- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Ζητά εισαγγελική παρέμβαση για το Ελληνικό

03/11/14 ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τις διαδικασίες του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για το Ελληνικό ζητά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, που έχει επανειλημμένα καταγγείλει τη «σκανδαλώδη εκποίηση» του ακινήτου των 6.200 στρεμμάτων. Πρόκειται για άλλη μια πρωτοβουλία εν όψει της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που αναμένεται να εκδοθεί ώς τις 10 Νοεμβρίου. Με απόφαση του Ζ’ κλιμακίου του έχουν παγώσει οι διαδικασίες υπογραφής της σύμβασης με τη Lamda Development του Ομίλου Λάτση, ενώ στη συζήτηση της αναίρεσης που άσκησε το ΤΑΙΠΕΔ ο εισηγητής διαπίστωσε παρατυπίες κατά την εξέλιξη του διαγωνισμού.

 

Αφορμή για τη δήλωση της Νάντιας Βαλαβάνη είναι η οικονομοτεχνική μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου, σύμφωνα με την οποία η επενδυτική αξία του ακινήτου υπολογίζεται στα 492 ευρώ ανά τετραγωνικό, όταν η τιμή πώλησης που συμφώνησε το ΤΑΙΠΕΔ είναι μόνον 92 ευρώ ανά τετραγωνικό και επομένως υποτιμημένη κατά 222%! Επικαλείται τους συντάκτες της μελέτης και επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη επένδυση, με τους όρους που προωθήθηκε, προσφέρει «υψηλές αξίες, μεγάλα κέρδη και χαμηλό επιχειρηματικό ρίσκο».

 

Η νέα πολιτική παρέμβαση αποτελεί συνέχεια της θετικής στάσης που κράτησαν οι εκπρόσωποι όλων των κομμάτων στην παρουσίαση της μελέτης του ΤΕΕ την περασμένη Πέμπτη, με εξαίρεση τον παριστάμενο βουλευτή της Ν.Δ., Δ. Σταμενίτη, που υποστήριξε ότι «η αγορά καθορίζει την αξία»! Η απάντηση ήρθε από την ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Σοφία Σακοράφα, η οποία από τον Μάρτιο έχει υποβάλει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία ζητώντας να ελεγχθούν οι διαδικασίες του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ. Τόνισε ότι «η περίπτωση του Ελληνικού αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα της διαπλοκής πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων» και υπενθύμισε την ιστορία του εμπορικού κέντρου Mall, που κατά σύμπτωση αφορούσε τον ίδιο όμιλο. Σημείωσε ότι τα «αντισταθμιστικά οφέλη» που είχαν υποσχεθεί, αποδείχθηκαν οικονομικός στραγγαλισμός της αγοράς στο Μαρούσι. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Μίνα Ξηροτύρη, επισήμανε ότι η σύμβαση για το Ελληνικό περιλαμβάνει έξι ρήτρες σε βάρος του Δημοσίου και υπενθύμισε ότι με ανάλογες ρυθμίσεις «ξεπληρώσαμε τους εργολάβους για τους αυτοκινητόδρομους και μετατρέψαμε την οικονομική κρίση σε θεομηνία».

 

Πολιτικό ενδιαφέρον έχει και η γενικότερη επίθεση στο ΤΑΙΠΕΔ, που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΤΕΕ, του φορέα που από τον νόμο αποτελεί τον θεσμοθετημένο τεχνικό σύμβουλο της Πολιτείας. «Είναι κακής ποιότητας δημοπρατήριο, χωρίς τιμές εκκίνησης και με μία προσφορά», παρατήρησε ο Χρήστος Σπίρτζης και έθεσε θέμα γενικότερης λειτουργίας του Ταμείου. Αποκάλυψε ότι το ΤΕΕ από τον Μάρτιο έχει ζητήσει από τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ το σχέδιο αξιοποίησης του Ελληνικού, αλλά και τους λόγους που οδήγησαν στην πώληση του 100% των μετοχών του ακινήτου, χωρίς ώς τώρα να έχει πάρει απάντηση. Την ίδια ένοχη σιωπή έχει τηρήσει ώς τώρα η διοίκηση του Ταμείου και απέναντι στις καταγγελίες του ΤΕΕ για επενδυτική αξία του Ελληνικού.

 

Χ.ΤΖ.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248872