιογραφικό

Ο Πατρίκ Μοντιανό γεννήθηκε το 1945 στη Γαλλία, από πατέρα εβραϊκής καταγωγής, από σεφαραδίτικη οικογένεια της Θεσσαλονίκης και μητέρα Ελβετή (οι γονείς του γνωρίστηκαν στη διάρκεια του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου στο κατεχόμενο Παρίσι). Το 1967 γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, «La place de l' etoile», και το στέλνει στις εκδόσεις Gallimard, με παρότρυνση του καθηγητή του Ρεϊμόν Κενό, οι οποίες το εκδίδουν την επόμενη χρονιά.

 

Modiano-Patrick-1 [2]

 

Σήμερα θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους συγγραφείς. Έχει τιμηθεί, μεταξύ άλλων, με το μεγάλο βραβείο μυθιστορήματος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1972, με το βραβείο Goncourt το 1976, με το βραβείο του Ιδρύματος Pierre de Monaco το 1984 και με το μεγάλο βραβείο λογοτεχνίας Paul Morand, για το σύνολο του έργου του, το 2000.

Στα ελληνικά έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: «Η χαμένη γειτονιά» (εκδ. Χατζηνικολή), «Οδός σκοτεινών μαγαζιών» (Κέδρος), «Άνθη ερειπίων» (Οδυσσέας), «Το άρωμα της Υβόννης» (Λιβάνης), «Κυριακές του Αυγούστου» (Καστανιώτης), «Ντόρα Μπρούντερ» (Πατάκης) και «Η μικρή Μπιζού», «Ήταν όλοι τους τόσο καλά παιδιά… », «Νυχτερινό ατύχημα», «Στο cafe της χαμένης νιότης» από τις εκδόσεις Πόλις.

Έχει γράψει το σενάριο για την ταινία του Λουί Μαλ «Lacombe Lucien». Άλλα έργα του: «La place de l' etoile», «Livret de famille», «Une jeunesse», «Vestiaire de l' enfance», «Voyage de noces», «Un cirque passe», «Du plus loin de l' oubli», «Des inconnues», «Paris tendresse».

 

Modiano-Patrick-Nobel [3]

 

Το 2014 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για την τέχνη της μνήμης μέσω της οποίας ανακάλεσε τα πιο ασύλληπτα ανθρώπινα πεπρωμένα και μας αποκάλυψε τον μικρόκοσμο της Κατοχής», σύμφωνα με τη λιτή ανακοίνωση της Σουηδικής Ακαδημίας.

Modiano-Patrick [4]Σύμφωνα με τις δηλώσεις του γραμματέα της, Πέτερ Ένγκλουντ: «Η γλώσσα του είναι απλή αλλά η δομή των αφηγήσεών του και η συνολική σύνθεση είναι εκλεπτυσμένη και κομψή. Ως ιστορικό, με εντυπωσιάζει ο αυθεντικός τρόπος με τον οποίο ο Μοντιανό χειρίζεται τη μνήμη: ανοίγει διαδρόμους στον χρόνο στους οποίους μπορείς να βαδίσεις και να ανακαλύψεις τον εαυτό σου»

«Το έργο του μιλάει για τη μνήμη. Επανέρχεται στην ιστορία του, στη γέννησή του και μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε μαζί του σε αυτή την αναζήτηση ταυτότητας. Μας αποκαλύπτει την επίδραση που έχει ο Β΄ Παγκόσμιος πόλεμος στην ύπαρξή μας, τη θέση που έχει η Αντίσταση και η συνεργασία με τους ναζιστές στο συλλογικό φαντασιακό μας», δήλωσε στον γαλλικό Τύπο μετά τη βράβευσή του ο εκδότης του Αντουάν Γκαλιμάρ.

 

Οι πρόγονοι του και η Αγορά Μοδιάνο: «Γνωρίζω και τη Θεσσαλονίκη και τη στοά/αγορά Μοδιάνο που υπάρχει εκεί. Είχα κι εγώ στην οικογένεια μου μέλη ελληνικής εθνικότητας» Π. Μοντιανό.

 

Η «Εφημερίδα των Συντακτών» για τον Π. Μοντιανό:

 

 

Επιμέλεια: ΝΟΡΑ ΡΑΛΛΗ, [email protected], τηλ.: 211 104 5161


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=247779