mpoutaris-kapon-thema

03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χασδάι κερνούσε, Καπόν έπινε

Η «Εφ.Συν.» φέρνει στη δημοσιότητα τη μήνυση του ειδικού εκκαθαριστή της Proton Bank εναντίον του αντιδημάρχου Οικονομικών της Θεσσαλονίκης, ο οποίος φέρεται να χορηγούσε αφειδώς δάνεια στον... εαυτό του την περίοδο που βρισκόταν στο Δ.Σ. της τράπεζας, με τελευταίο ένα ποσό άνω των 13 εκατ. ευρώ το 2011 για την αποπληρωμή προηγούμενων χορηγήσεων.
      Pin It

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Απόστολου Λυκεσά
Σε δύσκολη θέση αναμένεται να βρεθεί ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης μετά την αποκάλυψη όσων αναφέρει η μήνυση του ειδικού εκκαθαριστή της Proton Bank κατά του προσωπικού του φίλου, Χασδάι Καπόν, τον οποίο τοποθέτησε στην ευαίσθητη και πολύπαθη αντιδημαρχία των Οικονομικών. Η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο μικροσκόπιο των δικαστικών αρχών Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ενώ η μηνυτήρια αναφορά περιγράφει αναλυτικά την πορεία των «περίεργων» δανειοδοτήσεων που χορήγησε ο κ. Καπόν στον… εαυτό του.

 

«Αν χρωστάς μερικές χιλιάδες ανήκεις στην τράπεζα, αν χρωστάς εκατομμύρια η τράπεζα σου ανήκει». Με βάση αυτή τη λογική φαίνεται ότι έδρασε επιχειρηματικά ο κ. Καπόν, αντιδήμαρχος Οικονομικών σήμερα του Δήμου Θεσσαλονίκης, πρώην αντιπρόεδρος της Ωμέγα Τράπεζας Α.Ε. και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ. της Proton.

 

Το χρονικό

 

Από τις αρχές του 2008 τουλάχιστον, σύμφωνα με τη μήνυση, χρηματοδοτούσε τις επιχειρηματικές του δραστηριότητες, δανειζόμενος διαρκώς από την τράπεζα, της οποίας ήταν μέτοχος και την οποία διοικούσε. Επειδή όμως δεν ήταν δυνατόν να εξυπηρετεί τα δάνεια, έπαιρνε νέα δάνεια για να εξοφλεί τα παλαιότερα, αλλά και τους τόκους που προέκυπταν. Κι όλα αυτά μέχρι που η «υπόθεση» της Proton έσκασε, ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης και άλλα μέλη του διοικητικού συμβουλίου βρέθηκαν στη φυλακή και ο ελληνικός λαός κλήθηκε μέσω του ΤΧΣ να πληρώνει τα χρέη της «κακής» τράπεζας, η οποία είχε διαχωριστεί από την «καλή».

 

Eίναι γνωστό ότι έχουν εκδοθεί κατασχετήρια για κάποια περιουσιακά στοιχεία του κ. Καπόν και ότι έχει διαταχθεί έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς Θεσσαλονίκης, Αργύρη Δημόπουλο, προκειμένου να ελεγχθεί ο κ. Καπόν έπειτα από ανώνυμη καταγγελία. Εχουν δημοσιοποιηθεί επίσης στην ιστοσελίδα alterthess.gr τα ασφαλιστικά μέτρα της τράπεζας, για να εξασφαλίσει ό,τι προλάβαινε από τις εγγυήσεις. Ο ίδιος ο κ. Καπόν έχει αρκεστεί σε μια λιτή -μόλις μιας παραγράφου- ανακοίνωση, στην οποία… αυτοκαθαίρεται, τονίζοντας ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται», ενώ τυγχάνει της πολιτικής κάλυψης του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη, ο οποίος τον διατηρεί στη θέση του αντιδημάρχου, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της παράταξης Ανοιχτή Πόλη, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, έχει ζητήσει την παραίτησή του.

 

Η μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε ο ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank

Η μηνυτήρια αναφορά που κατάθεσε ο ειδικός εκκαθαριστής της Proton Bank

Η «Εφ.Συν.» αποκαλύπτει σήμερα τη μηνυτήρια αναφορά της Proton Bank, με την οποία ζητά την κακουργηματική δίωξη του κ. Καπόν και άλλων μελών της εκτελεστικής επιτροπής της τράπεζας, ενώ περιγράφει όλη τη διαδρομή και του κ. Καπόν αλλά και των δανείων. Σε δικαστική διερεύνηση βρίσκεται πλέον η αναζήτηση των 14 εκατ. ευρώ που ελήφθησαν ως δάνειο για την εξόφληση -όπως προκύπτει- προηγούμενων δανείων, ακόμη και άλλων προσώπων και για δραστηριότητες που δεν έχουν διευκρινιστεί.

 

Η υπό ειδική εκκαθάριση Proton Bank στρέφεται στις 2/10/2013 κατά του Χασδάι Καπόν, του Ιωάννη Κόντη, του Αθανάσιου Τσοτσορού και των Αντώνιου Αθανάσογλου και Δημήτριου Σαραμαντή (οι οποίοι είναι ήδη προφυλακισμένοι στις Φυλακές Λάρισας και Κορυδαλλού αντιστοίχως), ζητώντας να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά του πρώτου για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό και κατά των υπολοίπων για ηθική αυτουργία σε τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό κατά συναυτουργία.

