Pin It

Η τροπολογία σε γραμμή Χρυσής Αυγής, που υπογράφουν 85 βουλευτές της Ν.Δ., για εισαγωγή στις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με κριτήριο το γένος και όχι την ιθαγένεια, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ, και της ΔΗΜΑΡ αλλά και από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

 

Των Αντας Ψαρρά και Δημήτρη Αγγελίδη

 

Σε ακροδεξιό ρυθμό συνεχίζει να κινείται ολόκληρη σχεδόν η κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ., παρ' όλες τις αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών συνεταίρων της. Η κατάθεση της τροπολογίας για τις στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές με την επίκληση των «αναγκαίων» αλλαγών στον νόμο περί ιθαγένειας έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις ευρωπαϊκές επιταγές του δικαίου. Οταν τα άλλα κράτη της Ε.Ε. επιδιώκουν την τοποθέτηση μεταναστών στις δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού με προφανή στόχο την καλύτερη αντιμετώπιση και επικοινωνία με αλλοδαπούς πολίτες που έχουν αποκτήσει την υπηκοότητα, αλλά κυρίως για την καλύτερη αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, η Ελλάδα επαναφέρει τον νόμο του αίματος στους ένστολους.

 

Με ηχηρές υπογραφές όπως η οικογένεια Κεφαλογιάννη, ο Κ. Κουκοδήμος, η Φ. Πιπιλή, ο Γ. Γιακουμάτος, ο Πρ. Παυλόπουλος (!), ο Χ. Λαζαρίδης, ο Α. Ψυχάρης, η Α. Παπακώστα, ο Κ. Γκιουλέκας, ο Κ. Τασούλας, ο Β. Πολύδωρας και άλλοι, 85 συνολικά πατέρες του Εθνους επιλέγουν τις «αντισυστημικές» θέσεις της Χ.Α. σχετικά με το DNA του καθαρόαιμου Ελληνα. Ενα μικρό προβληματάκι ίσως προκύψει με κάποιους ολυμπιονίκες που έχουν «ξένο» αίμα και διορίστηκαν κατά καιρούς σε θέσεις αξιωματικών, αλλά το πολύ πολύ να τους κάνουμε εντατικές μεταγγίσεις. Τελικά φαίνεται ότι η ευρωπαϊκή υπόσταση της Ν.Δ. αρχίζει και τελειώνει αποκλειστικά στο Μνημόνιο, όπως άλλωστε και η φερόμενη ως συγκυβέρνηση. Η πραγματική συγκυβέρνηση είναι άλλη.

 

Tην οξύτατη αντίδραση των δύο κυβερνητικών εταίρων, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ, προκάλεσε η πρόταση τροπολογίας που έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από τη Χρυσή Αυγή και με τη σιωπηρή συναίνεση των Ανεξάρτητων Ελλήνων, όπως γράφαμε χθες.

 

Το ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «κατάφωρα αντισυνταγματική» την επαναφορά του γένους ως προϋπόθεσης εισαγωγής στις σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων (είχε καταργηθεί το 2010 επί υπουργίας Ευάγγελου Βενιζέλου) και «θεσμικά απαράδεκτη» τη χθεσινή δημόσια παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Μιχάλη Κωσταράκου στο twitter υπέρ της επαναφοράς του γένους.

 

Για «μεσαιωνικό σκοταδισμό» έκανε λόγο η ΔΗΜΑΡ, προσθέτοντας πως «όσοι μετατρέπουν τις Ενοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας». Το θέμα θα τεθεί στη σημερινή συνάντηση του Φώτη Κουβέλη και του βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Βασίλη Οικονόμου με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο.

 

Κατά της τροπολογίας τάχθηκε και το φιλελεύθερο κόμμα Δράση, ρωτώντας για την πραγματική σκοπιμότητά της εκτός από τον κατευνασμό «των υπερπατριωτικών και εθνικιστικών κύκλων που αντιμετωπίζουν ως μιάσματα τους αλλογενείς, ενώ υμνολογούν τον, κατά το ήμισυ, αλλογενή Διγενή Ακρίτα για τον ηρωισμό του».

 

Με δηλώσεις τους στην «Εφ.Συν.», κατά της τροπολογίας και της ακροδεξιάς στροφής που σηματοδοτεί τάσσονται ο Θοδωρής Δρίτσας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Μαριλένα Κοππά, ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, ο Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, και ο Δημήτρης Χριστόπουλος, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ενωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Θοδωρής Δρίτσας

 

Mνημείο έκφρασης προληπτικού ρατσισμού

 

getFile (13)Η εθνικιστικής έμπνευσης, κατευθυνόμενη και επί ανύπαρκτου ζητήματος τροπολογία 84 βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, ελπίζω ότι θα απορριφθεί μετ' επαίνων από την πλειοψηφία της Βουλής. Διαφορετικά, θα αποτελεί μνημείο έκφρασης προληπτικού, κατασταλτικού και φοβικού ρατσισμού απέναντι σε κάθε παιδί που γεννιέται στην Ελλάδα, μαθαίνει γράμματα στα ελληνικά σχολεία και ενώ η μόνη του πατρίδα είναι η Ελλάδα, αποκλείεται από την κατά το Σύνταγμα κατοχυρωμένη αρχή της ισότητας σε δικαιώματα και ευκαιρίες από την άσκηση των οποίων οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν.

