ierousalim-diadilotis1

31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μυρίζει τρίτη Ιντιφάντα

Φόβοι για νέα παλαιστινιακή εξέγερση, μετά τις συγκρούσεις και την απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιβάλουν πολύωρο αποκλεισμό της πλατείας του τεμένους Αλ Ακσα - εκεί όπου η εμπρηστική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν «γέννησε» το 2000 τη δεύτερη Ιντιφάντα.
      Pin It

Της Μαργαρίτας Βεργολιά

 

 Επί ώρες, νεαροί Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις, που απάντησαν με καταιγισμό δακρυγόνων  REUTERS/ Ammar Awad


Επί ώρες, νεαροί Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις, που απάντησαν με καταιγισμό δακρυγόνων
REUTERS/ Ammar Awad

Η σημερινή Παρασκευή, ημέρα μουσουλμανικής προσευχής, ξημέρωσε με την ατμόσφαιρα να μυρίζει μπαρούτι στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ και στις ισραηλο-παλαιστινιακές σχέσεις. Στην Πλατεία των Τεμενών -εκεί όπου η διπλωματικά εμπρηστική επίσκεψη του Αριέλ Σαρόν «γέννησε» το 2000 τη δεύτερη Ιντιφάντα- εκφράζονται φόβοι πως μέχρι το απόγευμα μπορεί να εκτυλιχθούν σκηνές μιας νέας παλαιστινιακής εξέγερσης, πάνω στο «κουφάρι» της ειρηνευτικής διαδικασίας.

 

Αφορμή είναι η χθεσινή απόφαση των ισραηλινών αρχών να επιβάλουν πολύωρο και πλήρη αποκλεισμό της πρόσβασης στην Πλατεία των Τεμενών (από τους πιο ιερούς τόπους του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ) με την επίκληση λόγων ασφαλείας. Το αποτέλεσμα ήταν στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσα (που είναι ισλαμικό βακούφι) να επιτραπεί χθες η είσοδος μόνο στον διευθυντή του και στους φρουρούς, όχι όμως στον μουεζίνη και στους περίπου 500 φοιτητές των θρησκευτικών σχολών που λειτουργούν στον ιερό τόπο.

 

Εξοργισμένος, ο Παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς τόνισε πως η κίνηση αυτή ισοδυναμεί με «κήρυξη πολέμου». Αναλυτές διέβλεπαν πίσω από τις κινήσεις του Τελ Αβίβ διάθεση να τορπιλιστεί η -ούτως ή άλλως καταρρέουσα- ειρηνευτική διαδικασία. Η οργάνωση Φάταχ ανακήρυξε τη σημερινή «Ημέρα Οργής» στην Ιερουσαλήμ. Μέχρι και η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε, σύμφωνα με το Al-Manar TV, ότι θα προασπίσει το Αλ Ακσα πάση θυσία…

 

Οι λόγοι ασφαλείας που επικαλείται το Ισραήλ βασίζονται στη δολοφονική απόπειρα τα μεσάνυχτα της Τετάρτης σε βάρος ενός σκληροπυρηνικού Εβραίου εποίκου, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για τον γεννημένο στις ΗΠΑ Γεχούντα Γκλικ, εκ των ηγετών της τελευταίας εκστρατείας για ελεύθερη πρόσβαση των Εβραίων για προσευχή στο συγκρότημα του τεμένους Αλ Ακσα, ο οποίος δέχτηκε τρεις σφαίρες και τώρα νοσηλεύεται εκτός κινδύνου.

 

Λίγες ώρες μετά την απόπειρα, ισχυρές δυνάμεις της ισραηλινής αστυνομίας κατέκλυσαν τη συνοικία Αμπού Τορ αναζητώντας τον βασικό της ύποπτο: τον 32χρονο Παλαιστίνιο Μοάταζ Χιτζάζι, που είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, δούλευε σε ένα τοπικό εστιατόριο και τελικά έπεσε χθες νεκρός από τα πυρά αστυνομικών, κατόπιν ανταλλαγής πυρών, όπως ανακοίνωσε η ισραηλινή αστυνομία.

 

Ενισχύονται τα μέτρα ασφαλείας

 

Στην περιοχή ξέσπασαν αμέσως ταραχές. Επί ώρες, νεαροί Παλαιστίνιοι πετούσαν πέτρες στις ισραηλινές δυνάμεις, που απάντησαν με καταιγισμό δακρυγόνων, ενώ ανεβασμένοι στις ταράτσες των σπιτιών περίοικοι φώναζαν συνθήματα υπέρ της Παλαιστίνης, καθώς η αστυνομία έστηνε μπλόκα στη γειτονιά, απομονώνοντάς την…

 

Αργά χθες το βράδυ, ανακοινώθηκε τελικά η μερική άρση της απαγόρευσης στο Αλ Ακσα, με τη διευκρίνιση πως υπό τον φόβο επεισοδίων η πρόσβαση στο τέμενος θα επιτραπεί σήμερα μόνο στους άνδρες άνω των 50 ετών. Τα μέτρα ασφαλείας, εν τω μεταξύ, ολοένα κι ενισχύονταν στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, κυρίως στις αραβικές συνοικίες.

 

Στο μεσοδιάστημα, η ισραηλινή ηγεσία -που με την παρελκυστική τακτική της δείχνει να έχει αποξενώσει ακόμη και τη σύμμαχο Ουάσιγκτον- είχε δεχτεί από το εξωτερικό ακόμη δύο ηχηρά «χαστούκια». Χθες, η Σουηδία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που αναγνώρισε επίσημα το Παλαιστινιακό Κράτος (σε σύνολο 135 κρατών που το έχουν πράξει), προκαλώντας ευφορία στην Παλαιστινιακή Αρχή και οργή στην κυβέρνηση Νετανιάχου.

 

«Οι σχέσεις στη Μέση Ανατολή είναι πολύ πιο περίπλοκες από τη συναρμολόγηση ενός επίπλου ΙKEA»(!), σχολίασε ειρωνικά ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ, υπερεθνικιστής Αβιγκντορ Λίμπερμαν, λίγο πριν επιδώσει νότα διαμαρτυρίας στον Σουηδό πρέσβη στο Ισραήλ και διατάξει την ανάκληση του Ισραηλινού πρέσβη στη Στοκχόλμη.

 

Την ίδια ώρα, στη Γενεύη, η Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ καλούσε δημόσια το Τελ Αβίβ για ακόμη μία φορά να σεβαστεί το δικαίωμα ελεύθερης μετακίνησης όλων των Παλαιστινίων στα κατεχόμενα, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Λωρίδας της Γάζας. Να σταματήσει τις κατασχέσεις γης και την επέκταση όλων των εβραϊκών οικισμών. Και, κυρίως, να ερευνήσει άμεσα όλες τις καταγγελλόμενες παραβιάσεις από τον ισραηλινό στρατό, κατά τους τρεις πρόσφατους πολέμους που εξαπέλυσε στη Λωρίδα της Γάζας, και να διασφαλίσει την προσαγωγή σε δίκη όσων στρατιωτικών διοικητών προκύψει ότι διέπραξαν εγκλήματα.

 

Scroll to top