03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εκτιση ποινής στις χώρες καταγωγής

Σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης, οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι ή επιτηρούμενοι θα μπορούν να συνεχίζουν την κράτησή τους στη χώρα τους.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Στη χώρα τους θα μπορούν να εκτίνουν τις ποινές τους οι καταδικασθέντες από την ελληνική Δικαιοσύνη αλλοδαποί, ενώ παράλληλα, αν τους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, το κράτος καταγωγής τους θα μπορεί να τους επιτηρεί, προκειμένου να μη διαρρηγνύονται οι οικογενειακοί δεσμοί τους, σύμφωνα με νομοσχέδιο του υπουργού Δικαιοσύνης Χαράλαμπου Αθανασίου.

 

Το ίδιο θα ισχύει και για τους Ελληνες πολίτες που εκτίνουν ποινή φυλάκισης σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, οι οποίοι θα έχουν πλέον τη δυνατότητα να εκτίσουν την ποινή στη χώρα μας.

 

Με το νέο νομοσχέδιο ενσωματώνονται στο ελληνικό δίκαιο τρεις αποφάσεις-πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (2008/909/ΔΕΥ, 2008/947/ΔΕΥ και 2009/829/ΔΕΥ).

 

Ουσιαστικά οι ρυθμίσεις αυτές συνιστούν εφαρμογή της αρχής της αμοιβαίας αναγνώρισης σε ποινικές αποφάσεις που επιβάλλουν ποινές στερητικές της ελευθερίας ή μέτρα στερητικά της ελευθερίας, προβλέπουν την αναστολή εκτέλεσης της ποινής ή απόλυσης υπό όρους και επιβάλλουν, κατά την προδικασία, μέτρα επιτήρησης εναλλακτικά προς την προσωρινή κράτηση.

 

Κοινούς κανόνες

 

Πρόκειται για αποφάσεις με τις οποίες η Ευρωπαϊκή Ενωση παρουσιάζεται ενιαία, επιβάλλοντας κοινούς κανόνες και αμοιβαία αναγνώριση των δικαστικών αποφάσεων.

 

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι να αναγνωριστουν και να επιτραπούν σε ένα κράτος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διαφορετικό εκείνου που εξέδωσε τη σχετική απόφαση, η εκτέλεση ποινών στερητικών της ελευθερίας, η επιτήρηση των ποινών με αναστολή, των ποινών υπό όρο και της απόλυσης υπό όρους και η επιτήρηση μέτρων εναλλακτικών προς την προσωρινή κράτηση.

 

Είναι σαφές πως οι ρυθμίσεις επηρεάζουν άμεσα τους καταδικασθέντες και τους επιτηρούμενους στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και τις οικογένειές τους. Ομοίως επηρεάζουν τους υπόδικους που έχουν τη συνήθη διαμονή τους σε άλλο κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διώκονται όμως ποινικά στο ελληνικό κράτος ή αντίστροφα.

 

Αρμόδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι το μέτρο θα έχει και οικονομικά οφέλη, αφού αναμένεται ελάφρυνση του κρατικού προϋπολογισμού λόγω της μείωσης του αριθμού των προσωρινά κρατουμένων και του κόστους που συνεπάγεται ο εγκλεισμός τους στη φυλακή.

 

Scroll to top