- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Πέταξαν» τις αλυσίδες (καταστημάτων)

03/11/14 ΕΛΛΑΔΑ

Της Αφροδίτης Τζιαντζή

 

THE MALL [1]

THE MALL PHASMA/ Γ. ΝΙΚΟΛΑΪΔΗΣ

«Εσείς που τώρα κοιτάτε την πορεία, αύριο θα είστε στην ανεργία». Αυτό το σύνθημα ακούστηκε χθες, ανάμεσα σε άλλα, στους ορόφους του εμπορικού κέντρου The Mall στη Νεραντζιώτισσα, από εμποροϋπάλληλους που συμμετείχαν στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΟΙΥΕ ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Περίπου 100 άτομα, με πανό και σημαίες της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδας, μαζί τους και ο ΣΥΡΙΖΑ Χαλανδρίου, πραγματοποίησαν παρέμβαση και μίνι διαδήλωση στο εμπορικό κέντρο. Στο πλευρό των απεργών βρέθηκαν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, ο Γρηγόρης Καλομοίρης της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, συνδικαλιστές και αλληλέγγυοι.

 

ATTICA [2]

ATTICA EUROKINISSI/ ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν διακριτική, ωστόσο υπεύθυνοι της Ασφάλειας του «Μall» με πολιτικά παρακολουθούσαν από κοντά τη μίνι διαδήλωση εξασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία αλληλεπίδραση απεργών και πελατών -πολύ περισσότερο εργαζομένων…

 

 

Πορεία στο κέντρο

 

ΕΡΜΟΥ [3]

ΕΡΜΟΥ ΑΜΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Παράλληλα, από νωρίς το πρωί της Κυριακής, ο «Συντονισμός Ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας και τα “απελευθερωμένα” ωράρια» πραγματοποίησε απεργιακούς αποκλεισμούς δεκάδων καταστημάτων στην οδό Ερμού, ανάμεσά τους μεγάλες πολυεθνικές αλυσίδες. Στο κάλεσμα του Συντονισμού ανταποκρίθηκαν εκατοντάδες άτομα, από πρωτοβάθμια σωματεία, λαϊκές συνελεύσεις, εργατικές συλλογικότητες, την Ταξική Πορεία, την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και τη νεοσύστατη πρωτοβουλία εργαζομένων στον κλάδο του εμπορίου (orthostasia.wordpress).

 

Εμποροϋπάλληλοι σε αλυσίδες, που υποχρεώθηκαν να δουλεύουν, πήραν κουράγιο από τα απεργιακά μπλόκα και συμμετείχαν στην απεργία, ενώνοντας τις φωνές τους με τους διαδηλωτές. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις ήταν παραταγμένες στα στενά, χωρίς να επέμβουν, αποφεύγοντας την επανάληψη του περσινού φιάσκου, όταν ΜΑΤ ράντισαν με χημικά και ξύλο απεργούς και καταναλωτές.

 

Οι συγκεντρωμένοι αποχώρησαν συντεταγμένα στις 3.30 το μεσημέρι με πορεία προς το Μοναστηράκι. «Ούτε 52 ούτε και 7, καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, μαζί με συνθήματα του αντιεξουσιαστικού χώρου που έδωσε ισχυρό «παρών».

 

…………………………………………………………………………………………………………

 

Τα ΜΑΤ σε ρόλο σεκιουριτάδων

 

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Του Νίκου Φωτόπουλου

 

ΜΑΤtica! Σε διατεταγμένη υπηρεσία εναντίον των εμποροϋπαλλήλων που αντιδρούν στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας βρέθηκαν πάλι τα ΜΑΤ στη Θεσσαλονίκη. Επιτέθηκαν με κλομπ και ασπίδες στους διαδηλωτές έξω από το νεοϊδρυθέν πολυκατάστημα Attica, στην οδό Τσιμισκή, με αποτέλεσμα μια κοπέλα να τραυματιστεί σοβαρά στο πόδι. Ενα άτομο προσήχθη στο Τμήμα, αλλά αργότερα αφέθηκε ελεύθερο.

 

Τα επεισόδια σημειώθηκαν λίγο μετά τις 12 το μεσημέρι έξω από το κατάστημα, όταν διαδηλωτές του ΠΑΜΕ έφραξαν με τα σώματά τους την είσοδο του καταστήματος. Κάποιοι από τους διαμαρτυρόμενους διαπληκτίστηκαν με πολίτες που επιχείρησαν να πραγματοποιήσουν αγορές στο συγκεκριμένο πολυκατάστημα. Το συμβάν προκάλεσε την επέμβαση των ΜΑΤ, προκειμένου να διαλύσουν τους διαδηλωτές, ενώ κατά την επέμβαση τραυματίστηκε η κοπέλα. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από μέλη του ΠΑΜΕ και την Eνωση Εμποροϋπαλλήλων στη διασταύρωση των οδών Τσιμισκή και Αγίας Σοφίας, στην καρδιά της αγοράς στην πόλη.

 

Την ίδια ώρα, μέλη του σωματείου υπαλλήλων βιβλίου-χάρτου και της Ελευθεριακής Συνδικαλιστικής Ενωσης Θεσσαλονίκης ύστερα από πορεία στην Τσιμισκή σταμάτησαν μπροστά από το κατάστημα Public, απαγορεύοντας την είσοδο στους καταναλωτές.

