31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑ

      Pin It

Ενημέρωση

 

Εβδομαδιαία ενημέρωση καθιερώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού το πολιτικό τοπίο αποκτά άρωμα εκλογών. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, θα ενημερώνει τους πολιτικούς συντάκτες κάθε Τετάρτη με στόχο να προηγείται στη διαμόρφωση της πολιτικής ατζέντας ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «στριμώχνει» την κυβέρνηση και να την καθιστά απολογούμενη. Το δημοσιογραφικό επιτελείο που θα τον συνεπικουρεί θα απαρτίζεται από τα μέλη του γραφείου Τύπου Ράνια Σβίγκου, Χρ. Στάικο, ενώ ρόλο θα παίζουν και οι δημοσιογράφοι Β. Μουλόπουλος και Θ. Μιχόπουλος. Μικρό σχήμα διαχείρισης της επικαιρότητας, για να αντιμετωπιστούν «οι πανταχόθεν επιθέσεις που θα δεχτεί το κόμμα μέχρι τις εκλογές», αλλά και για να σταματήσουν τα λίγα αλλά υπαρκτά φαινόμενα «προνομιακής… πληροφόρησης». Πλάκα θα ’χει να επαναφέρει η κυβέρνηση το λεγόμενο «μπρίφινγκ», το οποίο αγνοείται από την εποχή του… Μόσιαλου.

 

Φ.Π.

 

„Μαύρο χρήμα

 

Με αφορμή τις αποκαλύψεις της ελβετικής Δικαιοσύνης για μαύρο χρήμα Ελλήνων μεγαλοεπιχειρηματιών στην Ελβετία, σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ, με επικεφαλής τον Φ. Κουβέλη, ζητά από την κυβέρνηση αντίστοιχο έλεγχο και από τις ελληνικές αρχές. Η αποκάλυψη αυτή επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία ανέρχεται στα 20 δισ. ευρώ και μπορεί να φέρει στον κρατικό προϋπολογισμό έσοδα 800 εκατ. εφάπαξ και επιπλέον 60-70 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι βουλευτές επικαλούνται δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι οι ελβετικές αρχές, βασιζόμενης στην ομολογία του Ν. Ζήγρα, ξαδέρφου του Α. Τσοχατζόπουλου, ανακάλυψαν πελατολόγιο Ελληνα τραπεζίτη της Ζυρίχης, τα αρχεία του οποίου είναι ο συνδετικός κρίκος με τους επιχειρηματίες που ελέγχονται για μαύρο χρήμα.

 

Χ.ΙΩ.

 

„Κινδυνολογία

 

Μείγμα αισιοδοξίας και κινδυνολογίας με ταυτόχρονη επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο δεν κατονόμασε, αποτέλεσε η χθεσινή παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ στο Περιστέρι για την κοινωνική πρόνοια. Από τη μια πλευρά, προσπάθησε να πείσει ότι η χώρα «βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την κρίση». Από την άλλη, υποστήριξε ότι το πρόβλημα δεν είναι η «βιασύνη» της κυβέρνησης που οδήγησε στο στραπάτσο από τις αγορές, αλλά «οι ψεύτικες και επικίνδυνες υποσχέσεις στη ΔΕΘ», αιχμή που απευθυνόταν προς την αξιωματική αντιπολίτευση. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση τα κάνει όλα τέλεια αλλά σκοντάφτει εξαιτίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης που θέλει την καταστροφή της χώρας.

 

Δ.Κ.

 

„Χώρα επιδομάτων

 

Μας κατάντησαν χώρα επιδομάτων. Η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών καταφεύγει πλέον σ’ αυτά για να εξασφαλίσει τη… φραντζόλα και τη θέρμανση. Επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, κοινωνικό επίδομα, επιδόματα τέκνων, θέρμανσης κ.τ.λ. Μέσα σε λίγες ημέρες από το άνοιγμα της εφαρμογής για το επίδομα θέρμανσης επισκέφθηκαν τη σελίδα της ΓΓΠΣ 375.000 φορολογούμενοι για να ενημερωθούν για τις λεπτομέρειες της αίτησης. Από αυτούς, 306.089 έκαναν αίτηση ζητώντας και την προκαταβολή τού 25%. Οι 282.172 πήραν την έγκριση και μέσα στο επόμενο 15νθήμερο θα πιστωθεί στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς η προκαταβολή του επιδόματος. Με βάση τους υπολογισμούς του ΓΛΚ, υπάρχουν διαθέσιμα περίπου 74 εκατ. ευρώ ως δαπάνη επιδόματος θέρμανσης για το τρίμηνο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου.

