02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΑΠΟ ΣτΕ

Και οι υπέρβαροι έχουν ψυχή

      Pin It

Δικαιώθηκε από το ΣτΕ γυναίκα που αποκλείστηκε από διαγωνισμό για διορισμό σε θέση γραμματέα Στρατοδικείου λόγω ελαφράς παχυσαρκίας, καθώς το Γ΄ Πενταμελές Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι ο συγκεκριμένος αποκλεισμός δεν συνάδει με τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας και της αναλογικότητας, αλλά και δεν δικαιολογείται από αποχρώντα λόγο δημοσίου συμφέροντος.

 

Η υποψήφια είχε αποκλειστεί από αρμόδια υγειονομική επιτροπή λόγω βάρους 2/10 έως και 3/10 πάνω από το φυσιολογικό και -μετά την προσφυγή της στο ΣτΕ- κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός της δεν ήταν σύμφωνος με τη συνταγματική αρχή της αξιοκρατίας, η οποία υπαγορεύει ότι η πρόσβαση κάθε Ελληνα πολίτη σε δημόσιες θέσεις και αξιώματα γίνεται με κριτήρια που συναρτώνται με την προσωπική του αξία και ικανότητα.

 

Οπως αποφάνθηκαν οι σύμβουλοι της Επικρατείας, ο αποκλεισμός των υποψηφίων για τη συγκεκριμένη θέση μόνο λόγω ελαφράς παχυσαρκίας δεν τελεί σε προφανή συνάφεια προς το αντικείμενο των καθηκόντων των ανθυπασπιστών γραμματέων του Δικαστικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Το ΣτΕ αναγνωρίζει ότι οι υποψήφιοι προς ένταξη στις Ενοπλες Δυνάμεις πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα φυσικά και πνευματικά προσόντα, αλλά μπορούν να υπάρξουν αποκλίσεις από αυτά σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, όπως η παραπάνω. Πλέον, αναμένεται η οριστική κρίση της αυξημένης επταμελούς σύνθεσης του Γ΄ τμήματος του ΣτΕ, στην οποία παραπέμφθηκε το θέμα λόγω σπουδαιότητας.

 

Scroll to top