xrisi-augi

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Καταδίκη χρυσαυγιτών για επίθεση κατά Ρομά στο Αιτωλικό

Οι κατηγορούμενοι ισχυρίστηκαν ότι την ώρα του επεισοδίου βρίσκονταν σε άλλο σημείο και παρουσίασαν μάρτυρα προς απόδειξη του ισχυρισμού τους, ο οποίος δεν έπεισε το δικαστήριο.
      Pin It

Σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή καταδίκασε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Μεσολογγίου τους τρεις κατηγορούμενους για τη χρυσαυγίτικη επίθεση εναντίον της Ρομά Παρασκευής Κοκόνη και του ανιψιού της Κώστα στο Αιτωλικό τον Οκτώβριο του 2012, υπόθεση που περιλαμβάνεται, μαζί με άλλες τέσσερις επιθέσεις εναντίον των Ρομά Αιτωλικού, στο πόρισμα του εισαγγελέα Ντογιάκου για την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή.

Σύμφωνα με μαρτυρίες, οι καταδικασθέντες (Ιωάννης Καραδήμας, Σωτήρης Καρβέλης, Παναγιώτης Σταμούλης) συνδέονται με την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, ενώ αίσθηση προκάλεσε φωτογραφία που έδειξε στο δικαστήριο η πολιτική αγωγή, η οποία δείχνει τον Καραδήμα στο πλευρό του χρυσαυγίτη βουλευτή Κ. Μπαρμπαρούση κατά τη διάρκεια της επίθεσης στη λαϊκή αγορά του Μεσολλογίου το Σεπτέμβριο του 2012.

Οι κατηγορούμενοι, που άσκησαν έφεση, υπερασπίστηκαν μόνοι τους τον εαυτό τους, χωρίς δικηγόρο. Ισχυρίστηκαν ότι την ώρα του επεισοδίου βρίσκονταν σε άλλο σημείο και παρουσίασαν μάρτυρα προς απόδειξη του ισχυρισμού τους, ο οποίος προφανώς δεν έπεισε το δικαστήριο.

«Πρόκειται για ιστορική απόφαση, καθώς πρώτη φορά καταδικάζονται χρυσαυγίτες για επίθεση σε Ρομά, και μάλιστα από επαρχιακό δικαστήριο. Ελπίζουμε ότι και οι άλλες έξι δίκες με κατηγορούμενους στελέχη της ΧΑ για επιθέσεις σε Ρομά της περιοχής να έχουν το ίδιο αποτέλεσμα, ανάλογα με τη σοβαρότητά τους», δήλωσε στην “Εφ.Συν.» ο Παναγιώτης Δημητράς από το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι, που είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση της πολιτικής αγωγής.

«Η καταδίκη των τριών κατηγορουμένων για την επίθεση εναντίον της Παρασκευής Κοκόνη είναι πολύ σημαντική. Δεν είναι όμως ξεκάθαρο αν το δικαστήριο έλαβε υπόψη το ρατσιστικό κίνητρο. Θεωρούμε ότι για να  υπάρξει πλήρης δικαίωση, η τελική απόφαση πρέπει να καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται για απλή πρόκληση σωματικής βλάβης, αλλά ότι υπήρξε ρατσιστικό κίνητρο», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Γιώργος Κοσμόπουλος από τη Διεθνή Αμνηστία, που είχε στείλει παρατηρητή στη δίκη.

 

efsyn.gr

 

Scroll to top