02/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΤΡΑΠΕΖΟΚΑΘΙΣΜΑΤΑ

Αθώοι οι ελεγκτές

      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε χθες ο Δήμος Θεσσαλονίκης για την παράνομη κατάληψη δημοσίων χώρων, και ταυτόχρονα οι δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται σκοπίμως για παράβαση καθήκοντος, ώστε να μην επιτελούν τα καθήκοντά τους υπό τον φόβο της διαθεσιμότητας. Το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης έκρινε αθώους τρεις δημοτικούς υπαλλήλους του Τμήματος Ελέγχων που κάθισαν στο εδώλιο για παράβαση καθήκοντος μετά τη μήνυση ιδιοκτήτη καφετέριας της πλατείας Αριστοτέλους, επειδή θέλησαν να του βεβαιώσουν παράβαση κατάληψης πεζοδρομίου.

 

Οι υπάλληλοι, εάν καταδικάζονταν, απειλούνταν με το μέτρο της διαθεσιμότητας, απλώς και μόνο επειδή κάποιος που δεν ήθελε να ελεγχθεί τους μήνυσε! Επίσης, κινδύνευαν να μπουν σε διαθεσιμότητα εάν η δίκη οδηγούνταν σε αναβολή επί μακρόν. Ταυτόχρονα ο Δήμος Θεσσαλονίκης διέτρεχε κίνδυνο να μείνει χωρίς την υπηρεσία του, που λειτουργεί με μόλις 19 άτομα. Το δικαστήριο τους έκρινε αθώους και μαζί τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο Λευτέρη Κιοσσέογλου, ο οποίος βρέθηκε επίσης κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στην παράβαση καθήκοντος.

 

Αντιθέτως, καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης 3 μηνών -ο ένας- και 3 μηνών και 10 ημερών -ο άλλος- οι δύο καταστηματάρχες που αντέδρασαν στη βεβαίωση του προστίμου. Οι ίδιοι υποστήριξαν στο δικαστήριο ότι δεν υπάρχει ισονομία, καθώς στο δικό τους μαγαζί βεβαιώνονταν υπέρογκα πρόστιμα, σε αντίθεση με τα γειτονικά που αντιμετωπίζονταν με επιείκεια. Το δικαστήριο απέρριψε τους ισχυρισμούς τους ελλείψει αποδεικτικών στοιχείων και τους καταδίκασε για απείθεια και εξύβριση κατά περίπτωση.

 

Μετά τη χθεσινή απόφαση, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα φέρει στο δημοτικό συμβούλιο πρόταση για αυστηροποίηση των ποινών και των προστίμων σε όσους καταστηματάρχες αυθαιρετούν και καταλαμβάνουν παράνομα δημόσιους χώρους.

 

Νίκος Φωτόπουλος

 

Scroll to top