02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αυτοδιαχείριση στα ραδιόφωνα

Μέσα στον Νοέμβριο επανέρχεται στα FM και ο «Best 92,6». Τα ηνία πήραν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι.
      Pin It

Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

 

Νέος αυτοδιαχειριζόμενος ραδιοσταθμός στα αθηναϊκά FM. O «Best 92,6» των πτωχευμένων εκδόσεων Λυμπέρη. Τα παιδιά που τον έτρεχαν τότε, συνασπίστηκαν τώρα, έφτιαξαν εταιρεία, πήραν την άδεια του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης, ξεκινούν οσονούπω συνεργασίες και ετοιμάζονται να βγουν στον αέρα μέσα στον Νοέμβριο. Οι απλήρωτοι εργαζόμενοι των εκδόσεων Λυμπέρη, για να είμαστε πιο ακριβείς, παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους.

 

Πρόκειται για το τρίτο ραδιόφωνο στα αθηναϊκά FM που βρίσκεται σε φάση αυτοδιαχείρισης. Τα άλλα δύο είναι ο «Nitro 102,5», που λειτουργεί κανονικά με πλήρες πρόγραμμα, και ο «Flash 96», ο οποίος, δυστυχώς, παίζει μόνο μουσική χωρίς να βγάζει εκπομπές. Εδώ και πολλούς μήνες ο σταθμός βρίσκεται σε αδράνεια. Αίτηση αυτοδιαχείρισης στο ΕΣΡ κατέθεσαν επίσης οι εργαζόμενοι (απλήρωτοι) του δημοτικού «Ξένιος 94,3» στην Αθήνα και του «Star FM 97,1» στη Θεσσαλονίκη, αλλά προς το παρόν δεν έχουν προχωρήσει σε περαιτέρω κινήσεις.

 

Το ζήτημα με την αυτοδιαχείριση στα ραδιόφωνα ξεκίνησε από μια τροπολογία που έφερε ο Απόστολος Κακλαμάνης στη Βουλή, προ διετίας περίπου. Αυτή έδινε το δικαίωμα σε απλήρωτους εργαζόμενους ραδιοφώνων να αποκτήσουν οι ίδιοι τη συχνότητα. Ιδού τι προέβλεπε η τροπολογία: «Σε περίπτωση οριστικής παύσης, ή διακοπής τουλάχιστον επί εξάμηνο της λειτουργίας ραδιοφωνικού σταθμού, ή καθυστέρησης καταβολής επί τετράμηνο των αποδοχών στο 1/3 τουλάχιστον του προσωπικού ή του 1/3 των συνολικών αποδοχών του από τους υπόχρεους προς τούτο, η άδεια λειτουργίας του ραδιοφωνικού σταθμού ανακαλείται από τον ώς τότε αδειούχο της.

 

Υστερα από αίτηση, που υποβάλλεται στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης (ΕΣΡ), από το ήμισυ πλέον ενός τουλάχιστον των εργαζομένων, περιλαμβανομένου του 1/3 τουλάχιστον των δημοσιογράφων, χορηγείται σε αυτούς άδεια ίδρυσης, εγκατάστασης και λειτουργίας τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού στην αντίστοιχη συχνότητα με πρόταση του ΕΣΡ και απόφαση του υπουργού Τύπου και ΜΜΕ».

 

Οι καλύτεροι απ’ όλους είναι τα παιδιά του «Nitro 102,5». Το ραδιοφωνάκι που έφτιαξαν είναι πολύ δυναμικό, έστρωσαν ήδη ένα καλό πρόγραμμα, έχουν ωραίες εκπομπές, είναι ένας ραδιοσταθμός που αξίζει να ακούσετε. Και να σας πω και κάτι παραπάνω; Πρέπει να τους ακούμε, να ανέβει η ακροαματικότητά τους, να πάρουν και καμιά διαφήμιση παραπάνω.

 

Ωστόσο, υπάρχει ένα θεματάκι ακόμα. Δεν αρκεί μόνο η έγκριση του ΕΣΡ, όπως είδατε και στον νόμο παραπάνω, χρειάζεται και η υπογραφή του αρμόδιου υπουργού. Της υφυπουργού Τύπου και ΜΜΕ Σοφίας Βούλτεψη. Αλλά αυτή, όπως και ο προκάτοχός της Σίμος Κεδίκογλου, δεν υπογράφει. Πολλώ δε μάλλον όταν την τροπολογία του Απόστολου Κακλαμάνη, που έκανε δεκτή ο τότε υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης, συνυπέγραψε και η Σοφία Βούλτεψη! Μοιάζει σχήμα οξύμωρο, έτσι; Και, σκεφτείτε το λίγο, οι ταλαιπωρημένοι εργαζόμενοι έκαναν όλα όσα χρειάζονταν, μάζεψαν χρήματα και απέκτησαν τον απαραίτητο εξοπλισμό, έφτιαξαν τις εταιρείες τους όπως ακριβώς όριζε ο νόμος, πήραν και την τελική έγκριση του ΕΣΡ αλλά ακόμα δεν έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, νόμιμα, επειδή οι αρμόδιοι υφυπουργοί σφυρίζουν κλέφτικα. Τι είναι τώρα αυτό; Αδιαφορία; Ανικανότητα; Σκεφτείτε να μην ήθελε η κυβέρνηση αυτή να καταπολεμήσει και την ανεργία, τι θα έκανε.

 

d.kanellopoulos@efsyn.gr

 

Scroll to top