fortsakis

31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Φορτσάρισε ξανά ο πρύτανης

Με ένα «Εξω! Η παρουσία σας με απειλεί. Θα καλέσω τον εισαγγελέα» υποδέχτηκε ο Θ. Φορτσάκης στη συνεδρίαση της Συγκλήτου τους φοιτητές που ήθελαν να ενημερωθούν και να θέσουν τα αιτήματά τους.
      Pin It

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

 Την ώρα που αποχωρεί ο κύριος πρύτανης. Η Σύγκλητος θα συνέλθει ξανά το Σάββατο, λένε από την πρυτανεία. Θα είμαστε πάλι εκεί, δηλώνουν οι φοιτητές


Την ώρα που αποχωρεί ο κύριος πρύτανης. Η Σύγκλητος θα συνέλθει ξανά το Σάββατο, λένε από την πρυτανεία. Θα είμαστε πάλι εκεί, δηλώνουν οι φοιτητές EUROKINISSI

Ενταση πάλι στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου το μέτωπο της σύγκρουσης διοίκησης–φοιτητών αναθερμάνθηκε με ένα ακόμη επεισόδιο, αυτή τη φορά πληρώντας και τους όρους του θεάματος, αφού ακόμα και οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν εκεί στημένες από νωρίς για να καταγράψουν τον προαναγγελθέντα τσαμπουκά.

 

«Εξω! Η παρουσία σας με απειλεί. Θα καλέσω τον εισαγγελέα. Βγείτε έξω!» ούρλιαζε ο πρύτανης του Ιδρύματος, Θεόδωρος Φορτσάκης, δείχνοντας την πόρτα στους ανεπιθύμητους φοιτητές που επέμεναν να παρευρεθούν στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Συγκλήτου.

 

Το κόλπο με την αιφνιδιαστική αλλαγή ώρας της συνεδρίασης (από 12.30 στις 9.00) δεν έπιασε. Ηταν όλοι εκεί. Στην αίθουσα οι συγκλητικοί, οι φοιτητές, οι δημοσιογράφοι, οι τεχνικοί και οι κάμερες. Βέβαια, η συνεδρίαση αναβλήθηκε. Η Σύγκλητος θα συνέλθει ξανά το Σάββατο, λένε από την πρυτανεία… Θα είμαστε εκεί, δηλώνουν πάλι οι φοιτητές…

 

Μένει να φανεί αν το επόμενο επεισόδιο θα έχει και αστυνόμους που θα επιδιώξουν να επιβάλουν την τάξη στο εσωτερικό της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ορατές δεν φαίνεται να είναι άλλες λύσεις, όπως ουσιαστικός διάλογος, συνεννόηση, αποτελεσματική και ρεαλιστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, μεγάλο μέρος των οποίων οφείλεται στον νόμο Διαμαντοπούλου που σπρώχνει στην επιφάνεια μια μια τις δυσλειτουργίες οι οποίες καταγγέλλονταν τα τελευταία χρόνια.

 

Μετά τις εκλογές των Συμβουλίων, η συμβολική πλέον εκπροσώπηση των φοιτητών στα συλλογικά όργανα αναδεικνύει ένα ακόμα σκοτεινό σημείο του νέου θεσμικού πλαισίου στα ανώτατα Ιδρύματα. Οι γενικές συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων πληθαίνουν, το ίδιο και οι μαζικές διαμαρτυρίες.

 

Την ερχόμενη εβδομάδα, στις 5 Νοεμβρίου, γίνεται ο νέος γύρος συνελεύσεων, την επομένη πραγματοποιείται πανελλαδικό πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο και λίγες μέρες αργότερα εορτάζεται η επέτειος του Πολυτεχνείου.

 

Ποιο αυτοδιοίκητο

 

«Το Πανεπιστήμιο είναι ένας θεσμός που διέπεται από το αυτοδιοίκητό του» δηλώνει στην «Εφ.Συν.» η Κωνσταντίνα Τσουκαλά, φοιτήτρια Νομικής, που βρέθηκε χθες στην αίθουσα της Συγκλήτου, μετά την απόφαση, όπως τονίζει, της Γ.Σ. της σχολής της.

 

Και συνεχίζει: «Με βάση αυτή τη λογική και έχοντας δει αυτές τις εβδομάδες ότι το Πανεπιστήμιο ουσιαστικά διοικείται από ένα μονοπρόσωπο όργανο, δηλαδή τον κ. Φορτσάκη, θεωρήσαμε αυτονόητο ότι θα παρευρεθούμε μαζικά ως φοιτητικοί σύλλογοι στη Σύγκλητο, καθώς όλα τα ζητήματα της ημερήσιας διάταξης αφορούν εμάς, την καθημερινότητά μας στις σχολές μας και το μέλλον μας. Για τους ίδιους λόγους παρευρέθηκαν και οι διοικητικοί. Ωστόσο ο κ. Φορτσάκης δεν άλλαξε καθόλου τη στάση που είχε τις προηγούμενες εβδομάδες και αποφάσισε να μη διενεργήσει τη Σύγκλητο, αποχωρώντας από αυτήν και χωρίς καμία πρόθεση να την επαναλάβει ανοιχτή μαζί με τους φοιτητές του».

 

Τι θα κάνουν; Οπως τονίζει η Κωνσταντίνα, «εμείς ζητάμε να συζητήσουμε με τον κ. Φορτσάκη και δεν μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο το αποφεύγει».

 

Αυτό που περισσότερο όξυνε τις αντιδράσεις ήταν η εντολή της διοίκησης για την εκπροσώπηση στη Σύγκλητο. Ζήτησε να υπάρχουν μέχρι δύο εκπρόσωποι από κάθε φοιτητικό σύλλογο –που είναι πάνω από 22– αλλά όχι πάνω από 15 άτομα συνολικά.

 

Η πρόταση έγινε λόγω της μη ύπαρξης εκπροσώπων εκλεγμένων, όπως ορίζουν οι νόμοι Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου, βάσει των οποίων στα συλλογικά όργανα συμμετέχει ένας προπτυχιακός κι ένας μεταπτυχιακός-διδακτορικός, οι οποίοι εκλέγονται από το σύνολο των αντίστοιχων ενεργών φοιτητών με ενιαίο ψηφοδέλτιο και άμεση καθολική και μυστική ψηφοφορία.

 

Το σκηνικό των αντεγκλήσεων δεν κράτησε πολύ. Μετά την αντιπαράθεση, ο πρύτανης κινήθηκε προς την πόρτα, υπήρξαν κάποιοι διαξιφισμοί και μετά αποχώρησε. Φοιτητές και συγκλητικοί παρέμειναν για περίπου μία ώρα στην αίθουσα.

 

Η Σύγκλητος θα επαναληφθεί το Σάββατο, δηλώνει ο πρύτανης, προαναγγέλλοντας ότι «θα ληφθούν όλα τα αναγκαία και προβλεπόμενα εκ του νόμου μέτρα ώστε να μην επαναληφθούν οι σημερινές θλιβερές, παράνομες και αντιδημοκρατικές ενέργειες». Το σημείο επαφής ανάμεσα στο νόμιμο και το δίκαιο, ανάμεσα στην τήρηση των διαδικασιών και του δικαιώματος της εκπροσώπησης έχει χαθεί…

 

Scroll to top