03/03/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ομοφοβική μου τηλεόραση…

      Pin It

Τα γκέι δικαιώματα ούτε καν συζητούνται στη σημερινή αμήχανη μικρή μας οθόνη… 

 

Toυ Δημήτρη Αγγελίδη

 

getFile (25)«Οταν σκέφτομαι την ελληνική τηλεόραση, μου έρχεται στο μυαλό μια φωτογραφία από τη δεκαετία του ’30. Ενας άντρας φιλάει το χέρι μιας γυναίκας κι από πάνω υπάρχει το σήμα “censored”. H τηλεόραση μού λογοκρίνει κάτι τόσο φυσιολογικό και όμορφο, κάτι που πιθανότατα με χαρακτηρίζει. Δεν δίνει άλλωστε πολλές ευκαιρίες στον νέο να καταλάβει ότι η σεξουαλικότητα δεν είναι μόνο ένα πράγμα. Οτιδήποτε δεν ανήκει στο στρέιτ πρότυπο είτε λογοκρίνεται είτε γελοιοποιείται».

 

Η Ελενα Διαμαντοπούλου από την ομάδα Colour Youth, μια ομάδα λεσβιών, γκέι, αμφί, τρανς, κουίρ και στρέιτ νέων ώς 30 χρόνων, είδε πρόσφατα τον εαυτό της και την παρέα της να ακυρώνονται ακόμη μια φορά στην τηλεόραση. Στους υπότιτλους ξενόγλωσσης εκπομπής τού κατεξοχήν νεανικού ελληνικού MTV, οι λέξεις «γκέι» και «λεσβία» είχαν αντικατασταθεί με αποσιωπητικά. Το μήνυμα σαφές: οι άνθρωποι που έχουν τη συγκεκριμένη σεξουαλική ταυτότητα ή συμπεριφορά δεν έχουν θέση στον δημόσιο χώρο.

 

Δεν ήταν φυσικά η πρώτη φορά. Το κανάλι δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ότι ποτέ όσο λειτουργούσε δεν εμφανίστηκαν οι συγκεκριμένες λέξεις στους υποτίτλους του. Φταίει το ΕΣΡ και ο φόβος των προστίμων, είπε. Η αλήθεια είναι πως το ΕΣΡ έχει πλούσια ιστορία ομοφοβικών αποφάσεων, με την αιτιολογία, λέει, της υποβάθμισης ποιότητας του προγράμματος ή της προστασίας των ανηλίκων.

 

Ωστόσο, το κανάλι αποκρύπτει μιαν άλλη αλήθεια: η πρώτη ομοφοβική απόφαση του ΕΣΡ, που αφορούσε πρόστιμο για το φιλί δύο αντρών σε σειρά του Χρ. Παπακαλιάτη το 2003, ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας, που έκρινε ότι το φιλί παρουσίαζε την υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα μιας ομάδας, «οι ερωτικές επιλογές της οποίας όχι μόνο δεν αποδοκιμάζονται από τη συνταγματική τάξη της χώρας, αλλά τουναντίον επιβάλλεται [...] να γίνονται απολύτως σεβαστές και μπορούν να εκφράζονται στα έργα τέχνης».

 

Ελάχιστες πάντως είναι οι περιπτώσεις που η ομοφυλοφιλική ταυτότητα και συμπεριφορά παρουσιάζεται με σεβασμό στην τηλεόραση. «Αντιθέτως, παρουσιάζονται αρνητικά στερεότυπα που απεικονίζουν τους γκέι είτε σαν ασέξουαλ καρικατούρες, κάτι σαν εύθυμους θηλυπρεπείς κλόουν, είτε σαν ψυχοπαθείς δολοφόνους. Λείπει η παρουσίαση πραγματικών ομοφυλόφιλων στην πλήρη τους γκάμα. Κι αυτό νομιμοποιεί την κατακραυγή και την κακοποίηση των γκέι, που μετατρέπονται σε νόμιμα θηράματα», λέει ο Λύο Καλοβυρνάς από την οργάνωση Σύνθεση, που εκδίδει το γκέι διαδικτυακό περιοδικό 10percent.gr.

