03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Βάζει χέρι στο Ταμείο

Οι ασφαλισμένοι στον κλάδο Φαρμακευτικών Εργασιών καταγγέλλουν ότι ο Γ. Βρούτσης προσπαθεί να υφαρπάξει το αποθεματικό των 200 εκατ. ευρώ.
      Pin It

Του Τζώρτζη Ρούσσου

 

EUROKINISSI

EUROKINISSI

Με παρασκηνιακές ενέργειες που δεν τιμούν κανέναν, πολλώ δε μάλλον έναν υπουργό οποιασδήποτε κυβέρνησης (ακόμη και της τρίτης πιο μισητής κυβέρνησης του κόσμου), ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιάννης Βρούτσης, επιχειρεί να βάλει χέρι στα αποθεματικά του Ταμείου Επαγγελματικής Ασφάλισης Υπαλλήλων Φαρμακευτικών Εργασιών.

 

Οι συνδικαλιστές των ασφαλισμένων στο ΤΕΑΥΦΕ καταγγέλλουν σημεία και τέρατα, μιλώντας για «ωμές ενέργειες του κ. Βρούτση», που προσπαθεί με πλάγιους και εν πολλοίς ταιριαστούς σε συνδικάτα εγκλήματος τρόπους να ελέγξει τα 200 εκατομμύρια ευρώ που αποτελούν τα αποθεματικά του ΤΕΑΥΦΕ.

 

Αυτόνομη πορεία

 

Τον «ασκό του Αιόλου» άνοιξε την περασμένη άνοιξη η απόφαση της προσωρινής διοίκησης να αποσύρει τα αποθεματικά του ασφαλιστικού ταμείου από την Τράπεζα της Ελλάδος (και άρα από τον κυβερνητικό έλεγχο). Είχε προηγηθεί η απόφαση της διοίκησης του Ταμείου να μην ενταχθεί στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και να ακολουθήσει αυτόνομη πορεία (όπως το ΤΕΑ–ΕΑΠΑΕ, το Ταμείο δηλαδή των ασφαλιστών και του προσωπικού των ασφαλιστικών εταιρειών, το ΤΕΑΥΕΤ, των υπαλλήλων δηλαδή στο εμπόριο τροφίμων, και το ΕΤΕΑΠΕΠ, που ασφαλίζει το προσωπικό των εταιρειών πετρελαιοειδών).

 

Κάπου εκεί άρχισε να αναλαμβάνει δράση ο υπουργός Γ. Βρούτσης, ο οποίος, αφού… παραίτησε όσους είχε υπό τον έλεγχο του και είχαν τοποθετηθεί στην προσωρινή διοίκηση, ακολούθως σκέφτηκε να κυλήσει στον βούρκο της ωμής παρέμβασης και να αποκλείσει από την ψηφοφορία Ελληνες πολίτες με πλήρη δικαιοπρακτική ικανότητα που δεν έχουν απολέσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι!

 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Αρχικώς ο κ. Βρούτσης, που δεν διστάζει απέναντι σε τίποτε, φρόντισε ώστε η επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης επαγγελματικής ασφάλισης του υπουργείου Εργασίας, Αρτέμιδα Δεδούλη, να παραιτηθεί από τη θέση της (η κ. Δεδούλη είχε τοποθετηθεί στο προσωρινό διοικητικό συμβούλιο του ΤΕΑΥΦΕ –χωρίς δικαίωμα ψήφου- με απόφαση του κ. Βρούτση). Αμέσως μετά, με παρεμβάσεις (όπως καταγγέλλουν οι συνδικαλιστές της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιατρικών Επισκεπτών–Φαρμακευτικών & Συναφών Επαγγελματιών-Κλάδων), άλλα δύο μέλη της προσωρινά διοικούσας επιτροπής εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση, ενώ πρόσωπα τα οποία προτάθηκαν από τους συνδικαλιστικούς φορείς του κλάδου που καλύπτει το εν λόγω επικουρικό Ταμείο «κόπηκαν».

 

Ομως το θέμα δεν έμεινε εκεί. Με απόφαση του υπουργείου Εργασίας, ορίστηκε ότι το Ταμείο πρέπει να προχωρήσει σε εκλογές για ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

 

Ομως ετέθησαν από το υπουργείο περιορισμοί που μάλλον προσκρούουν ευθέως στο Σύνταγμα της Ελλάδος. Συγκεκριμένα, για τις θέσεις των προέδρου και αντιπροέδρου υποψηφιότητα δεν μπορούν να θέσουν όσοι ήδη έχουν εκλεγεί στα προεδρεία των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων σωματείων του κλάδου, καθώς και σε τριτοβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

 

Η προφανής στόχευση

 

Ο λόγος, σύμφωνα με τους συνδικαλιστές του χώρου, είναι προφανής: να αποκλειστούν τόσο τα συνδικαλιστικά στελέχη που ήταν στην προσωρινή διοικούσα επιτροπή (Σταύρος Νουχάκης, Κώστας Κωστούρος και Γιώργος Κακαριάρης) και ήρθαν σε «κόντρα» με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας όσο και όλοι οι υπόλοιποι εκπρόσωποι εργαζομένων με ισχυρή παρουσία και δύναμη.

 

Με αυτά τα δεδομένα καθίσταται προφανής η στόχευση του υπουργείου να ελέγξει εν τοις πράγμασι τα αποθεματικά, χειραγωγώντας τη διοίκηση που θα εκλεγεί και καταργώντας στην ουσία, διά της πλαγίας οδού, το αυτοδιοίκητο.

 

Ομως μια τέτοια προοπτική, που πόρρω απέχει από το να χαρακτηριστεί σύννομη, «φωτίζει» τον τρόπο με τον οποίο θα εκλέγονται οι διοικήσεις σε όλα τα Ταμεία που δεν αποδέχτηκαν την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ (και τον χειρισμό των αποθεματικών τους από το υπουργείο Εργασίας μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος).

 

Scroll to top