03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΙΩΑΝΝΙΝΑ - ΦΡΕΝΟ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΩΡΟΥ

Και πλατείες ξεπουλάει το ΤΑΙΠΕΔ

      Pin It

Κινητοποίηση κατά της πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ δημόσιων οικοπέδων στη συνοικία των Αμπελοκήπων στα Γιάννενα έγινε το Σάββατο το πρωί από δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που είχαν την πρωτοβουλία, και κατοίκους της περιοχής. Η πλατεία, που φέρει το όνομα του σημαντικού συγγραφέα Δημήτρη Χατζή, είναι ένας μεγάλος χώρος στη μέση μιας πυκνοκατοικημένης συνοικίας. Μέρος του ευρύτερου χώρου της πλατείας που ανήκε στο Δημόσιο πέρασε στο ΤΑΙΠΕΔ και πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι μπήκε σε διαδικασία εκποίησης, κάτι που θα σημάνει και τον «ακρωτηριασμό» του χώρου.

 

Παρά όμως την κυβερνητική ρητορική περί αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, ειδικά για την πλατεία Χατζή, όπως και για μια γειτονική παραλίμνια περιοχή που επίσης βαίνει προς πώληση, όλες οι πρόσφατες δημοτικές αρχές έχουν ζητήσει από το κράτος να παραχωρηθούν στην πόλη οι εκτάσεις και να αξιοποιηθούν από τον δήμο για κοινωνικές και πολιτιστικές δράσεις που περιλαμβάνουν και μεγάλους κοινόχρηστους χώρους.

 

Οπως φαίνεται όμως, κυβέρνηση, δήμοι και κάτοικοι δίνουν άλλο νόημα στη λέξη «αξιοποίηση». «Θα επιτρέψουμε να οικοδομηθούν μεγαθήρια με επιφάνεια πάνω από 4.300 τετραγωνικά μέτρα; Δεν θα ήταν καλύτερο να διαφυλαχτεί και να ενισχυθεί ο χαρακτήρας της γειτονιάς; Δεν θα ήταν καλύτερο να δημιουργηθεί στην πλατεία Χατζή ένας θερινός κινηματογράφος ή ένα στέκι νεολαίας, που θα είναι κέντρα δημιουργίας, πολιτισμού και συνάντησης των κατοίκων;» αναρωτιέται μεταξύ άλλων ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρόταση που κάνει προς την τοπική κοινωνία.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

Scroll to top