- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Αμφιλεγόμενες κάλπες στην Ουκρανία

03/11/14 ΚΟΣΜΟΣ

Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη

 

 Με το όπλο κρεμασμένο ψήφισαν αυτονομιστές στο Ντονέτσκ  REUTERS/ Maxim Zmeyev [1]


Με το όπλο κρεμασμένο ψήφισαν αυτονομιστές στο Ντονέτσκ
REUTERS/ Maxim Zmeyev

Προεδρικές και βουλευτικές εκλογές διεξήχθησαν ταυτοχρόνως χθες στις αυτοανακηρυχθείσες Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο των φιλορώσων αυτονομιστών ανταρτών – μια διαδικασία την οποία δεν αναγνωρίζει η Δύση και που ο Ουκρανός πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο τη χαρακτήρισε «φάρσα», απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στη Μόσχα να μην αναγνωρίσει το αποτέλεσμά τους. Επισήμανε, μάλιστα, ότι αποτελούν σαφή παραβίαση του πρωτοκόλλου του Μινσκ, δηλαδή τη συμφωνία εκεχειρίας που συνήφθη στις 5 Σεπτεμβρίου μεταξύ του Κιέβου και των φιλορώσων ανταρτών.

 

Την εκλογική αναμέτρηση κατήγγειλε και η Δύση, με τον Λευκό Οίκο να εκφράζει «απογοήτευση», ενώ τόσο η Ουάσινγκτον όσο και οι Βρυξέλλες ξεκαθάρισαν ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν τη διαδικασία, με τη Ρωσία να εκφράζει την υποστήριξή της σ’ αυτήν.

 

Τόσο η Δύση όσο και η ουκρανική κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι οι δύο περιοχές έπρεπε να προχωρήσουν σε τοπικές εκλογές τον Δεκέμβριο, ενώ επιπροσθέτως οι αρχές της Ουκρανίας ξεκίνησαν χθες δικαστική έρευνα για «απόπειρα κατάληψης της εξουσίας», χαρακτηρίζοντας τρομοκράτες τους εκπροσώπους των δύο Δημοκρατιών. Δεν έλειψαν και οι εμπρηστικές δηλώσεις Ουκρανών πολιτικών, όπως αυτή του βουλευτή και στρατιωτικού Γιούρι Μπερέζα, ο οποίος είπε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «οι άνδρες του είναι έτοιμοι να εισβάλουν στη Ρωσία».

 

Από την πλευρά τους οι αντάρτες, οι οποίοι αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις εθνικές εκλογές της Ουκρανίας που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, υποστήριξαν ότι «οι χθεσινές εκλογές έχουν εξέχουσα σημασία καθώς νομιμοποιούν την εξουσία τους». Την ίδια διατύπωση έκανε και ο Ρομάν Λιάγιν, υπεύθυνος της εκλογικής επιτροπής στην περιοχή του Λουγκάνσκ, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

 

Πιθανότεροι «πρόεδροι» των δύο περιοχών θεωρούνται: για το Ντονέτσκ ο επικεφαλής της προσωρινής κυβέρνησης Αλεξάντερ Ζαχαρτσένκο, ο οποίος, όπως μετέδωσε αργά χθες το βράδυ το τηλεοπτικό δίκτυο Russia Today, αποσπά άνω του 80%, ενώ στις βουλευτικές εκλογές το κόμμα του, η «Δημοκρατία του Ντονέτσκ», λαμβάνει 65,11%, και για το Λουγκάνσκ ο ένθερμος υποστηρικτής της Μόσχας Ιγκόρ Πλοτνίτσκι.

 

Στα πεδία των μαχών η κατάσταση στην Ουκρανία παραμένει τεταμένη, με σποραδικά αλλά φονικά επεισόδια, με τον εκπρόσωπο του ουκρανικού στρατού να ανακοινώνει προχθές Σάββατο ότι επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν και 10 ακόμη τραυματίστηκαν στη διάρκεια συγκρούσεων, ενώ το Κίεβο κατήγγειλε «πολύ αυξημένη κίνηση εξοπλισμού και στρατευμάτων στην ανατολική Ουκρανία». Την πληροφορία επιβεβαίωσαν και δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων που καλύπτουν τις εξελίξεις στη περιοχή, όσο και συνάδελφοί τους του BBC, οι οποίοι μάλιστα διευκρίνισαν ότι η αυτοκινητοπομπή αποτελούνταν από περίπου 90 στρατιωτικά οχήματα χωρίς πινακίδες κυκλοφορίας.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248826