 

Οπως αναφέρεται στη μήνυση, οι Κόντης, Τσοτσορός, Αθανάσογλου και Σαραμαντής, «ενεργώντας με πρόθεση και κατά συναυτουργία με κοινό δόλο, διέπραξαν σε βάρος της Proton τετελεσμένη απιστία σε κακουργηματικό βαθμό, ζημιώνοντας εν γνώσει τους τα διαθέσιμα της Proton, των οποίων κατά νόμον είχαν την επιμέλεια και τη διαχείριση, και επιφέροντες περιουσιακή ζημία μη επανορθώσιμη, ύψους άνω των 14.000.000 ευρώ».

 

Κι ακόμη ότι οι πράξεις τους έγιναν «εν γνώσει του παράνομου χαρακτήρα της συμπεριφοράς τους και προς τον σκοπό προσπορισμού οφέλους στον Χ.Κ. (ενδεχομένως και στους ίδιους –τούτο χρήζει διερευνήσεως), ο οποίος με φορτικότητα και πειθώ, ενδεχομένως και με υπόσχεση ανταλλαγμάτων που η (τελούσα πλέον υπό εκκαθάριση) Proton δεν είναι σε θέση να γνωρίζει, εκμεταλλευόμενος τους ισχυρότατους μετοχικούς και διοικητικούς δεσμούς που διαχρονικά διατηρούσε με την Proton, προκάλεσε σε αυτούς την απόφαση χορήγησης στον ίδιον ιδιαίτερα υψηλών δανείων, τα οποία δεν καλύπτονταν από επαρκείς εξασφαλίσεις, κατά παράβαση κάθε αρχής της πιστοδοτικής πολιτικής της τράπεζας και των εν γένει θεμελιωδών τραπεζικών αρχών…».

 

Ο Χ.Κ. είχε ιστορικό συνεργασίας με την Proton συμβαλλόμενος, είτε ατομικά είτε ως εγγυητής σε δάνεια εταιρειών συμφερόντων του (π.χ. CIARA FINANCE, Αστικές Αναπτύξεις Α.Ε.), αλλά και δάνεια συγγενικών του προσώπων. Ετσι, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Οκτώβριο του 2008 ο Χ.Κ. δανειοδοτείται τμηματικά από την Proton με 8.842.000 ευρώ (24/01/2008, 07/02/2008, 25/06/2008, 24/07/2008, 31/10/2008) για την «κάλυψη επενδυτικών του αναγκών».

 

«Εγκληματική συμπεριφορά»

 

Οπως σημειώνει στη μηνυτήρια αναφορά ο εκκαθαριστής της τράπεζας, χαρακτηριστικά αυτών των δανείων ήταν: «Η ανεπάρκεια των εξασφαλίσεων που η τράπεζα ζήτησε και η συνεχής αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών του, ώστε να μην περιέλθει ποτέ σε υπερημερία». Κι έτσι, ο Χ.Κ. φτάνει να εξοφλήσει το 2011 τη συνολική οφειλή του, όχι με δικά του κεφάλαια, αλλά παίρνοντας νέο δάνειο 13.234.000 ευρώ «υπό όρους κατάφωρα αντίθετους με κάθε έννοια συνετής πιστοδοτικής πολιτικής», ενέργεια η οποία -κατά τη μήνυση- καταδεικνύει «τη βαρύτητα της εγκληματικής συμπεριφοράς των εγκαλουμένων».

 

Στο πολυσέλιδο κείμενο της μήνυσης της υπό εκκαθάριση τράπεζας αναφέρονται λεπτομερώς όλες οι κινήσεις και πράξεις, με τις οποίες ο Χ.Κ. κάνει χρήση της θέσης που κατέχει για να αποπληρώνει κεφάλαιο και τόκους των δανείων του, λαμβάνοντας νέα δάνεια κι ενώ τροποποιούσε διαρκώς τις συμβάσεις που είχε ήδη υπογράψει. Οσο για τις εξασφαλίσεις της τράπεζας, ένα ποσοστό σε οικόπεδο και μετοχές εισηγμένων εταιρειών «κρίνονται ως απρόσφορες για τη διασφάλιση πιστώσεων παρομοίου ύψους» και, επιπλέον, «όταν κατέρρευσαν οι χρηματιστηριακές τιμές των ενεχυριασμένων μετοχών ουδείς από τη διοίκηση ζήτησε αναπροσαρμογή των εξασφαλίσεων…».

 

Πού χρησιμοποιούσε τα κεφάλαια ο κ. Καπόν; Σε επενδύσεις φωτοβολταϊκών πάρκων ανά τη χώρα στην επιχείρηση «Resolutions A.E.», συνιδιοκτησίας με τον κ. Ηλία Τσοτάκο, ο οποίος όλως τυχαίως ήταν επίσης μέλος στα διοικητικά όργανα και της Ωμέγα, αλλά και της Proton… Μέσα στον ατέρμονο κύκλο των δανειακών συμβάσεων, η ολοκλήρωση της εκταμίευσης των 13 εκατ. ευρώ μέσα σε μια μέρα μπορεί να μοιάζει απολύτως φυσιολογική, ακόμη και το γεγονός ότι με 1 εκατομμύριο από τα δανεικά αυτά ξοφλήθηκε δάνειο που είχε πάρει από την τράπεζα συγγενικό πρόσωπο του κ. Καπόν!

 

(Αύριο στην «Εφ.Συν.»: Οι ενστάσεις στελεχών, οι αντιρρήσεις που παρακάμφθηκαν, όπως και οι προειδοποιήσεις της Τραπέζης της Ελλάδος)

 

Scroll to top