04/11/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το Ελεγκτικό δεν βλέπει πλεόνασμα

Οι δικαστές-μέλη του δεν συμφωνούν με τα στοιχεία της κυβέρνησης και κατεβάζουν τον πήχη δραματικά, από το +0,8% του ΑΕΠ το 2013 στο -3,05% (πρωτογενές έλλειμμα 5,557 δισ. ευρώ), ενώ η «τρύπα» του προϋπολογισμού μεγαλώνει, αν προστεθούν οι τόκοι του δημόσιου χρέους και οι ανείσπρακτες οφειλές προς το Δημόσιο.
      Pin It

Των Κώστα Τσάβαλου, Μάριου Χριστοδούλου

 

Μετά την τρόικα, και το Ελεγκτικό Συνέδριο εκφράζει επιφυλάξεις για τα greek statistics, τα μέλη του οποίου διχάστηκαν (ψήφοι 17-16) για το θέμα της κατάθεσης συμπληρωματικού προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τους δικαστές, το 2013 έκλεισε τελικά με πρωτογενές έλλειμμα 5,557 δισ. ευρώ ή 3,05% του ΑΕΠ (σε ταμειακή βάση χωρίς τις προσαρμογές), έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 0,8% του ΑΕΠ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Αν στο δημοσιονομικό έλλειμμα προστεθούν και οι τόκοι (περίπου 6 δισ. ευρώ) που καταβλήθηκαν για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης ανήλθε σε 11,728 δισ. ευρώ (6,44% του ΑΕΠ).

 

Στην έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για τον απολογισμό του 2013 επισημαίνεται ότι η «διαδικασία καταγραφής των παγίων περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Διοίκησης θα πρέπει να ενεργοποιηθεί άμεσα, προκειμένου να καταγράφεται η ορθή οικονομική επίπτωση (ζημιά ή κέρδος) στις λογιστικές καταστάσεις και στα αποτελέσματα χρήσης των οικονομικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται».

 

Επισφάλειες

 

Στο ενεργητικό -αναφέρει η έκθεση- δεν προσδιορίζεται το ύψος των επισφαλών απαιτήσεων της Κεντρικής Διοίκησης, οι οποίες έχουν υψηλή πιθανότητα αθέτησης μερικώς ή ολικώς, με αποτέλεσμα να μη διαμορφώνεται ορθή εκτίμηση και να μην καθορίζονται με σαφήνεια οι απαιτήσεις που τελικά θα εισπραχθούν. Επίσης, στα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο δεν έχουν συμπεριληφθεί περίπου 4 δισ. ευρώ βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα έσοδα των τελωνείων.

 

Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπολογίζει ότι το υπόλοιπο προς είσπραξη ποσό που εκκρεμούσε στο τέλος του 2013 (από φόρους, πρόστιμα, προσαυξήσεις) ήταν 62,4 δισ. ευρώ, υψηλότερο κατά 4 δισ. από τα απλήρωτα χρέη των 58,4 δισ. ευρώ που εμφάνισε το υπουργείο Οικονομικών. Στην έκθεση υπογραμμίζεται, δε, ότι πρέπει να επαναπροσδιοριστεί το καθεστώς επιβολής προστίμων και προσαυξήσεων, «έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, τόσο ως προς την εισπραξιμότητά τους όσο και ως προς την επίπτωσή τους στις οικονομικές καταστάσεις του κράτους».

 

Ανάλογες ενστάσεις για τα greek statistics διατυπώνει και η τρόικα ύστερα από κάθε επισκόπηση της ελληνικής οικονομίας. Οι δανειστές συνεχίζουν να είναι ενοχλημένοι και από το γεγονός ότι δεν κινείται τίποτα σε επίπεδο πρωτοβουλιών και προαπαιτούμενων που είναι συνδεδεμένα με την τελευταία από το δεύτερο μνημόνιο δόση των 7,1 δισ. ευρώ. Εκατοντάδες δράσεις που έπρεπε να έχουν μπει σε τροχιά υλοποίησης και θα απασχολήσουν την τρέχουσα εξέταση έχουν μείνει πίσω, με αποτέλεσμα το κλίμα να γίνεται από τώρα βαρύ για τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, που την Πέμπτη 6 Νοεμβρίου πρόκειται να συμμετάσχει στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup).

 

Επιμένει η τρόικα

 

Μπορεί η Ελλάδα να μην είναι μέσα σ’ αυτήν την ατζέντα, πλην όμως το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων εταίρων για την πορεία του ελέγχου με την τρόικα και των ενεργειών που έχει κάνει η Αθήνα σε φλέγοντα θέματα, όπως είναι οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό και στον απεργιακό νόμο, οι εκκρεμείς απολύσεις στο Δημόσιο και οι ομαδικές στον ιδιωτικό τομέα, θα είναι ιδιαίτερα έντονο.

 

Το άσχημο για τον Ελληνα υπουργό Οικονομικών είναι ότι, τόσο στο Συμβούλιο του Εurogroup την Πέμπτη όσο και στο Ecofin την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου θα παραστούν πιθανότατα και εκπρόσωποι της τρόικας, κάνοντας έτσι ακόμη πιο δύσκολο το κρας τεστ για τον Γκίκα Χαρδούβελη. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι πιστωτές θα ετοιμάσουν στη συνέχεια βαλίτσες για την Ελλάδα, ενώ τα τεχνικά κλιμάκια πρόκειται να φτάσουν στη χώρα μας μέσα στις επόμενες δύο ημέρες.

 

Ο επικείμενος έλεγχος από την τρόικα, το νέου τύπου μνημόνιο, η προληπτική γραμμή στήριξης δηλαδή, αλλά και τα strees tests των τραπεζών αποτέλεσαν το κυρίως πιάτο στο γεύμα που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

 

Scroll to top