prevelis

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Η γραφειοκρατία κρατά ακινητοποιημένο το «Πρέβελης»

Δεν έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση, για την εκτέλεση των δρομολογίων του. Αντιδράσεις από κατοίκους, βουλευτές και φορείς.
      Pin It

Η ακινητοποίηση του επιβατηγού-οχηματαγωγού «Πρέβελης» της εταιρείας «Αιγαίον Πέλαγος» (θυγατρική της ΑΝΕΚ) στο λιμάνι της Ρόδου, εδώ και τέσσερις ημέρες, επειδή δεν έχει χορηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση από το υπουργείο Ναυτιλίας για την εκτέλεση των δρομολογίων του, προκαλεί αντιδράσεις από κατοίκους, βουλευτές και φορείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί είναι καθαρά γραφειοκρατικό, κάτι που υποστηρίζει και το υπουργείο Ναυτιλίας, και αυτό προέκυψε λόγω της μεταφοράς της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου απο τη Μυτιλήνη στο υπουργείο Ναυτιλίας στον Πειραιά, με αποτέλεσμα οι πιστώσεις που ήταν για έγκριση να επιστραφούν στο υπουργείο Οικονομικών και να χρειαστεί να ανοίξει νέος κωδικός για τις επιδοτήσεις.

Η εταιρεία «Αιγαίον Πέλαγος» σε ανακοίνωσή της ενημερώνει το επιβατικό κοινό οτι το προγραμματισμένο δρομολόγιο απο Ρόδο προς Χάλκη-Διαφάνι-Κάρπαθο-Κάσο-Σητεία-Ηράκλειο-Ανάφη-Σαντορίνη- Μήλο-Πειραιά αναβλήθηκε την Κυριακή 2 Νοεμβρίου επ' αόριστο, και θα έχει την δυνατότητα να ανακοινώσει τον ακριβή χρόνο εκτέλεσης του δρομολογίου με την χορήγηση της έγκρισης απο το υπουργείο Ναυτιλίας.

Το πρόβλημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του Νίκου Συρμαλένιου και του Δημήτρη Γάκη οι οποίοι με δήλωσή τους αναφέρουν οτι «για τέταρτη συνεχή μέρα οι κάτοικοι των μικρών νησιών της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων και ιδιαίτερα η Κάσος, η Κάρπαθος, η Χάλκη και η Ανάφη, βρίσκονται σε ακτοπλοϊκή απομόνωση, εξ αιτίας της ακινητοποίησης του πλοίου «Πρέβελης» στο λιμάνι της Ρόδου».

Οι βουλευτές υποστηρίζουν οτι «μέχρι αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει κανένα νεώτερο σε σχέση με την αναχώρηση του πλοίου, ενώ το υπουργείο στα αλλεπάλληλα υπομνήματα και διαμαρτυρίες, σιωπά εκκωφαντικά. Μόλις προχθές ο Γενικός Γραμματέας του ΥΝΑ Θ.Μπούσιος, μας διαβεβαίωνε ότι το θέμα της διάθεσης των πιστώσεων προς τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος και της έγκρισης τους από το υπουργείο Οικονομικών, όπως αυτή που εκτελεί και το «Πρέβελης», έχει λυθεί οριστικά. Δυστυχώς η πραγματικότητα για άλλη μια φορά διαψεύδει τις καθησυχαστικές δηλώσεις της ηγεσίας του ΥΝΑ, επιβεβαιώνοντας ότι, με την είσοδο της χειμερινής περιόδου, το πρόβλημα της απομόνωσης πολλών νησιών επανέρχεται δριμύτερο».

Καταγγέλλουν την τακτική της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Οικονομικών και Ναυτιλίας που αδιαφορώντας για την ταλαιπωρία των τοπικών κοινωνιών των μικρών νησιών, αναλώνονται σε τερτίπια γραφειοκρατικού χαρακτήρα σε σχέση με τις εγκρίσεις των πιστώσεων, εκτός εάν οι ήδη ελάχιστες πιστώσεις του προϋπολογισμού του 2014 για τις γραμμές δημοσίου συμφέροντος, εξαντλήθηκαν μετά και τη διάθεση του τριπλάσιου μισθώματος σε γραμμή του Βορείου Αιγαίου.

Απαιτούν εδώ και τώρα την επίλυση του ζητήματος του «Πρέβελης», τη συνέχιση της απρόσκοπτης και τακτής ακτοπλοϊκής διασύνδεσης μεταξύ των μικρών νησιών του Νοτίου Αιγαίου με τον Πειραιά, την Κρήτη και τη Ρόδο.

 

Χριστίνα Παπασταθοπούλου

 

 

efsyn.gr

Scroll to top