 

Είναι τόσο νοσηρής και υποκριτικής έμπνευσης το κείμενο της τροπολογίας και με προφανείς σκοπιμότητες ιδεολογικής ζύμωσης και μόνο, ώστε σε αυτήν τη φάση τουλάχιστον δεν έχει νόημα να σχολιάσει κανείς ούτε τις νομικές του αντιφάσεις, ούτε το γεγονός ότι κατατίθεται κατά παράβαση του Κανονισμού σε μια κύρωση συμφωνίας με την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Νιγηρίας, γεγονός που αποτελεί εκτός των άλλων και τραγική ειρωνεία!

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………… 

 

Μαριλένα Κοππά

 

Οπισθοδρόμηση στο δίκαιο του αίματος

 

Η πρόταση τροπολογίας των βουλευτών της Ν.Δ. αποτελεί μια μεγάλη οπισθοδρόμηση. Δυστυχώς, ξαναγυρνάμε στις πιο συντηρητικές εκδοχές της ερμηνείας του έθνους. Το να μιλάς πάλι για γένος και για δίκαιο του αίματος μας πηγαίνει πολλά χρόνια πίσω και εμποδίζει τους ανθρώπους που είναι απόλυτα ενταγμένοι στην ελληνική κοινωνία να έχουν ρόλο και θέση στη χώρα μας. Είμαι βαθιά πεπεισμένη ότι Ελληνας γίνεσαι, δεν γεννιέσαι. Δεν είναι η προσωπική μου άποψη. Είναι η άποψη του Αριστοτέλη, η άποψη μιας κοινής παιδείας κι ενός κοινού πολιτισμού. Ανθρωποι που πήραν την ελληνική υπηκοότητα κρίνονται ως Ελληνες. Αλλες ερμηνείες είναι ενάντιες στον ίδιο τον νομικό πολιτισμό. Αυτά επιθυμούν να τα ξεχάσουν πολλοί που έλκονται από ακροδεξιές συντηρητικές απόψεις. Είναι κρίμα να σύρεται σ' αυτές τις απόψεις ένα μεγάλο μέρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ.

 

…………………………………………………………………………………………………………………………………… 

 

Βασίλης Οικονόμου

 

Οχι στις θεωρίες ναζιστικού τύπου

 

getFile (14)Αν κάποιος θέλει να υπηρετήσει την πατρίδα του, δεν θα ψάξω το αίμα ή το χρώμα του δέρματός του. Αρκεί η ιθαγένεια. Δεν θα μπούμε ξανά σε ναζιστικού τύπου θεωρίες περί αίματος. Δηλαδή πού επλήγη η εθνική μας άμυνα τα τρία χρόνια που ίσχυε η ιθαγένεια; Αυτά είναι αστειότητες. Τέτοιες πολιτικές, που άλλωστε αντιμετωπίζουν συνταγματικά κωλύματα, είναι αναχρονιστικές. Η συγκεκριμένη πρόταση τροπολογίας εντάσσεται σε μια προσπάθεια της Ν.Δ. να καλύψει πιο δεξιά αντανακλαστικά της ελληνικής κοινωνίας, ενισχύοντας όμως στην πραγματικότητα τα άκρα. Οσοι μετέχουμε στην κυβέρνηση προσπαθούμε να βρούμε μια κοινή συνισταμένη σε ορισμένα θέματα για να ξεπεράσουμε την κρίση. Αυτό δεν σημαίνει ότι ξαφνικά γίναμε ίδιοι και ξεπεράσαμε τις διαφορές μας. Η συγκεκριμένη πρόταση όπως και η πολιτική για την ιθαγένεια δείχνουν ακριβώς αυτές τις πολιτικές και ιδεολογικές διαφορές μας.

 

………………………………………………………………………………………………………………………………………

 

Δημήτρης Χριστόπουλος

 

Φυλετική αντίληψη της έννοιας «έθνος»

 

getFile (15)Στην ελληνική έννομη τάξη υπήρχαν μια σειρά περιορισμοί σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα για Ελληνες πολίτες, είτε επειδή δεν είναι Ελληνες το γένος είτε επειδή απέκτησαν την ελληνική ιθαγένεια από πολιτογράφηση. Αυτοί οι περιορισμοί ουσιαστικά τέθηκαν στο περιθώριο ή συρρικνώθηκαν από τις αρχές της δεκαετίας του 2000 με την πρώτη κυβέρνηση Σημίτη. Αυτή η διαδικασία είχε ακόμα κενά, αλλά ολοκληρωνόταν ενόψει της συμμόρφωσης με την ευρωπαϊκή διαδικασία περί διακρίσεων. Φαίνεται όμως ότι τίθεται εν αμφιβόλω με την επαναφορά του γένους που θέλουν οι 85 βουλευτές της Ν.Δ., ακολουθώντας τη Χρυσή Αυγή. Πρόκειται για μια φυλετική αντίληψη για το έθνος, που ξεκινάει από τον σκληρό πυρήνα της ναζιστικής ακροδεξιάς και φτάνει μέχρι το μέινστριμ τμήμα της Ν.Δ. Εχουμε λοιπόν να κάνουμε με πισωγύρισμα σε αντιδραστικούς όρους, όπως τους ξέραμε τη δεκαετία του ’90.

 

 

 

Scroll to top