1

30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μουσική παράσταση «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ» στο Μέγαρο Μουσικής

Ερωτας και τραγούδια με την ευλογία του Κάμινγκς

Ο βαρύτονος Τάσης Χριστογιαννόπουλος μελοποίησε ποιήματα του μεγάλου Αμερικανού, πρόσθεσε και μια προσωπική εξομολόγησή του επί σκηνής και γεννήθηκε ένα θέαμα που έχει ακόμα και χορό. Ο σκηνοθέτης Αργύρης Ξάφης επιμένει ότι και οι θεατές παίζουν ρόλο.
      Pin It

Της Νόρας Ράλλη

 

«Θα καλούσα τον Τάση, με κλειστά τα μάτια, για το οτιδήποτε!» δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής, Γιώρος Κουρουπός. Και πώς να μην εμπιστευτείς με κλειστά τα μάτια τον Τάση Χριστογιαννόπουλο, έναν από τους καλύτερους καλλιτέχνες του μουσικού θεάτρου στην Ελλάδα. Με 25 χρόνια καριέρας ως βαρύτονος, ήρθε η στιγμή να αναλάβει και χρέη συνθέτη. Ετσι, μετά από πρόταση του Μεγάρου, καταπιάστηκε με τη δημιουργία μιας παράστασης μουσικού θεάτρου με μελοποιημένη, από τον ίδιο, ποίηση του Ε.Ε. Κάμινγκς στο τιμόνι. Τίτλος της, «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ», σε σκηνοθεσία του επίσης πολυβραβευμένου Αργύρη Ξάφη και ενορχήστρωση Κορνήλιου Σελαμσή.

 

Δεν πρόκειται για μιούζικαλ, αλλά για μια καθαρά μουσική παράσταση δομημένη πάνω στην ποίηση του σπουδαίου αυτού Αμερικανού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα, αλλά και με πολλά αυτοβιογραφικά στοιχεία του ίδιου του Χριστογιαννόπουλου. «Είναι ένα “θέατρο τραγουδιών”, καθώς η παράσταση γεννήθηκε από τα τραγούδια και σ' αυτά βασίζεται, καθώς και σε μία προσωπική μου αφήγηση πάνω στη σκηνή… Αλλά, δεν το κρύβω, τρέμουν τα πόδια μου. Είναι η πρώτη φορά που θα εκτεθώ με αυτό τον τρόπο στο κοινό, μέσα από δικό μου έργο, το οποίο μάλιστα αναφέρεται και σε προσωπικά μου βιώματα», μας εξομολογήθηκε ο Τάσης Χριστογιαννόπουλος. «Τα ποιήματα θα τραγουδηθούν στα αγγλικά, χωρίς υπέρτιτλους. Βέβαια, οι μεταφράσεις τους -από εμένα και τον αδερφό μου, Μιχάλη- θα υπάρχουν στο πρόγραμμα της παράστασης. Θέλουμε ο θεατής να βιώσει το συναίσθημά του περισσότερο από το να πάρει πληροφορίες».

 

«Εξάλλου, ο Κάμινγκς έχει την ιδιαιτερότητα να είναι έντεχνος και λαϊκός ταυτόχρονα. Τον νιώθεις χωρίς να χρειάζεται να τον καταλαβαίνεις», συμπλήρωσε ο Αργύρης Ξάφης. Επισήμανε, δε, πως τα σημεία στίξης της παράστασης είναι τόσο τα ίδια τα ποιήματα, αλλά και οι συντελεστές της, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και οι θεατές: «Εχουμε δύο ηθοποιούς-τραγουδιστές, δύο χορευτές και τρεις μουσικούς -πιάνο, βιόλα και τούμπα- επί σκηνής. Ωστόσο, θα συμμετέχουμε όλοι! Εσείς κι εμείς. Εξάλλου, τι ταξίδι θα ήταν αν δεν είχε συνταξιδιώτες;»

 

«Υπάρχει άραγε αυτός ο τόπος που δεν ταξιδέψατε ποτέ;» αναρωτιέται ο πρωταγωνιστής στο έργο, για να δώσει αργότερα την απάντηση: «Μήπως είναι ο δρόμος, ο λιγότερο ταξιδεμένος;… Είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Στ' αλήθεια, πόσο τολμάμε να βαδίσουμε αυτήν τη διαδρομή;»… Κάπως έτσι ξεκινάει η ερωτική ιστορία του «Εκεί που δεν ταξίδεψα ποτέ». Ενας άντρας ερωτεύεται σε μια εποχή χωρίς κινητά και οθόνες, στέλνει συνεχώς κασέτες με τραγούδια στην αγαπημένη του και το ταξίδι ξεκινά.

 

Για τη μελοποίηση των ποιημάτων, ο Τ. Χριστογιαννόπουλος ακολούθησε την ίδια τη γλώσσα τους. Γι' αυτό ίσως και να μας θύμισε λιγάκι Μπέντζαμιν Μπρίτεν. «Η γλώσσα με οδηγεί σε συγκεκριμένες μελωδικές γραμμές και μουσικές δονήσεις», μας εξηγεί. Τα υπόλοιπα κείμενα της παράστασης έχουν προκύψει σχεδόν αυτοσχεδιαστικά, με εμβόλιμα λόγια του ίδιου του Κάμινγκς. «Ετσι, για να έχουμε την ευλογία του! Πάντως να ξέρετε πως ό,τι σας φανεί πολύ ωραίο, δικό του θα είναι!» αστειεύτηκε ο σκηνοθέτης.

 

Πράγματι, η σκηνοθεσία δεν θέλησε ούτε να αποδομήσει το έργο, ούτε να αναλύσει τον Κάμινγκς. «Θέλαμε μια παράσταση με χιούμορ, με γέλιο, με έρωτα, ένα εξομολογητικό έργο που θα πείθει για την αλήθεια του», εξηγεί ο Αργύρης Ξάφης. «Μια χειρονομία προς τους θεατές κάνουμε… Τείνουμε το χέρι μας, μέσω της μουσικής και του θεάτρου, προς επικοινωνία. Και ελπίζουμε στην ανταπόκριση», καταλήγει ο Τ. Χριστογιαννόπουλος.

 

Info: Δευτέρα και Τρίτη (3, 4/11), στις 20.30, στην αίθουσα «Νίκος Σκαλκώτας» του Μεγάρου Μουσικής (2107282333). Εισιτήρια: 30-12 ευρώ. Μουσικοί: Κορνήλιος Σελαμσής (πιάνο, ενορχήστρωση), Μάριος Δαπέργολας (βιόλα), Μενέλαος Μωραΐτης (τούμπα). Ερμηνεύουν: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Μάρθα Τομπουλίδου. Χορευτές: Γιάννης Μήτσος, Κατερίνα Σκιαδά.

 

[email protected]

 

Scroll to top