 

Το πρόβλημα αφορά εξίσου τις τάχα σοβαρές εκπομπές. Ο Γρηγόρης Βαλλιανάτος, σταθερός υπερασπιστής των ανθρώπινων δικαιωμάτων σε τηλεοπτικά πάνελ, διαπιστώνει ότι τα γκέι δικαιώματα ή άλλα κοινωνικά θέματα ούτε καν συζητούνται στη σημερινή αμήχανη τηλεόραση. «Υπάρχει πολύ μικρότερη αναφορά απ' όσο αναλογεί στο θέμα, που και πάλι αποτελεί την ουρά στην παράθεση του λόγου των διακρίσεων. Είναι το γνωστό κόμπλεξ των δημοσιογράφων απέναντι στην ομοφυλοφιλία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά το ενημερωτικό δίδυμο που τώρα βρίσκεται στο ΣΚΑΪ όταν ο Βεστερβέλε, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, ανακοίνωσε ότι είναι γκέι. «Και να του πούμε μπράβο;» σχολίασαν. Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία ή μάλλον είναι ομοφοβική δημοσιογραφία. Κρεμάνε τους πολιτικούς για τις λοβιτούρες αλλά δεν βλέπουν τα μηνύματα και την αισθητική τους. Μας έφεραν κι αυτά ώς εδώ. Στην τηλεόραση σήμερα δουλεύουν μόνο τα φώτα εξόδου ασφαλείας. Αλλά δεν έχουν βρει το θάρρος να πουν σε νέους: φτιάξτε μιαν άλλη τηλεόραση, φέρτε μας αυτό που βλέπετε στις οθόνες του τηλεφώνου σας, γιατί ο δικός μας κόσμος γυρίζει ανάποδα».

 

 ………………………………………………………………………………………………………………………………….

 

Ομοφοβικά περιστατικά στη μικρή μας οθόνη

 

Νοέμβριος 2003: Πρόστιμο 100.000 στο MEGA για επεισόδιο της σειράς «Κλείσε τα μάτια» του Χρ. Παπακαλιάτη. Το πρόστιμο ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

 

Μάιος 2007: Πρόστιμο 100.000 στη «Ζούγκλα» του Μ. Τριανταφυλλόπουλου με θέμα τον ταξίαρχο που είχε προφίλ σε σάιτ γκέι γνωριμιών. Το πρόστιμο δεν αφορούσε την ομοφοβία της εκπομπής. Αντιθέτως, το ΕΣΡ χαρακτηρίζει τους γκέι πρόσωπα στα οποία «αποδίδονται ιδιορρυθμίες».

 

Μάρτιος 2009: Πρόστιμο 75.000 στον ΑΝΤΕΝΑ για επεισόδια της «Στιγμής της αλήθειας». Σε ένα από αυτά συμμετείχε παίκτης με ομοφυλοφιλικές τάσεις.

 

Μάρτιος 2010: Πρόστιμο 30.000 στο MEGA για την προβολή της ελληνικής ταινίας «Straight Story».

 

Απρίλιος 2010: Πρόστιμο 20.000 στο STAR για την εκπομπή «Φώτης και Μαρία Live» με καλεσμένο τον τρανς Buck Angel.

 

Μάιος 2010: Πρόστιμο 30.000 στο STAR για την εκπομπή «Φώτης και Μαρία Live» με καλεσμένη την τρανς Μπέτυ Βακαλίδου.

 

Ιανουάριος 2011: ΜΑD TV και MTV Greece: Προβάλλεται με μωσαϊκό το φιλί δύο αγοριών σε δύο βίντεο κλιπ, του «Fireworks» της Kate Perry, που εξυμνεί τη διαφορετικότητα, και του «Raise your Glass» της Pink.

 

Χειμώνας 2012: Μπιπ στις λέξεις «λεσβία»και «γκέι» στη σειρά «Κωνσταντίνου και Ελένης» του ΑΝΤΕΝΑ.

 

Οκτώβριος 2012: Το πρώτο επεισόδιο της σειράς «Πύργος του Ντάουντον» στη ΝΕΤ προβάλλεται με κομμένη μια σύντομη σκηνή φλερτ μεταξύ δύο ανδρών.

 

Φεβρουάριος 2013: Στους υπότιτλους ξενόγλωσσης εκπομπής που προβάλλεται στο ΜΤV μετά τις 23.30 οι λέξεις «γκέι» και «λεσβία» αντικαθίστανται από αποσιωπητικά.

 

 

 

Scroll to top