 

Κ.ΤΣ.

 

„Ανοχή

 

Ανεξήγητη ανοχή και ολιγωρία στη φορολόγηση των εμβασμάτων εξωτερικού από το 2000 μέχρι σήμερα καταγγέλλει με δήλωσή του ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Καρχιμάκης, ο οποίος κάνει λόγο για «πάρτι φοροδιαφυγής», φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι σε 630 υποθέσεις που ελέγχθηκαν από το 2009 μέχρι το 2011, έχουν βεβαιωθεί φόροι 270 εκατ. ευρώ. «Μπορεί να αντιληφθεί κανείς ποιο θα ήταν το ύψος των φόρων που θα είχαν εισπραχθεί αν υπήρχε συστηματικός έλεγχος των εμβασμάτων των 700.000 καταθετών και των 300 δισ. ευρώ που εξήχθησαν στο εξωτερικό από το έτος 2000 μέχρι σήμερα», αναρωτιέται ο κ. Καρχιμάκης, αφήνοντας αιχμές προς την ηγεσία του κόμματός του, διότι δεν έπραξε τα δέοντα, την ώρα που «ο λαός δοκιμάζεται».

 

Δ.Κ.

 

„Αγνοια!

 

Απίστευτη εικόνα από μια δίκη από εκείνες που πραγματοποιούνται κάθε Πέμπτη για «αδικήματα Τύπου» στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, στην Ευελπίδων. Η υπόθεση ήταν η αγωγή που υπέβαλε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Δραγασάκης εναντίον ενός ανυπόστατου -όπως αποδείχτηκε- πλην όμως συκοφαντικού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Παραπολιτικά», από τις 29/9/2012 (είδατε ταχύτητα;). Η τελευταία ερώτηση προς τον εξεταζόμενο δημοσιογράφο-μάρτυρα των «Παραπολιτικών», από τη δικηγόρο του κ. Δραγασάκη, ήταν απλή: «Εχετε ακούσει, κ. μάρτυρα, ότι πιθανόν ο κ. Μαρινάκης να χρηματοδοτεί τον όμιλο των “Παραπολιτικών” στον οποίο εργάζεστε;». «Πρώτη φορά το ακούω», απάντησε με αφοπλιστική αθωότητα ο δημοσιογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας… και έσκασε στα γέλια το ακροατήριο.

 

Δ.Τ.

 

„Συναντήσεις

 

Για τις 13 Νοεμβρίου ορίστηκε η συνάντηση του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, με τον Φώτη Κουβέλη, στο πλαίσιο του κύκλου επαφών που ξεκίνησε με όλα τα κόμματα. Στη ΔΗΜΑΡ έχουν σοβαρές ενστάσεις για την πορεία της οικονομίας και δεν ενστερνίζονται την υπεραισιόδοξη κυβερνητική ρητορική που επιχειρήθηκε να αναβιώσει με τα αποτελέσματα των τεστ αντοχής των τραπεζών, επισημαίνοντας ότι το ζητούμενο είναι η ρευστότητα και υπενθυμίζοντας πως οι φορολογούμενοι φορτώθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση 40 δισ. ευρώ. Την αντιπροσωπεία της Αγίου Κωνσταντίνου στη συνάντηση θα αποτελούν οι Νίκος Τσούκαλης, Ασημίνα Ξηροτύρη – Αικατερινάρη και Δημήτρης Χατζησωκράτης.

 

Δ.Κ.

