30/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χωρίς ανάπτυξη και πρόγραμμα

      Pin It

Τελειωμό δεν έχουν τα απανωτά χτυπήματα που δέχεται η κυβέρνηση τόσο για την υποτιθέμενη επιτυχία της όσο και την περιλάλητη αλλά μεγαλοπρεπώς ψευδή, όπως καθημερινά αποδεικνύεται, έξοδο από τα μνημόνια. Το πιο σοβαρό πλήγμα ήρθε από τη νέα έκθεση των εμπειρογνωμόνων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους και είναι ότι δεν έχει καν ένα σοβαρό, ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη ημέρα. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι ώς σήμερα η κυβέρνηση έχει βαδίσει στα τυφλά, χωρίς μέριμνα για την πραγματική ανάταξη της οικονομίας, ότι μόνο με επικοινωνιακά τεχνάσματα προσπαθεί να πείσει, αλλά μάταια, ότι η εξυγίανση της οικονομίας προχωρεί και γενικά ότι όλα βαίνουν καλώς. Να παραδεχτούμε ότι βαίνουν καλώς, αλλά προς… το χειρότερο. Μόνο έτσι ερμηνεύονται τα απανωτά «χαστούκια» τόσο από τους εταίρους-δανειστές όσο και από Ελληνες πραγματογνώμονες.

 

Αυτή η τακτική οδηγεί σε ολισθηρό δρόμο την κυβέρνηση. Αφενός δημιουργεί ανεδαφικές προσδοκίες για επιχειρήσεις αλλά και φυσικά πρόσωπα και αφετέρου, όταν η αλήθεια αποκαλύπτεται, προκαλεί τραύματα στην αξιοπρέπεια των ψηφοφόρων που νιώθουν να υφίστανται μια συνεχή εξαπάτηση. Οι εμπειρογνώμονες είναι αυστηροί απέναντι σε αυτήν την κυβερνητική τακτική, κυρίως της ρητορείας περί εξόδου από το Μνημόνιο. Αυτή η ρητορική, προειδοποιούν, παραβλέπει το ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές περιβάλλον και σημαίνει ότι η χώρα προσφεύγει στις αγορές για δανεισμό, κάτι που μπορεί να προκαλέσει τεράστιο κόστος στην τόσο εξασθενημένη οικονομία της και να επιφέρει ακόμη σκληρότερη εποπτεία από τις αγορές.

 

Η κυβέρνηση φαίνεται να αδιαφορεί τόσο για τα σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας όσο και για το διογκούμενο κοινωνικό πρόβλημα, όπως είναι οι μακροχρόνια άνεργοι και η σχεδόν μηδενική αγοραστική ικανότητα των περισσότερων νοικοκυριών. Το γνωμοδοτικό πόρισμα των οικονομολόγων του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους αποδομεί πλήρως την «αισιοδοξία» της κυβέρνησης και ταυτόχρονα είναι καταπέλτης: πρώτον, η ελληνική οικονομία δεν θα πάψει να είναι υπό εποπτεία και δεύτερον, το πιο σημαντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα είναι ότι δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο για την επόμενη μέρα.

 

Ούτε ανάπτυξη να εστιάζει στην καινοτομία και την παραγωγικότητα, ούτε αναδιάρθρωση της παραγωγής, ούτε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Αυτά, σε συνδυασμό με τις ανακολουθίες της κυβέρνησης αλλά και την ασάφεια των θέσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεν συμβάλλουν στη δημιουργία κλίματος σταθερότητας στην οικονομία, επισημαίνουν οι οικονομολόγοι.

 

Scroll to top