03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Πρόωρα η Ελλάδα στην ευρωζώνη»

Ο Χέλμουτ Κολ κατηγορεί τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, διάδοχό του στην Καγκελαρία, ως τον βασικό υπεύθυνο για την οικονομική κρίση στην Ε.Ε., εστιάζοντας στην παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων τα έτη 2004-.
      Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Η πρόωρη ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, την οποία επέτρεψε η κυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών και Πρασίνων του Γκέρχαρντ Σρέντερ, είναι μία από τις δύο βασικές αιτίες της μεγάλης οικονομικής κρίσης που διέρχεται η Ε.Ε., υποστηρίζει ο πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, σε βιβλίο με τα απομνημονεύματά του, το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει σε λίγες ημέρες. Ο Κολ τα βάζει με τον Σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος υπήρξε ο διάδοχός του στην Καγκελαρία και τον κατηγορεί ως τον βασικό υπεύθυνο για την οικονομική κρίση.

 

Οπως γράφει στο βιβλίο του ο Χέλμουτ Κολ «δύο είναι οι βασικές αιτίες της οικονομικής κρίσης και των κλυδωνισμών που δέχεται η Ε.Ε.: πρώτον, η πρόωρη είσοδος της Ελλάδας στην ευρωζώνη και δεύτερον η παραβίαση των δημοσιονομικών κανόνων από την κυβέρνηση Σρέντερ τα έτη 2004-2006».

 

Βασικά σφάλματα

 

Ο ίδιος γράφει χαρακτηριστικά ότι «οι παραπάνω αποφάσεις ανήκουν σε μια σειρά βασικών σφαλμάτων, τα οποία τώρα αναγκαζόμαστε να αντιμετωπίσουμε στην Ε.Ε., στην ευρωζώνη, σε χώρες-μέλη και πέρα από αυτές. Οι λανθασμένες αυτές αποφάσεις ενισχύθηκαν στη συνέχεια από λανθασμένες αποφάσεις των χρηματαγορών».

 

Χαρακτηριστικό είναι το σημείο όπου ο Γερμανός πρώην καγκελάριος, Χέλμουτ Κολ, αναφέρει: «Αυτό που συνέβη εδώ είναι μια ντροπή για τη γερμανική πολιτική και παράλληλα προδοσία στη γαλλο-γερμανική συνεργασία, η οποία δεν έπρεπε να στραφεί κατά του Συμφώνου Σταθερότητας».

 

Ο Χέλμουτ Κολ, που κυβέρνησε τη Γερμανία για δεκαέξι χρόνια, υποστηρίζει το ευρώ, λέει πως δεν οφείλεται σε «κατασκευαστικά σφάλματα» η κρίση του χρέους και όσον αφορά την Ελλάδα, τονίζει πως τώρα η Ε.Ε. είναι υποχρεωμένη να δείξει αλληλεγγύη προς τη χώρα μας. Προσθέτει, ωστόσο, ότι όσο ο ίδιος ήταν καγκελάριος, δεν επέτρεψε και δεν θα επέτρεπε πρόωρη είσοδο της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ενώ συμπληρώνει πως εάν κάποιος την εποχή εκείνη παρατηρούσε προσεκτικά τα ελληνικά στοιχεία, θα αναγνώριζε τους κινδύνους. Υπογραμμίζει δε πως υπήρχαν αρκετές προειδοποιήσεις κατά της πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ.

 

Πιθανή η έξοδος της Βρετανίας

 

Εξάλλου, χθες, το περιοδικό «Σπίγκελ», σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ –επικαλούμενο πηγές της Καγκελαρίας και του υπουργείου Εξωτερικών– υποστηρίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ βλέπει πλέον ως πιθανή την έξοδο της Βρετανίας από την Ε.Ε. Αυτό, εξαιτίας των προθέσεων του Λονδίνου να επιβάλει περιοριστικούς όρους στη μετακίνηση πολιτών της Ε.Ε. προς τη Βρετανία.

 

Το περιοδικό αναφέρει πως στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., η καγκελάριος Μέρκελ είχε συζήτηση σε έντονο ύφος με τον πρωθυπουργό Κάμερον, στον οποίο είπε ότι μια τέτοια κίνηση της Βρετανίας θα ήταν το «σημείο δίχως επιστροφή» και ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να αποδεχτούν μονομερείς κινήσεις της Βρετανίας.

 

Scroll to top