 

„«Κοντοχωριανοί»

 

Το κλίμα ανάμεσα στον Γιάννη Στουρνάρα και τον Αλέξη Τσίπρα χθες δεν θύμιζε τους παλαιότερους μεταξύ τους διαξιφισμούς, που είχαν φτάσει μέχρι την πρόταση μομφής κατά του τότε υπουργού Οικονομικών. «Πιο καλά σε βλέπω τώρα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προς τον σημερινό διοικητή της ΤτΕ, με τον δεύτερο να απαντά ελαφρώς αμήχανα: «Ναι, πράγματι». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε μάλιστα και έναν σύντομο διάλογο με τη Β. Ζάκκα, κορυφαίο στέλεχος της ΤτΕ, που παραβρέθηκε στη συνάντηση, αναφορικά με την… καταγωγή της. «Κοντοχωριανοί είμαστε», είπε ο Αρτινός πολιτικός στην καταγόμενη από τα Ιωάννινα οικονομολόγο.

 

Ν.ΣΒ.

 

„Εμβάσματα

 

Σας καλούμε να συμμετάσχετε σε ένα σύντομο ερωτηματολόγιο: Ποιο προφίλ πιστεύετε ότι ταιριάζει περισσότερο με την περίπτωση ενός δημόσιου υπαλλήλου που έχει «φυγαδεύσει» κάποια χιλιάρικα μέσω χρηματικών εμβασμάτων σε τράπεζες του εξωτερικού; α) Ενός σχολικού φύλακα; β) Ενός δημοτικού υπαλλήλου καθαριότητας; γ) Ενός μηχανικού του Δημοσίου; δ) Ενός προϊστάμενου που διατηρείται σε θέσεις ευθύνης παρά τις εναλλαγές των κομμάτων της συγκυβέρνησης στην εξουσία; Οταν «αποκαλυφθεί» η απάντηση, δεν θα πέσουμε από τα σύννεφα…

 

Στ.Ζ.

 

„Στο περιθώριο η ΕΕΔΑ

 

Οπισθεν ολοταχώς λόγω της κατακραυγής και των έντονων αντιδράσεων. Οπως μαθαίνουμε, οριστικοποιήθηκε η απόφαση να τροποποιηθούν οι διατάξεις με τις οποίες καθορίζονται τα εισοδηματικά κριτήρια για τη χορήγηση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ. Οι νέες διατάξεις θα εφαρμοστούν από φέτος και θα προβλέπουν ρητώς ότι στο ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για να κριθεί εάν ο φορολογούμενος δικαιούται ή όχι τη μερική (κατά 50%) ή την ολική απαλλαγή, δεν θα συμπεριλαμβάνονται: τα οικογενειακά επιδόματα, οι αποζημιώσεις απολύσεων και οι μισθοί, οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβάλλονται σε ολικά τυφλούς ή κινητικά ανάπηρους με βαθμό αναπηρίας άνω του 80%. Δεν αποκλείεται να εξαιρεθούν κι άλλα όπως: τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, και το φοιτητικό επίδομα.

 

Κ.ΤΣ.

 

„Δεν θα «μετράνε»

 

Την ΕΕΔΑ (Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου), ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο του κράτους με θεσμικό ρόλο, είχε αγνοήσει προκλητικά ο κ. Μπαλτάκος. Χθες, μετά την πρόσφατη αυθαίρετη συγκρότηση των Επιτροπών Προσφυγών από το υπουργείο… Κικίλια και αφού η πολύμηνη καθυστέρηση τίναζε στον αέρα τη δυνατότητα προσφυγών, τόσο η ΕΕΔΑ όσο και η Υπατη Αρμοστεία τέθηκαν πρακτικά στο περιθώριο. Με σκληρή δήλωση η Επιτροπή στηλιτεύει τον τρόπο συγκρότησης των επιτροπών, παρά τις έγκαιρες προτάσεις και συστάσεις της. Συγκρότηση η οποία δεν διασφαλίζει την προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων διεθνή προστασία, δηλαδή των προσφύγων. Τα πρόσωπα που απαρτίζουν τις κατά δύο μέλη… διευρυμένες επιτροπές δεν περιλαμβάνονται καν στον κατάλογο της ΕΕΔΑ. Ας ετοιμάζεται ο νέος επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος, υπεύθυνος και για την προστασία των προσφύγων, να αντιμετωπίσει τις αντιδράσεις των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., αφού η ΕΕΔΑ προτείνει και ο υπουργός υποχρεώνεται να αποδεχτεί, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή οδηγία.

 

Α.Ψ.

 

Scroll to top