dikastirio

04/11/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Στο δικαστήριο η έφεση των λιμενικών που καταδικάστηκαν για βασανιστήρια

Η υπόθεση είχε τότε συνταράξει το πανελλήνιο, καθώς έκθεση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών και της γερμανικής οργάνωσης Proasyl έφερνε στην επιφάνεια εγκλήματα που τελούσαν οι άντρες του Λιμενικού εναντίον προσφύγων.
      Pin It

Την Πέμπτη, 6 Νοεμβρίου, εκδικάζεται στο Πενταμελές Αναθεωρητικό Δικαστήριο Αθήνας η έφεση δύο λιμενικών, που καταδικάστηκαν πρωτόδικα για βασανιστήρια σε βάρος πρόσφυγα, κατά την είσοδό του στην Ελλάδα και κατά τη μεταφορά του, μαζί με άλλους πρόσφυγες, στο λιμάνι της Χίου το 2007.

Η υπόθεση είχε τότε συνταράξει το πανελλήνιο, καθώς έκθεση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών και της γερμανικής οργάνωσης Proasyl έφερνε στην επιφάνεια εγκλήματα που τελούσαν οι άντρες του Λιμενικού εναντίον προσφύγων που υποτίθεται ότι διέσωζαν.

Συγκεκριμένα, οι δύο λιμενικοί είχαν καταδικαστεί σε κάθειρξη 6 ετών και φυλάκιση 3 ετών με αναστολή για τα βασανιστήρια του αποκλεισμού της αναπνοής ως τα όρια του πνιγμού και της ασφυξίας (υγρό και στεγνό υποβρύχιο) και της εικονικής εκτέλεσης, καθώς και για άλλες βαρύτατες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Τους επιβλήθηκαν επίσης πολυετείς ποινές αποστέρησης πολιτικών δικαιωμάτων, καθώς και στον πρώτο εξ αυτών καθαίρεση από το βαθμό του, μετά την αμετάκλητη εκδίκαση της υπόθεσης.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση της Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα των Προσφύγων και των Μεταναστών για τη δίκη της Πέμπτης, “το θύμα θα είναι παρόν, και θα έχει τη συμπαράσταση της Ομάδας μας ενώπιον του Δικαστηρίου, αλλά χρειάζεται τη συμπαράσταση όλων μας, ιδιαίτερα την παρούσα περίοδο, όταν οι μαζικές αφίξεις προσφύγων στα θαλάσσια σύνορα έχουν αυξηθεί, μαζί με τα ναυάγια και τους θανάτους και όταν πρόσφατα περιστατικά αποτροπής και παράνομης επαναπροώθησης μεταναστών και προσφύγων έχουν παραμείνει ατιμώρητα από τη στρατιωτική Δικαιοσύνη, που στην παραπάνω υπόθεση είχε σταθεί τουλάχιστον πρωτόδικα στο ύψος των περιστάσεων”.

 

efsyn.gr

Scroll to top