- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

Μόνο για τα εθνικά θέματα πιθανώς σύσκεψη αρχηγών

03/11/14 ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

EUROKINISSI [1]

EUROKINISSI

Θέμα σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια για την οικονομία και την πορεία των συνομιλιών με τους εταίρους και δανειστές δεν τίθεται για την κυβέρνηση. Ωστόσο, δεν αποκλείεται να προταθεί από τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά η σύγκληση του συμβουλίου για τα εθνικά θέματα ή ακόμη και η διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μετά την ορκωμοσία των υπουργών Εθνικής Αμυνας και Ανάπτυξης, Ν. Δένδια και Κ. Σκρέκα. Η συνάντηση είχε προγραμματιστεί για τη 1 το μεσημέρι, αλλά μετατέθηκε για το απόγευμα, έπειτα από τη συνάντηση του Κ. Παπούλια με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα.

 

Στην ατζέντα του κ. Σαμαρά, πρώτη θέση έχει το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο γύρω από την ΑΟΖ και οι νέες επιπλοκές στο Κυπριακό. Την Παρασκευή θα μεταβεί στη Λευκωσία για συνομιλίες με τον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, και την επομένη θα γίνει στο Κάιρο η πρώτη τριμερής συνάντηση κορυφής με τον πρόεδρο της Αιγύπτου, στρατηγό Αλ Σίσι, για την οριοθέτηση των Ζωνών. Στη συνάντηση αναμένεται να οριστικοποιηθεί η πολιτική συμφωνία για την έναρξη των τεχνικών διαδικασιών, καθώς και η υπογραφή σειράς οικονομικών συμφωνιών για συνεργασία στους τομείς της ενέργειας, του εμπορίου και του τουρισμού.

 

«Θα συνεχίσει την ένταση η Τουρκία»

 

Στην τελευταία συνάντησή τους ο κ. Σαμαράς και ο κ. Βενιζέλος συζήτησαν εκτενώς τους χειρισμούς στα θέματα εξωτερικής πολιτικής, με απόλυτη προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της νέας κρίσης μεταξύ Αγκυρας και Λευκωσίας. Οι κυβερνητικοί εταίροι συνέκλιναν στην εκτίμηση ότι η τακτική της έντασης από την Τουρκία θα συνεχιστεί, λόγω και της ρευστότητας στα μέτωπα της Συρίας και του Ιράκ. Στα εθνικά θέματα, σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, υπάρχει σταθερή βάση συνεννόησης όλων των πολιτικών δυνάμεων.

 

Επισημαίνεται δε ότι η οικονομική κρίση δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να επισκιάσει αυτή τη βάση. Υπό το πρίσμα αυτό, το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών εξετάζεται θετικά στο μέγαρο Μαξίμου. Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος, σε άρθρο του στην «Καθημερινή», δήλωσε θετικός και στο ενδεχόμενο μιας δημόσιας συζήτησης, «ψύχραιμης, ορθολογικής, γενναιόδωρης και συναινετικής», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και εύχεται «οι προϋποθέσεις για μια τέτοια συζήτηση να διαμορφωθούν».

 

Ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και για την πορεία των συνομιλιών με τους εταίρους στην Ε.Ε. για τη μετάβαση από το μνημόνιο στη νέα σχέση, η οποία όμως έχει δρόμο μπροστά της και πολλές αβεβαιότητες. Στην παρούσα φάση λοιπόν, δεν βλέπει λόγο συζήτησης σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, πόσο μάλλον για μια κατ’ ιδίαν συνάντηση Σαμαρά-Τσίπρα. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Σ. Βούλτεψη (στη «Realnews») επανέλαβε ότι δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια συνάντηση ούτε και για σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών: «Μωρά παιδιά είναι οι πολιτικοί αρχηγοί; Οταν κάποιοι μιλούν συνεχώς τη γλώσσα του μίσους, τι μπορεί να περιμένει κανείς;». Η κυβέρνηση περιμένει μια θετική αναφορά στο Eurogroup την προσεχή Πέμπτη και αμέσως μετά την ημερομηνία έναρξης του τελευταίου γύρου των συνομιλιών με την τρόικα. Ο πρωθυπουργός, σε άρθρο του στην εφημερίδα «Κεφάλαιο», επέρριψε και πάλι τις ευθύνες για την αβεβαιότητα στην αντιπολίτευση: «Σε αυτό το μεταίχμιο, οι ευθύνες όλων είναι τεράστιες. Δεν θα αφήσουμε την αβεβαιότητα που κάποιοι σκόπιμα καλλιεργούν να εκτροχιάσει την τελευταία στιγμή την πορεία ανάταξης της χώρας. Δεν θα αφήσουμε την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας να πυροδοτήσει αστάθεια που μπορεί να τινάξει τις θυσίες μας στον αέρα, την ώρα που ανοίγουμε νέα σελίδα για τον τόπο».

 

Η συνάντηση

 

Η κίνηση του πρωθυπουργού να ζητήσει συνάντηση με τον Πρόεδρο, ενώ το απόγευμα είχε οριστεί η ορκωμοσία των δύο υπουργών, όπως και η αναφορά του ότι δεν θα αφήσει η εκλογή νέου Προέδρου να πυροδοτήσει αστάθεια, ανοίγει το ενδεχόμενο επίσπευσης της διαδικασίας των ψηφοφοριών, αμέσως μετά την τελευταία σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 18 Δεκεμβρίου και τη συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή. Παράλληλα, η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ξεκινήσει και τη συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος εντός των επόμενων ημερών, με την ανακοίνωση της σύστασης κοινοβουλευτικής επιτροπής, επικεφαλής της οποίας θα είναι -σύμφωνα με πληροφορίες- ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός, Πρ. Παυλόπουλος.

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=248899