- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Σταρ για το «Χαστούκι» τού Τσιόλκα

03/11/14 ART,ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΑ,ΘΕΜΑΤΑ

[1]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δεν πάει πολύς καιρός που τον είχαμε στην Αθήνα τον Χρήστο Τσιόλκα. Τον είχαν φέρει πάλι από την Αυστραλία στην πατρίδα των γονιών του οι ανάγκες προώθησης του καινούργιου, καταπληκτικού (και λίγα λέμε) μυθιστορήματος, «Μπαρακούντα» (εκδόσεις Ωκεανίδα). Φαίνεται, όμως, ότι ένα παλιότερο βιβλίο του, το διάσημο ανά τον κόσμο «Χαστούκι» (πάλι Ωκεανίδα), που τον έφερε το 2010 στη μακρά (αλλά, δυστυχώς, όχι και στη βραχεία) λίστα του βραβείου Man Booker, δεν πρόκειται να τον αφήσει ποτέ… ήσυχο. Θα τον ακολουθεί πολύ καιρό ακόμα. Εστω και μέσα από μια οθόνη, και, μάλιστα, μικρή και αμερικάνικη.

 

Το «Χαστούκι» είχε ήδη γίνει μίνι τηλεοπτική σειρά στην Αυστραλία (2011) με πρωταγωνίστριες τις Σόφι Οκονέντο και Μελίσα Τζορτζ. Οταν, όμως, παίρνει στα χέρια του το παιχνίδι το αμερικάνικο NBC, ο πήχης ανεβαίνει. Ολα γίνονται. Μέχρι και να επιστρατευτεί η Ούμα Θέρμαν, που μόνο μια φορά έχει κάνει τηλεόραση στη ζωή της. Οπως ανακοινώθηκε χθες, η αγαπημένη ηθοποιός του Ταραντίνο θα αντικαταστήσει στη σειρά τη Μέρι-Λουίζ Πάρκερ, που αποσύρθηκε λόγω πνευμονίας, στον ρόλο της Ανούκ, μιας δυναμικής, ανεξάρτητης και παθιασμένης με την καριέρα της σεναριογράφου της τηλεόρασης, που έχει δεσμό με τον είκοσι χρόνια νεότερό της πρωταγωνιστή της σαπουνόπερας που γράφει.

 

Αλλη αλλαγή στο καστ; Τον κεντρικό ρόλο της Αΐσα θα παίξει τελικά η Θάντι Νιούτον (και όχι η Οκονέντο). Η υπόλοιπη διανομή είναι εξίσου ενδιαφέρουσα: Μελίσα Τζορτζ, Πίτερ Σάρσγκαρντ, Μπράιαν Κοξ και Ζάκαρι Κουίντο. Να πούμε, πάντως, ότι ο Τσιόλκας στο «Χαστούκι» έχει 8 ισότιμους ήρωες, από 12 μέχρι 71 χρόνων (ο τελευταίος είναι ο Μανώλης, πατριάρχης μιας ελληνικής οικογένειας, αφού πάντα ο Ελληνοαυστραλός μπλέκει την κοινότητα των μεταναστών στα βιβλία του).

 

Ο κάθε ήρωας αφηγείται τη δική του εκδοχή μιας ιστορίας που ξεκινά σε ένα μπάρμπεκιου στη Μελβούρνη. Ο οξύθυμος, πλούσιος και αυτοδημιούργητος Χάρι χαστουκίζει τον τετράχρονο Χιούγκο, επειδή τολμάει να επιτεθεί στο δικό του παιδί. Αυτό το χαστούκι κάνει μαλλιά-κουβάρια συγγενείς και φίλους, μια πολύ δεμένη παρέα χρόνων. Δίνει και την ευκαιρία στον οξυδερκή, τολμηρό και ειλικρινή Τσιόλκα να μιλήσει για τα αγαπημένα του θέματα: τον σύγχρονο καταναλωτισμό και την αλλοίωση των ανθρώπων από το κυνήγι του χρήματος, τις ταξικές διακρίσεις και τον ρατσισμό στην Αυστραλία, την οικογένεια, την ταυτότητα, την ομοφυλοφιλία.

 

Σκηνοθέτις της σειράς είναι η καλή Λίζα Τσολοντένκο, που μας έχει δώσει το πανέξυπνο και κοινωνικά ευαίσθητο φιλμ «Τα παιδιά είναι εντάξει» για τα προβλήματα της οικογένειας που έχει δημιουργήσει ένα παντρεμένο ζευγάρι λεσβιών (Ανέτ Μπένινγκ, Τζούλιαν Μουρ). Μόνο που θα μεταφέρει τη δράση από τη Μελβούρνη στο Μπρούκλιν. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα χαθεί η ιδιαιτερότητα του κόσμου του Χρήστου Τσιόλκα.

 

Επιμ. Β. Γεωργ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248833