31/10/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Κυβερνούν ερήμην»

Στη χθεσινή πανδικαστική συγκέντρωση, δικαστές και εισαγγελείς κατήγγειλαν την απαξίωση της Δικαιοσύνης, καθώς η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει αποφάσεις που... χαλάνε τη μνημονιακή σούπα, ενώ κατατέθηκε και πρόταση για κοινό μέτωπο όλου του νομικού κόσμου μέσω ενός νέου θεσμοθετημένου σώματος.
      Pin It
EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

EUROKINISSI/ ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Δριμύ «κατηγορώ» κατά της κυβέρνησης εξαπέλυσαν χθες οι δικαστικές ενώσεις, καταγγέλλοντας την απαξίωση των δικαστικών λειτουργών από την πλευρά της εκτελεστικής εξουσίας, που δεν εφαρμόζει τις δικαστικές αποφάσεις. Στο πλαίσιο της πανδικαστικής συγκέντρωσης που πραγματοποιήθηκε χθες από το σύνολο των δικαστικών ενώσεων, η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Βασιλική Θάνου Χριστοφίλου, υποστήριξε ότι «η μη εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων συνιστά κίνδυνο για τους πολίτες, κίνδυνο για τη Δημοκρατία», αφήνοντας αιχμές για την κυβέρνηση ότι ασκεί εξουσία σ’ ένα απολυταρχικό κράτος. Ιδιαίτερα -δε- αναφέρθηκε σε πλήθος δικαστικών αποφάσεων που παρέμειναν ανεφάρμοστες, όπως αυτές που αφορούν τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, την αντισυνταγματικότητα ως προς το χαράτσι της ΔΕΗ και τις μειώσεις των μισθών των ένστολων.

 

«Αλαζονική λογική»

 

Από τα βέλη της προέδρου της ΕΔΕ δεν ξέφυγαν ούτε ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο υφυπουργός, Χρήστος Σταϊκούρας. «Οι δηλώσεις του υποδεικνύουν αλαζονική λογική, εκτός της λογικής του κράτους Δικαίου», σημείωσε για τον υπουργό Οικονομικών, ενώ όσον αφορά τον υφυπουργό τόνισε ότι «δεν δικαιούται ο αναπληρωτής υπουργός να παραπληροφορεί τον ελληνικό λαό για καταβολή εκατ. ευρώ στους δικαστές, (…), όταν δεν έχει καταβληθεί ούτε ένα ευρώ για την αναδρομικότητα της περικοπής».

 

«Εμείς οι δικαστές δεν είμαστε αντίπαλοι άλλων κοινωνικών ομάδων, όπως θέλει να μας εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο, είμαστε μαζί με τους άλλους Ελληνες», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. «Οσες προσπάθειες κι αν γίνονται για την απαξίωσή μας, εμείς οι δικαστές στεκόμαστε όρθιοι, επαγρυπνούντες για την προστασία του κύρους του λειτουργήματός μας», συμπλήρωσε.

 

Στις μεγάλες «πληγές» για την ελληνική Δικαιοσύνη κατέταξε ο πρόεδρος της Ενωσης Εισαγγελέων Ελλάδας, Κώστας Τζαβέλλας, την πολυνομία, τα φωτογραφικά νομοθετήματα και τις συνεχείς τροποποιήσεις νόμων. Οπως είπε χαρακτηριστικά, «η κυβέρνηση νομοθετεί αποσπασματικά και με αρρυθμία, σε σημείο που να θέτει σε προφανή κίνδυνο την ορθότητα των νομοθετημάτων και να δίνει την εντύπωση εξυπηρέτησης σκοπών άλλων, εκτός στόχευσης εξασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος». Σύμφωνα με τον κ. Τζαβέλλα, τέλος, «το μεγάλο βήμα για τη δικαιοσύνη δεν έγινε»…

 

Νομική… συμμαχία

 

Τη δημιουργία ενός κοινού οργάνου δικηγόρων, δικαστών και εισαγγελέων πρότεινε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Βασίλης Αλεξανδρής, που θα συγκροτηθεί με αιρετούς εκπροσώπους, «προκειμένου αυτό το θεσμοθετημένο σώμα νομικά να μπορεί να προωθεί τα γενικότερα προβλήματα της Δικαιοσύνης ως ένα ενιαίο κοινά εργαζόμενο σώμα».

 

Αλλοι εκπρόσωποι δικαστικών ενώσεων μίλησαν για τα τεράστια κενά σε οργανικές θέσεις. Οπως είπαν χαρακτηριστικά, μόνο στο Ειρηνοδικείο όπου εκδικάζονται υποθέσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών υπάρχουν 50 κενές θέσεις, ενώ οι δικαστές πίεζαν να γίνει διαγωνισμός, ο οποίος δεν έχει προκηρυχθεί ακόμα. Μεγάλα κενά σημειώνονται και στους δικαστικούς υπαλλήλους, όπου σε σύνολο 5.000 προβλεπόμενων οργανικών θέσεων είναι καλυμμένες μόλις οι 2.800…

 

Στη συγκέντρωση έδωσαν το «παρών» οι κ. Προκοπής Παυλόπουλος και Κ. Καραγκούνης, η κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου, οι κ. Σταύρος Κοντονής, Θ. Παφίλης, Β. Καπερνάρος, η κυρία Θεοδώρα Τζάκρη, ο κ. Γ. Καρατζαφέρης. Από τη συνέντευξη απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του ΣτΕ, λόγω αρχαιρεσιών στο ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο.

 

Μαρ.Δ.

 

Scroll to top