 

«Η επιμονή της κυβέρνησης να κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματα όλες τις Κυριακές του χρόνου έχει οδηγήσει σε εξαιρετικό εκνευρισμό εργαζόμενους και εμπόρους. Η επιλογή αυτή δεν οδηγεί πουθενά και, αν η κυβέρνηση συνεχίσει, οι εργαζόμενοι που γνωρίζουν ότι δεν θα πληρώνονται και οι έμποροι που γνωρίζουν ότι δεν έχουν κάποιο κέρδος, αλλά μόνο απώλειες, δεν έχουν άλλη επιλογή από το να αντιδράσουν. Σε αυτή τη βάση, η παρέμβαση των ΜΑΤ απέναντι σε κινητοποιήσεις και εργαζόμενους που διαδηλώνουν ειρηνικά είναι τουλάχιστον αδιανόητη. Τα ΜΑΤ ας επιτελέσουν καμιά πιο χρήσιμη αποστολή για την κοινωνία και ας αφήσουν ήσυχους του εργαζόμενους που αγωνίζονται δίκαια και ειρηνικά», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης.

 

Οι εμποροϋπάλληλοι απεργούσαν χθες με απόφαση της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ) κατά της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

 

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΙΥΕ επιτίθεται κατά του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ) και του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), τους οποίους αποκαλεί «κουκουλοφόρους της τρόικας», διότι προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), ζητώντας να μην ισχύσει η προσωρινή του απόφαση (2307/14), με την οποία αναστέλλεται απόφαση του υφυπουργού Ανάπτυξης για την πιλοτική λειτουργία των καταστημάτων όλο τον χρόνο σε δέκα περιοχές της χώρας.

 

Η ΟΙΥΕ καλεί επίσης την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και τη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) «να αντισταθούν από κοινού στα σχέδια που καταστρέφουν τον κλάδο, τους αυτοαπασχολούμενους, μικρομεσαίους εργοδότες, τους εμποροϋπαλλήλους».

 

……………………………………………………………………………………………………………..

 

ΠΑΤΡΑ

Εμφύλιος εμποροϋπαλλήλων για την κινητοποίηση

 

Για άλλη μια φορά επαναλήφθηκε το γνωστό σκηνικό στον σύλλογο εμπορικών υπαλλήλων της Πάτρας, με αφορμή τη χθεσινή μέρα που τα καταστήματα ήταν ανοιχτά. Μέλη του συλλόγου που είναι αντίθετα με την πολιτική, την οποία ακολουθεί η πρόεδρος Γιώτα Παναγοπούλου, λοιδόρησαν την κινητοποίηση στην οδό Μαιζώνος, καθώς σ’ αυτήν έδωσαν το «παρών» ελάχιστοι συνάδελφοί τους.

 

Ειδικότερα, η παράταξη «Ελεύθεροι Εμποροϋπάλληλοι» σε σχετική ανακοίνωσή τους κατηγορούν την πρόεδρο για «κομματικοποίηση του αγώνα των εργαζομένων», ενώ παράλληλα χαρακτηρίζουν ως «ανάξιο το προεδρείο που δεν μπορεί να διοργανώσει μια κινητοποίηση της προκοπής».

 

Την ίδια ώρα, αρκετά ήταν τα καταστήματα που έμειναν κλειστά χθες στο κέντρο της πόλης, ενώ και η αγοραστική κίνηση ήταν περιορισμένη, καθώς ο κόσμος έκανε τη βόλτα του, κοιτούσε, αλλά δεν ψώνιζε. Ανακοίνωση διαμαρτυρίας κατά του μέτρου έβγαλε εκ νέου ο εμπορικός σύλλογος της πόλης, ενώ ο νεοσύστατος εμπορικός σύλλογος του ιστορικού κέντρου επανέλαβε τη θέση του για λειτουργία των καταστημάτων έως επτά Κυριακές τον χρόνο.

 

Δ.Τερζ.

 

…………………………………………………………………………………………………………..

 

ΙΩΑΝΝΙΝΑ

Εν χορώ το σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή»

 

Μπορεί οι έμποροι και οι υπάλληλοι των Ιωαννίνων να διαφωνούν με το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή, χθες όμως στο κέντρο της πόλης και καταστήματα άνοιξαν και πολύς κόσμος κατέβηκε, τουλάχιστον για μια βόλτα. Βοήθησε ο καλός καιρός, αλλά και το νέο δίκτυο πεζόδρομων που εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο εμπορικό κέντρο και το οποίο αποτελεί πόλο έλξης.

 

Τις εντυπώσεις όμως έκλεψε τελικά μία φωνή ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατάνου, μιας από τις ιστορικές γειτονιές του κέντρου των Ιωαννίνων, διοργάνωσε μια εκδήλωση στον πιο εμπορικό δρόμο της πόλης, με σύνθημα «Ποτέ την Κυριακή». Τα παιδιά του συλλόγου έδειξαν τι μαθαίνουν στα μαθήματα χορού κι όλοι μαζί διεκδίκησαν μία μέρα ελεύθερη για τους ανθρώπους, μία μέρα αφιερωμένη στη δημιουργία και όχι στην παραγωγή κέρδους για λίγους.

 

Φιλήμων Καραμήτσος

 

 

 

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248850