- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Κόκκινη γραμμή στο Ασφαλιστικό από Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ

03/11/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

Η «συμμορία των Νενέκων», που τόσα δεινά προκάλεσε στην ελληνική οικονομία και κοινωνία με το «ναι σε όλα» στις μνημονιακές απαιτήσεις των δανειστών μας, αποφάσισε να ορθώσει ανάχωμα κόκκινων γραμμών στο Ασφαλιστικό και τα εργασιακά! Ετσι, σε συνάντηση που είχαν το πρωί του Σαββάτου ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, η γ.γ. του υπουργείου, Αννα Στρατινάκη, ο υπουργός Επικρατείας, Δ. Σταμάτης, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού, Στ. Παπασταύρου, ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ, Τ. Αναστασάτος, και αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ αποτελούμενη από τους Π. Ρήγα, Χρ. Πρωτόπαπα και Γ. Κουτρουμάνη ετέθη ως προαπαιτούμενο των συζητήσεων το «καμία αλλαγή στο Ασφαλιστικό και στο καθεστώς των ομαδικών απολύσεων».

 

«Δεν υπάρχει θέμα αλλαγής του Ασφαλιστικού», ήταν η ρητή απάντηση από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Ο μικρός εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού δηλώνει ότι δεν πρόκειται να δεχτεί καμία αλλαγή στο ύψος των συντάξεων και στα όρια ηλικίας, αλλά μόνο διοικητικού χαρακτήρα παρεμβάσεις.

 

Ουσιαστικά, πέρασε η γραμμή του υπουργού Εργασίας, που θέλει να προσπαθήσει να πείσει τους δανειστές μας ότι το ασφαλιστικό σύστημα αντέχει μέχρι το 2060, με την προϋπόθεση ότι θα εφαρμοστεί πλήρως ο νόμος 3863 που ψηφίστηκε επί υπουργίας Αν. Λοβέρδου το 2010 και μέσω αυτού συνταράχθηκε ο κορμός των συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων.

 

Ο υπουργός Εργασίας αγοράζει χρόνο

 

Ο κ. Βρούτσης ουσιαστικά επιθυμεί να αγοράσει χρόνο, ώστε οι δυσμενείς αλλαγές να θεσμοθετηθούν μετά τον Απρίλιο του 2015 (πιθανότατα από την επόμενη κυβέρνηση). Ο υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων θεωρεί ότι έχει δύο ατού για να πείσει τους εκπροσώπους των δανειστών μας (πέρα από το πολιτικό ζήτημα: «αν θεσμοθετήσουμε τέτοια μέτρα πέφτουμε»).

 

Το πρώτο είναι οι αναλογιστικές μελέτες των ασφαλιστικών ταμείων που αναμένεται να είναι έτοιμες μέχρι τις 15 του τρέχοντος μήνα. Αυτές οι μελέτες έχουν κοπεί και ραφτεί στα μέτρα που θέλει ο κ. Βρούτσης.

 

Το δεύτερο επιχείρημα αφορά το γεγονός ότι τα ασφαλιστικά ταμεία δεν χρειάστηκαν μέχρι τώρα (αν εξαιρεθούν τα 150 εκατ. ευρώ στον ΟΑΕΕ) πρόσθετη κρατική χρηματοδότηση. Βέβαια, και αυτό το επιχείρημα είναι έωλο καθότι για να το πετύχει ο κ. Βρούτσης, τα ταμεία μέσα στο 2014 «έφαγαν» τα αποθεματικά τους. Συγκεκριμένα, τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων μειώθηκαν μέσα στο πρώτο οκτάμηνο του τρέχοντος έτους κατά 86,8% σε σχέση με πέρυσι (τα αποθεματικά των ασφαλιστικών οργανισμών ανήλθαν σε 218 εκατομμύρια ευρώ, όταν το ίδιο χρονικό διάστημα του έτους 2013 κατεγράφησαν στο 1,6 δισ. ευρώ)!

 

Στα εργασιακά, σύμφωνα με τους παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη, στο θέμα των ομαδικών απολύσεων δεν δέχονται νομοθετικές παρεμβάσεις, αλλά συζητούν το θέμα της εφαρμογής της εργοδοτικής ανταπεργίας (lock out).

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248867