- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Χρέη του 1720 πληρώνει η Βρετανία

02/11/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Μπάμπη Μιχάλη

 

[1]Το Ελληνικό Δημόσιο έκανε αβίωτο τον βίο των περισσότερων Ελλήνων τα τελευταία χρόνια προκειμένου να εξυπηρετήσει τα χρέη του και τις απαιτήσεις των πιστωτών του. Ενα άλλο Δημόσιο, πολύ πιο πλούσιο από το ελληνικό, μόλις τώρα αποφάσισε να αποπληρώσει τμήμα από τα ομόλογα που εξέδωσε για χρέη που κρατούν από τον 18ο… αιώνα.

 

Ο λόγος για τη Μεγάλη Βρετανία, η κυβέρνηση της οποίας ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει να αποπληρώνει τμήμα του, ύψους 2 δισ. στερλινών, χρέους τού… 1927. Τα ομόλογα είχαν εκδοθεί από τον τότε υπουργό Οικονομικών Ουίνστον Τσόρτσιλ με ετήσιο επιτόκιο 4%, χωρίς συγκεκριμένη ημερομηνία αποπληρωμής του κεφαλαίου, για την αναχρηματοδότηση των εθνικών ομολόγων του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου αλλά και άλλου χρέους του Βρετανικού Δημοσίου, ακόμη πιο παλιού.

 

Καταστράφηκε ντουνιάς

 

Το τελευταίο σχετίζεται με το σκάσιμο της φούσκας της Εταιρείας Νότιων Θαλασσών το 1720. Η εν λόγω εταιρεία είχε το μονοπώλιο του εμπορίου με τις ισπανικές αποικίες στη Νότια Αμερική και τις Νότιες Ινδίες έναντι της διαχείρισης του βρετανικού χρέους του Πολέμου Ισπανικής Διαδοχής.

 

Σχεδόν όλες οι τάξεις της βρετανικής κοινωνίας ενεπλάκησαν σε ένα άγριο κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις μετοχές αυτής της εταιρείας με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί φούσκα. Οταν αυτή έσκασε αρκετοί επενδυτές καταστράφηκαν. Το Βρετανικό Δημόσιο εξέδωσε αργότερα ομόλογα για τη διαχείριση αυτής της χρεοκοπίας που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για τη χρηματοδότηση των Ναπολεόντειων Πολέμων (1803-1815) και του Πολέμου της Κριμαίας (1853-1856), την κατάργηση της σκλαβιάς (1835) και τον λιμό της πατάτας στην Ιρλανδία (1845).

 

Μέχρι σήμερα η βρετανική κυβέρνηση είχε καταβάλει τόκους 1,26 δισεκατομμυρίων στερλινών για την εξυπηρέτηση αυτού του χρέους. Χθες διεμήνυσε ότι προτίθεται από τις αρχές του επόμενου Φεβρουαρίου να ξεκινήσει την αποπληρωμή του καταβάλλοντας στους κατόχους των ομολόγων 218 εκατομμύρια λίρες.

 

Σε μικροεπενδυτές

 

Τα περισσότερα από τα υπό αποπληρωμήν ομόλογα του Βρετανικού Δημοσίου ανήκουν σήμερα σε μικροεπενδυτές. Συγκεκριμένα από τους 11.200 καταγεγραμμένους ομολογιούχους, οι 7.700 κατέχουν ομόλογα μικρότερης ονομαστικής αξίας των 1.000 στερλινών. Ακόμη το 92% αυτών κατέχει συνολικά ομόλογα αξίας μικρότερης των 10.000 στερλινών έκαστος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248522