03/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πουλάνε και τη… Μάρω Κοντού

Επτά απ’ τα δεκαεννέα διατηρητέα ακίνητά του στην καρδιά της Πλάκας, στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, βγάζει στο σφυρί το ΤΑΙΠΕΔ. Ανάμεσά τους το σπίτι στο οποίο γυρίστηκε η ταινία «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα...».
      Pin It

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Παρά τις αντιδράσεις πολιτών αλλά και των φορέων των εργαζομένων στο υπουργείο Πολιτισμού, το ΤΑΙΠΕΔ προχώρησε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την εκποίηση των πρώτων 7 από τα συνολικά 19 διατηρητέα στην καρδιά της Πλάκας, που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό του. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το τριώροφο τυπικό αθηναϊκό σπίτι της λαϊκής αρχιτεκτονικής του Μεσοπόλεμου, στη συμβολή των οδών Τριπόδων και Ραγκαβά, με τη χαρακτηριστική ξύλινη τζαμαρία. Είναι περισσότερο γνωστό ως «οικία Κουκουβίκου», αφού σ’ αυτό είχε γυριστεί το 1965 η περίφημη ταινία του Γιώργου Τζαβέλα «Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα…», με πρωταγωνιστές τους Γιώργο Κωνσταντίνου και Μάρω Κοντού.

 

Με «παραχώρηση επιφανείας»

 

Πρόκειται για ακίνητα που στο σύνολό τους έχουν κηρυχθεί κατά καιρούς διατηρητέα για να προστατευτεί ο χαρακτήρας της παλιότερης συνοικίας της πρωτεύουσας και ορισμένα είχαν απαλλοτριωθεί στο παρελθόν για να προχωρήσουν οι αρχαιολογικές ανασκαφές. Βρίσκονται στον περιβάλλοντα χώρο της Ακρόπολης, ενώ μερικά εντάσσονται στη ζώνη επιρροής (buffer zone) του μοναδικού αρχαιολογικού χώρου, όπως σημειώνεται σε απόφαση της UNESCO. Σε πολλά από αυτά στεγάζονται υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ κάποια έχουν εκχωρηθεί σε φορείς της περιοχής. Ακριβώς λόγω αυτού του ειδικού καθεστώτος προστασίας, ορισμένα ακίνητα αφαιρέθηκαν στην πορεία του διαγωνισμού, ενώ για πέντε έχει γίνει μετάθεση της προθεσμίας υποβολής προσφορών. Μόνο το ακίνητο στη Θρασύλλου 24 δεν διαθέτει κτίσμα, αλλά προστατεύεται από μαντρότοιχο.

 

Τα δημόσια ακίνητα έχουν περάσει στην αρμοδιότητα του ΤΑΙΠΕΔ με απόφαση της διυπουργικής Επιτροπής Απαλλοτριώσεων. Η εκποίησή τους γίνεται με τον νεόφερτο στη χώρα μας θεσμό της «παραχώρησης επιφάνειας», που σημαίνει ότι πωλούνται σε ιδιώτες για 99 χρόνια. Ο διαγωνισμός γίνεται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη, που ολοκληρώθηκε την Παρασκευή, υποβλήθηκαν 27 προσφορές, που θα εξεταστούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΤΑΙΠΕΔ για να πιστοποιηθεί η φερεγγυότητά τους. Δεν έχουν γίνει γνωστά περισσότερα στοιχεία, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες έχουν υποβληθεί προσφορές από offshore εταιρείες.

 

Την Παρασκευή υποβλήθηκαν επίσης προσφορές για τέσσερα ακίνητα που στεγάζουν τις διπλωματικές αποστολές της χώρας μας στο εξωτερικό. Πρόκειται για διαδικασία με το σύστημα sale and leasing back, που σημαίνει ότι το Δημόσιο θα πληρώνει ενοίκιο στους μελλοντικούς αγοραστές. Προσφορές υποβλήθηκαν για τα ακίνητα στην Ουάσινγκτον (750 τετραγωνικά), στη Νέα Υόρκη (960 τετραγωνικά), την Πρετόρια (400 τετραγωνικά) και το Βελιγράδι (1.237 τετραγωνικά).

 

Θα πληρώνει ενοίκιο

 

Στα αζήτητα έμεινε για άλλη μια φορά το ακίνητο στη Λιουμπλιάνα, την πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Πρόκειται για διατηρητέο κτίριο σε προνομιακή κατοικημένη περιοχή της πρωτεύουσας, που προστατεύεται από τους κανονισμούς της πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη γύρω περιοχή βρίσκονται πολλές πρεσβείες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται αυτές των ΗΠΑ και της Αυστρίας, κυβερνητικά κτίρια, πολλά καταστήματα και το περίφημο πάρκο Tivoli. Είναι διώροφο κτίριο συνολικής επιφάνειας 1.237 τετραγωνικών, με υπόγειο, πατάρι και γκαράζ.

 

Scroll to top