- Εφημερίδα των Συντακτών - http://archive.efsyn.gr -

«Δεν μας ενδιαφέρουν τα ανθρώπινα δικαιώματα»

27/02/13 Αρχείο Άρθρων,ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Kυνική δήλωση του γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Π. Μπαλτάκου, σύμφωνα με επιστολή-καταγγελία της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προς τον Α.Σαμαρά

 

Tης Αντας Ψαρρά 

 

[1]

Σοβαρό πολιτικό πρόβλημα προκύπτει για τον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Παναγιώτη Μπαλτάκο, ο οποίος αποτελεί προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού. Σε επιστολή της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) προς τον κ. Σαμαρά καταγγέλλεται η απαράδεκτη στάση του κ. Μπαλτάκου απέναντι σ' αυτό το θεσμικό όργανο της πολιτείας και η προκλητική αδιαφορία του για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

 

Η επιστολή που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΕΕΔΑ είχε σταλεί στις 21 Δεκεμβρίου με κοινοποίηση και στους άλλους δύο αρχηγούς των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση. Πέρασαν δύο μήνες και απάντηση δεν δόθηκε στις σοβαρές καταγγελίες της ΕΕΔΑ, η οποία έχει συσταθεί με τον Ν. 2667/1998 ως ανεξάρτητο όργανο της Πολιτείας με ρόλο συμβουλευτικό σε ζητήματα δικαιωμάτων του ανθρώπου, υπαγόμενο στον πρωθυπουργό.

 

«Κατά τον ιδρυτικό της νόμο, η Επιτροπή υποστηρίζεται ως προς τη στελέχωση και υποδομή της από τη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης», αναφέρει η επιστολή την οποία υπογράφουν ο Κωστής Παπαϊωάννου, πρόεδρος, η Λίλιαν Αργυροπούλου, α΄ αντιπρόεδρος, και η Ελλη Βαρχαλαμά, β΄ αντιπρόεδρος, κατ’ εντολή της Ολομέλειας της ΕΕΔΑ. «Αφότου ανέλαβε ο νέος γενικός γραμματέας της κυβέρνησης, ζητήσαμε επανειλημμένα, αλλά μάταια, να συναντηθούμε μαζί του, ώστε να τον ενημερώσουμε και να συνεργαστούμε για διάφορα προβλήματα της Επιτροπής».

 

«Κατά τη μόνη συνάντησή του με το προεδρείο της Επιτροπής (7.12.2012), ο κ. γενικός γραμματέας μάς επιφύλαξε υποδοχή περιφρονητική προς τον θεσμό που εκπροσωπούμε και ανάρμοστη με το αξίωμα που του έχετε αναθέσει. Δήλωσε ότι δεν τον ενδιαφέρουν, ως εκπρόσωπο της κυβέρνησης και της Νέας Δημοκρατίας, το έργο της Επιτροπής και τα δικαιώματα του ανθρώπου, ούτε οι σχετικές διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, και συνειδητά ώς τώρα δεν έκανε τίποτα για να διευκολύνει την απρόσκοπτη λειτουργία της Επιτροπής. Τόνισε δε ότι δεν προτίθεται να κάνει καμία ενέργεια για την αποκατάσταση των σοβαρών λειτουργικών πληγμάτων που έχει υποστεί η Επιτροπή, ούτε να κινήσει καμία διαδικασία της αρμοδιότητάς του, ακόμα και εάν η Επιτροπή μείνει χωρίς επιστημονικό προσωπικό».

 

«Αποχωρήσαμε από τη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μόνο θέμα διαφύλαξης της αξιοπρέπειάς μας και του κύρους του θεσμού που εκπροσωπούμε. Θεωρούμε ότι η από επίσημα χείλη, και μάλιστα εκπροσώπου του πρωθυπουργού, αμφισβήτηση του εθνικού και διεθνούς θεσμικού πλαισίου προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου αποτελεί προάγγελο δυσμενών εξελίξεων.

 

Ειδικά σε περιόδους οξύτατων προβλημάτων για την κοινωνική συνοχή και τα θεμελιώδη δικαιώματα μεγάλων ομάδων του πληθυσμού, η ομαλή και δημιουργική συνεργασία μεταξύ θεσμικών οργάνων είναι πιο αναγκαία από ποτέ. Αλλωστε, όταν η Ελλάδα βάλλεται διεθνώς και υφίσταται ισχυρές οικονομικές και πολιτικές πιέσεις, η εκ μέρους της Πολιτείας αντιμετώπιση των δικαιωμάτων του ανθρώπου και των διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών που τα προστατεύουν οφείλει να είναι άψογη».

 

Αφήνοντας αναπάντητη επί δύο μήνες αυτή την επιστολή-καταγγελία, ο κ. Σαμαράς αποφεύγει να διαφοροποιηθεί από τον επί χρόνια νομικό του σύμβουλο, αλλά μένει και ο ίδιος έκθετος, δίνοντας την εντύπωση ότι συμμερίζεται τη δική του αδιαφορία για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η αλήθεια είναι ότι ο πρωθυπουργός έχει αναθέσει στον κ. Μπαλτάκο τη σκλήρυνση της κυβερνητικής γραμμής σε ζητήματα δικαιωμάτων. Ο γενικός γραμματέας είναι εκείνος που φρόντισε για την εσπευσμένη κατάργηση του νόμου για την ιθαγένεια προτού δημοσιευτεί η απόφαση του ΣτΕ, ενώ προώθησε και νομοθετική διάταξη για την αυστηρότερη ποινική μεταχείριση των μεταναστών.

 

Εξάλλου είναι φανατικός θαυμαστής της ταινίας «300».

 


Σύνδεσμος άρθρου : http://archive.efsyn.gr/?p=27122