30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η παράσταση «Εβίβα!» στο Τρένο στο Ρουφ

Δυο κορίτσια ταξιδεύουν στον χρόνο

Η σκηνοθέτις Μελίνα Σκούφου ανακάλυψε το λεύκωμα της γιαγιάς της από τη δεκαετία του ’40, ενθουσιάστηκε και το χρησιμοποίησε ως πρώτη ύλη. Το συμπλήρωσε, όμως, με τα όνειρα και τις δυσκολίες κάθε νέας γενιάς, που έζησε μια κρίση από τότε μέχρι σήμερα.
      Pin It

Της Εφης Μαρίνου

 

Δύο ηθοποιοί, δύο κούκλες σε ανθρώπινο μέγεθος, ένα βαγόνι τρένου και το ταξίδι ξεκινά σε μια διαδρομή μπρος-πίσω. Από τη δεκαετία του ‘30 στα χρόνια της Κατοχής και του Εμφυλίου, στα Δεκεμβριανά και την επταετία μέχρι τις μέρες μας, με δεσπόζουσα την οικονομική κρίση και ό,τι μας έφερε. Ανεργία, φτώχεια, μετανάστευση των νέων. Οι νεανικές τρέλες, τα όνειρα, οι δυσκολίες αλλά και οι ελπίδες της κάθε εποχής συνομιλούν μέσα από τις αναμνήσεις των δύο γυναικών, που βρέθηκαν κάποτε να ταξιδεύουν με το ίδιο τρένο.

 

Η παράσταση «Εβίβα!» στο Τρένο στο Ρουφ αναφέρεται στην αισιοδοξία, τη δύναμη και το κέφι για ζωή. Στις «ράγες» της συναντιούνται η Βέμπο με την Αρλέτα και την Γκλόρια Γκέινορ καθώς και το παλιό λικέρ τσέρι με το μοντέρνο μοχίτο. Μια νεανική παράσταση γεμάτη δροσιά και νοσταλγία και συγχρόνως ένα κοινωνικό σχόλιο για την εποχή μας σε σκηνοθεσία της Μελίνας Σκούφου, ιδρύτριας της «Συμμορίας του Ηλιου».

 

Η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε στο 4ο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών «Τα 12 κουπέ», στον ιδιαίτερο χώρο ενός κουπέ τρένου, και ξεχώρισε για την πρωτότυπη θεματολογία και την ευρηματικότητά της. «Συμφωνήσαμε με την Τατιάνα Λύγαρη μετά τη διαδρομή της παράστασης στο Φεστιβάλ να μεταφερθούμε στην Κεντρική Σκηνή του θεάτρου “Τρένο στο Ρουφ” κάθε Τρίτη και Τετάρτη», λέει η Μελίνα Σκούφου. «Η ιδέα για το κείμενο γεννήθηκε από ένα πραγματικό λεύκωμα μιας γυναίκας του ‘40, της Νανούλας, της γιαγιάς μου. Μου δόθηκε η ευκαιρία να τη γνωρίσω στα νεανικά της χρόνια. Στο λεύκωμα γράφουν οι φίλες της τα χρόνια πριν από τον πόλεμο, αλλά και κατά τη διάρκεια του πολέμου. Διαβάζοντάς το με τη συνεργάτιδά μου Γεωργία Μπούρδα, η οποία και πρώτη είχε την ιδέα να αξιοποιηθεί ως υλικό για παράσταση, συμπληρώναμε ενθουσιασμένες η μία τη σκέψη της άλλης. Προχωρώντας βλέπαμε ότι, ανεξάρτητα από τις διαφορές των δύο εποχών, σε κρίσιμες κοινωνικές στιγμές τα συναισθήματα είναι ίδια: φόβος, αγανάκτηση, θυμός, απελπισία, οργή, θλίψη. Αλλά δεν θέλαμε να σταθούμε μόνο εκεί. Νιώσαμε την ανάγκη να τονίσουμε την ελπίδα, την αισιοδοξία και τη χαρά του γλεντιού ακόμα και στις πιο δύσκολες, σκοτεινές εποχές».

 

Ακόμα μια φιλόδοξη νεανική θεατρική ομάδα είναι η «Συμμορία του Ηλιου», που μέσα στη θεατρική πολυφωνία παλεύει να ακουστεί η φωνή της. Χωρίς οικονομική υποστήριξη και με κάποιες ελάχιστες χορηγίες, καλύπτουν μόνοι τα έξοδα της παράστασης.

 

«Αντιμετωπίσαμε κάποιες δυσκολίες για να φτάσουμε στην πρεμιέρα, αλλά αυτές ακριβώς οι δυσκολίες του δικού μας “ταξιδιού” ήταν που μας ένωσαν στις πρόβες και βοήθησαν να ξεπεράσουμε τα προβλήματα. Κι αυτό το βρίσκω πολύ συγκινητικό. Και όπως προδίδει ο τίτλος της παράστασης, “Εβίβα”, η παρέα, οι αγαπημένοι φίλοι είναι πάντα το αντίδοτο στην απελπισία. Εβίβα και όλα μπορούν να αλλάξουν όσο είμαστε μαζί…».

 

INFO: Αμαξοστοιχία-Θέατρο «Το Τρένο στο Ρουφ» (Λ. Κωνσταντινουπόλεως Ρουφ. Τηλ. 210-5298922 / 6937 604988210). Ιδέα – σύλληψη: Γεωργία Μπούρδα – Μελίνα Σκούφου. Δραματουργία – σκηνοθεσία: Μελίνα Σκούφου. Σκηνογραφικά αντικείμενα – κοστούμια – κούκλες: Γεωργία Μπούρδα. Μουσική: Αντρέας Σκούφος. Σχεδιασμός φωτισμών: Χριστίνα Καμμά. Ερμηνεύουν: Χριστίνα Λυκοτσέτα, Βασιλική Σαραντοπούλου. Κάθε Τρίτη και Τετάρτη στις 21.00 μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου.

 

[email protected]

 

Scroll to top