- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Οδομαχίες στη μνήμη του Φρες

03/11/14 ΚΟΣΜΟΣ

 Διαδηλωτής ντυμένος άγγελος, απέναντι στα γαλλικά ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον 21χρονο οικολόγο Ρεμί Φρες, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από χειροβομβίδα που εξερράγη στην πλάτη του  REUTERS/ Jean-Paul Pelissier [1]


Διαδηλωτής ντυμένος άγγελος, απέναντι στα γαλλικά ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης για τον 21χρονο οικολόγο Ρεμί Φρες, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα από χειροβομβίδα που εξερράγη στην πλάτη του
REUTERS/ Jean-Paul Pelissier

Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν στη Νάντη και στην Τουλούζη σε συγκεντρώσεις κατά της αστυνομικής βίας που πραγματοποιήθηκαν μετά τον θάνατο του Ρεμί Φρες, 21χρονου οικολόγου που συμμετείχε σε διαδήλωση ακτιβιστών κατά της κατασκευής αμφιλεγόμενου φράγματος ύδρευσης στη δασώδη περιοχή Σιβάν, της περιφέρειας Ταρν. Σύμφωνα με τις ενδείξεις, ο Φρες τραυματίστηκε θανάσιμα από χειροβομβίδα κρότου-λάμψης που εξερράγη στην πλάτη του.

 

Εξαιρετική ένταση επικρατεί στη Γαλλία και η κυβέρνηση βρίσκεται στο στόχαστρο ως υπόλογη για τον θάνατο του νεαρού διαδηλωτή. Οι τοπικές αρχές της Ταρν αποφάσισαν την προσωρινή αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του φράγματος.

 

Οργή εκδηλώθηκε σε πορείες και συγκεντρώσεις που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε διάφορες πόλεις της Γαλλίας. Τα συνθήματα που κυριαρχούσαν καταδίκαζαν την αστυνομική βία. Οι διαδηλωτές εξύβριζαν τους αστυνομικούς αποκαλώντας τους «δολοφόνους».

 

Το Σάββατο πέντε άτομα τραυματίστηκαν σε συγκέντρωση που έγινε στη Νάντη. Οδομαχίες εκτυλίχθηκαν στο κέντρο της πόλης με εκατοντάδες διαδηλωτές που πετούσαν πέτρες και μπουκάλια στους αστυνομικούς, οι οποίοι προσπαθούσαν να τους διαλύσουν ρίχνοντας δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου-λάμψης. Επεισόδια έγιναν και μετά από πορεία στην Τουλούζη. Η εκδήλωση ξεκίνησε ειρηνικά, αλλά αργά το απόγευμα ξέσπασαν συγκρούσεις διαδηλωτών με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Ακολούθησαν σκηνές βανδαλισμού, λεηλασίες, πυρπόληση κάδων, πετροπόλεμος, εκτόξευση κοκτέιλ μολότοφ, καταστροφές σε καταστήματα. Πραγματοποιήθηκαν συνολικά 34 συλλήψεις.

 

Στο Παρίσι σε χθεσινή απαγορευμένη συγκέντρωση 300 ατόμων η αστυνομία έλαβε εντυπωσιακά μέτρα ασφαλείας. Επειτα από συστηματικούς ελέγχους συνέλαβε προληπτικά 60 άτομα που έφεραν αιχμηρά αντικείμενα, «αμερικανικές» γροθιές, λοστούς, εκρηκτικούς μηχανισμούς.

 

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς «καταδίκασε αυστηρά» τα επεισόδια, αποδίδοντάς τα σε «εσκεμμένη βία». «Τέτοιες αντιδημοκρατικές συμπεριφορές προσβάλλουν τη μνήμη του Ρεμί Φρες» τόνισε. Ο υπουργός Εσωτερικών, Μπερνάρ Καζενέβ, έκανε έκκληση να «επικρατήσει ηρεμία». Οι Οικολόγοι καταδίκασαν τις βιαιότητες. Η υπουργός Οικολογίας, Σεγκελέν Ρουαγιάλ, αμφισβήτησε το επίμαχο σχέδιο κατασκευής φράγματος στην περιοχή Σιβάν, δηλώνοντας ότι «υπάρχει μία εσφαλμένη κρίση» και ότι ένα τέτοιο έργο «δεν θα ήταν δυνατόν να υλοποιηθεί σήμερα».

 

Την Κυριακή 26 Οκτωβρίου, σε δάσος της περιφέρειας Ταρν στη νότια Γαλλία, η χωροφυλακή είχε ανακαλύψει τη σορό του Φρες τις πρωινές ώρες, όταν σταμάτησαν οι βίαιες συγκρούσεις με τους διαδηλωτές που αντιδρούσαν στην κατασκευή φράγματος.

 

Ο νεαρός ακτιβιστής βρέθηκε νεκρός με τραύμα στην πλάτη. Η έρευνα αποκάλυψε ίχνη ΤΝΤ στα ρούχα του και επιβεβαιώνει την εκδοχή για θάνατο από έκρηξη χειροβομβίδας κρότου-λάμψης της χωροφυλακής. Ερευνες διεξάγονται για να διευκρινιστεί ποιος είχε την ευθύνη της άνωθεν εντολής για τη χρησιμοποίηση χειροβομβίδων και αν η εντολή αυτή είναι θεμιτή σε περιπτώσεις εξαιρετικά βίαιων συγκρούσεων. Προς το παρόν δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

 

Ηρα Φελουκατζή

www.ira-feloukatzi.fr

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248828