- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ολα πρόχειρα στο Κύπελλο

31/10/14 SPORT

Του Κ. Πετρωτού

 

Αν υπάρχει μία λέξη που μπορεί να χαρακτηρίσει την παρουσία του ΠΑΟΚ στο φετινό Κύπελλο Ελλάδας αυτή είναι η «προχειρότητα».

 

Από τη δική του πλευρά, αποδείχθηκε ότι δεν είχε καμία συγκεκριμένη στρατηγική για να πάρει τους βαθμούς που χρειαζόταν και να προκριθεί. Ομως και η ΕΠΟ, που είναι η διοργανώτρια, τα έχει κάνει τόσο μπάχαλο, ώστε κανένας να μην ξέρει αυτή τη στιγμή ποια ακριβώς είναι τα κριτήρια ισοβαθμίας, μετά τη φετινή καινοτομία να χωριστούν οι ομάδες σε ομίλους και να παίξουν μονά παιχνίδια.

 

Για να δούμε πόσο στο πόδι είναι όλα σχεδιασμένα, ας αρχίσουμε από το αγωνιστικό.

 

Κατ’ αρχάς από τον ΠΑΟΚ… Η έλλειψη βάθους στο ρόστερ του «δικεφάλου» είναι σαφώς μία παράμετρος που έχει συμβάλει στο να έχει η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη συγκομιδή μόλις ενός βαθμού ύστερα από δύο παιχνίδια. Αλίμονο, όμως, αν αποδεχθούμε ότι ακόμη και αυτός ο ελλιπής ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να ξεπεράσει ομάδες όπως ο ΠΑΣ Γιάννινα, η Κέρκυρα και ο Απόλλων 1926. Είναι ξεκάθαρο, λοιπόν, ότι δεν έγινε σωστή προεργασία κι ο ΠΑΟΚ δεν αντιμετώπισε όπως έπρεπε τα δύο πρώτα ματς και ειδικά αυτό της πρεμιέρας στο Καυταντζόγλειο με τον Απόλλωνα 1926, με αποτέλεσμα τώρα η τύχη του να εξαρτάται από άλλους.

 

Σε εκείνο το παιχνίδι ο Αναστασιάδης παρέταξε μια ενδεκάδα που δεν είχε παίξει ούτε διπλό σε προπόνηση, με αποτέλεσμα να μην πάρει καν ισοπαλία. Και προχθές πήγε στο άλλο άκρο περιορίζοντας το rotation μόνο στη χρησιμοποίηση του Μάρτενς, με αποτέλεσμα ο ΠΑΟΚ να πληρώσει την έλλειψη φρεσκάδας και καθαρού μυαλού.

 

Πλέον, εύχεται να μη φέρουν ισοπαλία Γιάννινα και Απόλλων 1926 την τελευταία αγωνιστική, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση δεν θα έχει καμιά αξία η πιθανή δική του νίκη επί της Κέρκυρας.

 

Ωστόσο υπάρχουν δύο σενάρια για να περάσει στην επόμενη φάση. Το πρώτο, να νικήσουν τα Γιάννινα τον Απόλλωνα και ο ΠΑΟΚ να πάρει το διπλό στην Κέρκυρα. Το δεύτερο, να νικήσει ο Απόλλων τα Γιάννινα και ο ΠΑΟΚ να ισοβαθμήσει στους τέσσερις πόντους με τον ΠΑΣ.

 

Σ’ αυτό το σημείο είναι που μπλέκεται η προχειρότητα της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, καθώς δεν είναι ξεκάθαρα τα κριτήρια ισοβαθμίας. Ετσι στον «δικέφαλο», όπως και στα Γιάννινα, πρέπει να περιμένουν να… συνεδριάσει η Επιτροπή Κυπέλλου για να αποφασίσει τι ακριβώς ισχύει!

 

Το μπέρδεμα δημιουργείται επειδή η ΕΠΟ στην προκήρυξη του Κυπέλλου επέλεξε την εύκολα λύση να παραπέμπει στον ΚΑΠ την περίπτωση ισοβαθμιών, χωρίς να σκεφτεί ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός έγινε στα μέτρα του πρωταθλήματος όπου όλες οι ομάδες παίζουν δύο φορές μεταξύ τους. Σύμφωνα, λοιπόν, με τον ΚΑΠ, εάν υπάρχει ισοβαθμία τότε μετρούν κατά σειρά οι βαθμοί στα μεταξύ τους παιχνίδια, η διαφορά τερμάτων στα μεταξύ τους ματς και η καλύτερη επίθεση μεταξύ των ομάδων που ισοβαθμούν. Αν και έπειτα απ’ όλα αυτά η κατάσταση δεν ξεκαθαρίσει, τότε οι ομάδες πάνε σε μπαράζ.

 

Ελα όμως που στο Κύπελλο, στο φετινό περίεργο σύστημα ομίλων, οι ομάδες παίζουν μία φορά μεταξύ τους. ΠΑΟΚ και Γιάννινα ήρθαν ισόπαλοι 1-1, άρα έχουν ίδιους βαθμούς και διαφορά τερμάτων. Και το ερώτημα είναι: Μπορεί να κριθεί η πρόκριση στο ποια ομάδα έχει την καλύτερη επίθεση στους αγώνες του ομίλου;

 

Μετά τη 2η αγωνιστική τα Γιάννινα έχουν 2-1 γκολ ενεργητικό και ο ΠΑΟΚ 1-2 παθητικό. Αν, για παράδειγμα, την τελευταία αγωνιστική, τα Γιάννινα χάσουν από τον Απόλλωνα με 3-2 στην έδρα τους θα έχουν τελική συγκομιδή γκολ 4-4, ενώ και ο ΠΑΟΚ αν νικήσει με 2-0 την Κέρκυρα, 3-2. Θα περάσει σε αυτή την περίπτωση ο ΠΑΣ που έχει καλύτερη επίθεση και όχι ο ΠΑΟΚ που έχει το +1 στη διαφορά τερμάτων;

 

Αυτά σκέφτηκαν στην Επιτροπή Κυπέλλου της ΕΠΟ και τρέχουν άρον άρον να τα… μαζέψουν για να μην εκτεθούν περισσότερο.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248200