02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Θάνατοι του σύγχρονου πολιτισμού!»

Παρεμβάσεις ηθικής από Αφρικανούς αθλητές διεθνούς εμβέλειας την ώρα που το δρεπάνι του Εμπολα θερίζει.
      Pin It

Του Σπύρου Τσάμη

 

ΙΝΤΙΜΕ

Τους Αφρικανούς αθλητές, που μιλούν πλέον σε… επαναστατικούς τόνους για τη μάστιγα του Εμπολα, ναι μεν πυροδοτεί το δρεπάνι της νόσου και η ανάγκη περιορισμού των μαζικών θανάτων στο δυτικό τμήμα της μαύρης ηπείρου, αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Υπάρχει και η υγιής σκέψη που αναγνωρίζει τη «χυδαιότητα της παγκόσμιας κοινότητας ακόμη και όταν ο θάνατος καλπάζει όπως τώρα!».

 

Επιτρέψτε μας να σας μεταφέρουμε μια προ ημερών ανοικτή συζήτηση φίλων, δημοσιογράφων και μη, στα γραφεία της «Εφ.Συν.» για τον μαζικό όλεθρο του Εμπολα…

 

Η συζήτηση ξεκίνησε όταν από το στόμα του υπογράφοντος ακούστηκε πως «είναι τραγικό, αλλά η αντιμετώπιση του Εμπολα θα βρει τον δρόμο της γιατί υπήρξε θάνατος στην Ευρώπη… Ο έστω και ένας θάνατος στην Ευρώπη αντιμετωπίζεται και δημοσιοποιείται ως απειλή, ενώ οι χιλιάδες μαζικοί θάνατοι στην Αφρική θεωρούνται απλά… στατιστική»!

 

Ακούστηκαν παρόμοιες απόψεις που δεν συνιστούν σοφία, αλλά απλά είναι η αίσθηση του ενημερωμένου-υποψιασμένου πολίτη των ημερών μας για την ευτέλεια της ανθρώπινης ζωής, πόσο μάλλον τον διαχωρισμό των θανάτων σε… περισσότερο ή λιγότερο σοβαρούς, ανάλογα με τον τόπο όπου συμβαίνουν.

 

Αυτή ήταν άλλωστε και η αρχή της σκέψης Αφρικανών αθλητών που τους οδήγησε σε λόγια-κεραυνούς, τόσο για τη συγκεκριμένη σύγχρονη ανηθικότητα όσο και για την ολιγωρία των χωρών της δυτικής Αφρικής…

 

Αναφερόμαστε σε δύο αθλητές του τάε κβον ντο, Αντονι Ομπάμε και Σίκα Σουκβουμερίγε, από την Γκαμπόν και τη Νιγηρία αντίστοιχα, και σε δύο Σενεγαλέζους μπασκετμπολίστες, τον 24χρονο Γκοργκί Ντιεγκ, μέλος των Μινεσότα Τίμπεργουλβς στο ΝΒΑ, και τον 27χρονο Χαμάντι Εντιαγέ, που βγάζει το… ψωμί του στην Κίνα από την Γκουάνξι Ρίνος.

 

Αυτοί οι τέσσερις, λοιπόν, την τελευταία εβδομάδα έδωσαν πετυχημένες εξετάσεις τόσο ως… υπουργοί Εξωτερικών των πατρίδων τους όσο και ως ελεγκτές της ετοιμότητας των κυβερνήσεών τους! Δεν το είπαν, αλλά είναι φανερό ότι αφουγκράστηκαν τα λόγια του Γκανέζου, πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν: «Αν η κρίση είχε πλήξει άλλη περιοχή του πλανήτη, ή συνέχιζε να πλήττει μόνο την Αφρική, η αντιμετώπισή της θα ήταν πολύ διαφορετική. Η διεθνής κοινότητα θα ήταν πιο ελαστική, ενώ τώρα κινητοποιήθηκε μόλις ο Εμπολα έφτασε στην Αμερική και στην Ευρώπη».

 

«Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι εκπρόσωποι με καθοριστικές ιδιότητες σε θέματα υγείας και όχι μόνο εντός των κοσμικών κοινωνιών της Ευρώπης και της Αμερικής δεν μπορούν να τιθασεύσουν τη μεροληψία τους και να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να παίζουν με τόσο σοβαρά θέματα και να υποτιμούν τη νοημοσύνη του ενημερωμένου πολίτη στον σύγχρονο κόσμο», είπε ο Ομπάμε, ολυμπιονίκης στο Λονδίνο το 2012.

 

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Νιγηριανός Σουκβουμερίγε, πριν δώσει και μεταφυσική διάσταση στη διαμαρτυρία του: «Γιατί ο δήθεν πολιτισμένος κόσμος δεν μπορεί να καταλάβει ότι η ίδια η ζωή απαντά -και συνήθως σκληρά- όταν υπάρχει ολιγωρία σε θέματα δημόσιας υγείας από διεθνείς οργανισμούς με κριτήριο τον παραμορφωτικό φακό που ονομάζεται ρατσισμός;».

 

Οι δυο μπασκετμπολίστες μίλησαν για την ίδια μεροληπτική στάση, πριν κορυφώσουν την παρέμβασή τους για τις ευθύνες των κυβερνώντων στη Σενεγάλη και όχι μόνο. Μίλησαν σε διαφορετικό χρόνο, αλλά θαρρείς πως έκαναν κοινή δήλωση: «Οι κυβερνήσεις, της δικής μας όσο και των άλλων χωρών της δυτικής Αφρικής, ευθύνονται για την απουσία κατάλληλης ενημέρωσης προς τους λαούς για τον κίνδυνο και τους τρόπους προφύλαξης. Αυτοί ήταν ικανοί να μειώσουν την έκταση του κακού και να μην επηρεαστεί το ηθικό των λαών που δοκιμάζονται σκληρά πλέον», ήταν με τις ίδιες ή διαφορετικές λέξεις το νόημα όσων είπαν.

 

Θυμηθείτε ότι εντός συνόρων ο Τζον Καμαρά, παίκτης της Λαμίας από τη Σιέρα Λεόνε, στο παιχνίδι με τη Λάρισα συνδύασε τον πανηγυρισμό του με την αποκάλυψη, κάτω από την εμφάνιση της ομάδας του, της φανέλας που έγραφε «είμαστε Δυτικοαφρικανοί, δεν είμαστε ιοί!».

 

Scroll to top